lauantai 8. syyskuuta 2012

Menovinkki: Rakennuskulttuuria Tampereella

Finland: Uusikaupunki

Tänä viikonloppuna vietetään Euroopan rakennusperintöpäiviä, joita juhlistetaan Suomessa laajalti. Tampereella päivän voi kuluttaa muun muassa kotiseutukävelyillä sekä Pispalassa järjestettävässä avoimien ovien tapahtumassa. Säästä on luvattu mukavan aurinkoista sunnuntaille, jolloin suurin osa viikonlopun tapahtumista on.

Ilmaisille, opastetuille kotiseutukävelyille voi tänä vuonna ottaa osaa sunnuntaina 9.9. seuraavissa kaupunginosissa:
  • Pispalassa kävellään Pyynikin näkötornilta Lauri Viita –museoon. Lähtö kello 12.00

  • Hyhkyssä lähdetään Hyhkyn koululta (Mallastehtaankatu 14) ja kävelyn kohteena ovat 100-vuotias koulu sekä Simolan talo. Liikkelle lähdetään kello 15.00.

  • Kaukajärvellä kohteena on entinen Kaukajärven kartanon alue. Kokoontuminen Kaukajärventien eteläpäässä, liikerakennuksen takana kello 15.00.

  • Käpylän vanhaan asuinalueeseen tutustutaan kello 15.00, kokoontumispaikkana on Käpytie 8:n kulma.

Finland: Uusikaupunki
Pispalassa on sunnuntain kävelyn jälkeen mahdollista kätevästi jatkaa Piipahda Pispalan pihoihin ja pirtteihin -tapahtumaan. Pispalan rakennushistoriallisesti arvokkaalla alueella on avoinna useita julkisia ja maksusta myös yksityisiä kohteita, joissa pääsee tutustumaan erilaisiin kunnostuskohteisiin kello 13-17 välisenä aikana. Lisäksi tarjolla on perinteisiä pihoja ja piharakennuksia. Tapahtuma on maksullinen ja viiden euron hintaiseen lippuun sisältyy kartta kohteista sekä suojatossut. Pääsylippuja voi lunastaa Hirvitalosta eli Pispalan nykytaiteen keskuksesta (Hirvikatu 10), Uittoyhdistyksen talosta (Uittajankatu 10) sekä Rajaportin saunakahvilasta (Pispalan valtatie 9).

Tapahtuman järjestää Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ja Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti.

Paikoitustilaa ei Pispalassa liiemmälti ole, ja mäkisen maaston vuoksi suosittelen mukaan myös hyviä kenkiä. Paikalle pääsee TKL:n busseilla: Tahmelaan vie 25, Pispalan harjulle 10 ja Pispalan valtatielle linjat 1,13,18,26,27,29 ja 36. Pispalan kaksi kauppaa (Valtatien Sale ja Tahmelan K-market) palvelevat myös sunnuntaina eväitä halajavia - eikä Pyynikin näkötornillekaan ole kovin pitkä matka ;).

Vastaavanlaisia avoimien ovien tapahtumia on järjestetty muun muassa Loviisassa ja Uudessakaupungissa. Olen itse käynyt näissä molemmissa ja haluan ehdottomasti päästä tutustumaan myös paikalliseen rakennusperintöön, kun se kerrankin on mahdollista.

Näsinneula views: Towards west

2 kommenttia :

  1. :) Kiitos vinkistä! Tuonne täytyykin suunnistaa tänään!

    VastaaPoista
  2. Ehditkö paikalle, ja mitä pidit? Minä kohtasin ihanan ystävällisiä ihmisiä, jotka olivat valmiina kertomaan kodeistaakin vaikka kuinka paljon ja sain paljon kuviakin. Oikein onnistunut päivä, toivottavasti ensi vuonna taas uudelleen!

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!