maanantai 10. syyskuuta 2012

Opiskelijan arkea | Student's weekday

IMG_8372

Kuten sivumennen mainitsinkin jo aiemmin, aloitin tänä syksynä täysin uudenlaisen elämän. Lähdin opiskelemaan aikuisena uuteen ammattiin. Edellinen ammattini on minulle mieluisa, mutta töitä alalta on kovin vaikea löytää. Keväällä kypsyi ajatus siitä, että työttömyyden sijaan voisin pyrkiä kohti onnellisempaa arkea. Uuden oman alan valitseminen ei sitten ollut ollenkaan itsestäänselvää.


Aikuisena opiskelu ei ole minulle vierasta: olen suorittanut kaikki opintoni yli-ikäisenä muutenkin. Opiskelen mielelläni, varsinkin jos voin itse vaikuttaa opiskelun aikatauluihin ja täyttää päiviä myös päätä tyhjäävillä toiminnoilla, tapauksessani siis lähinnä valokuvauksella ja puutarhan mylläämisellä. Mutta se ala...


Päädyin siihen ajatukseen, että koska nautin puutarhassa toimimisesta ja saan siellä helposti kulutettua useita tunteja päivässä, ei se ammattimielessäkään voi olla kovin epämieluista toimintaa. Otin selvää mahdollisuuksista opiskella puutarha-alaa omalla paikkakunnallani tai päivämatkan päässä täältä, ja onnekseni tänä syksynä starttasi puutarhurin opintojen ensimmäinen vuosi Tampereen Ahlman-instituutissa. Sain yllätyksekseni kutsun opiskelemaan esitehtävän ja haastattelun jälkeen - hakijoita oli paljon, enkä uskaltanut toivoa mitään ennen uutisten saapumista.


Nyt olen ottanut aivan ensimmäiset askeleet matkalla puutarhurin tutkintoon ja alan ymmärtämiseen kaupalliselta kannalta. Opinnot ovat alkaneet perusteista: maalajeista, rikka- ja luonnonkasvien tunnistamisesta, tuholaisista... Toisella tavalla ilmaistuna minulla on laajoja listoja sekä suomen- että latinankielisiä nimiä opeteltavaksi ja yhdistettäväksi kuviin ja kasveihin luonnossa. Osasin tähän varautuakin etukäteen, koska tutustuin edellisen oppilaan blogin muodossa ylläpitämään oppimispäiväkirjaan jo aiemmin. Vielä on hakusessa taktiikka, jolla ulkoa opettelu lähtisi käyntiin.


Opintoni ovat monimuotoista aikuiskoulutusta, jossa oppiminen todistetaan näyttökokein työssäoppimispaikoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varsinaista lähiopetusta on vähemmän, muutamia päiviä kuukaudessa, ja siitäkin suurin osa on käytännössä kokeilemista luennoilla istumisen sijaan. Työssäoppimisille on varattu aikaa pääosin keväälle ja kesälle, alan sesonkiaikaan.


Puutarhurin työ onkin osittain vahvasti sesongeista riippuvaista. Minulle käy oikein hyvin, että voin keskittyä tekemään kesät töitä ja pitää talvella enemmän vapaata ja mahdollistaa itselleni enemmän aikaa valokuvaamiseen.


Kiinnostavinta puutarhoista tekevät niiden erilaiset historiat ja perinnekasvit, joten en pistäisi pahakseni, jos tulevaisuudessa voisin esimerkiksi kunnostaa vanhoja puutarhoja. Ympäristöystävällisyys on minulle tärkeää, joten toivoisin voivani keskittyä ennen kaikkea luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.


Täällä blogissa kirjoitan varmasti opintojeni kulusta jonkin verran. Keskityn täällä kuitenkin ensisijassa nauttimaan puutarhoista lähinnä visuaalisesti sekä jatkamaan omien projektieni parissa jaksamisen mukaan myös opiskeluaikana. Olen juuri aloittanut oman takapihan kääntämisen nurin laajentaakseni patioaluetta ja tehdäkseni lisää tilaa ruusuille.


Untitled

 As I briefly mentioned before, I have started a completely new life this autumn. I started studying for a new profession as an adult. Although I did enjoy my previous profession, finding employment in the field was increasingly difficult, so I needed to change my ways and go for something new, a happier future.


Choosing a new field of study wasn't as straightforward as it might look. I ended up reasoning that I enjoy working away in the garden enough to think of it as a profession, too. I found a local college that offers adult education in horticulture, and to my great surprise I was also chosen. 


My studies so far consist of primaly learning the basics: about different soil types, weeds and wild plants, pests... In other words, I have several long lists of Finnish and Latin names to remember and to recognise in the wild.


Multiform learning for adults consists of less actual lectures - and in this case, it is more practical learning at the green house than sitting in a classroom -  and more of distant studying and training at a job. I was pleased of this as I do enjoy learning but in my own time and way. Most of the training takes place in spring and summer, the planting season.


Gardening is a very seasonal profession and this suits me well. I will get to have long winters to photograph and enjoy the outdoors. 


What makes gardening especially interesting are landrace, or heirloom, plants and historical gardens. I would love to work restoring old gardens in the future. Thinking green in the garden is also something I want to incorporate into my career so going organic is a must for me.


I will surely write a little bit about my studies here as well. I will still concentrate on the visual side of gardens, and continue to work on my own garden projects. I've just started turning the back garden upside down to enlarge the patio area and to plant a few more roses. 

10 kommenttia :

 1. Tule meille työssäoppimaan! Täällä on vanha villiintynyt piha, saa käyttää luonnonmukaisia menetelmiä ja perinnekasveja ;D Englantilainen puutarha on haaveissa, mutta toistaiseksi siitä kertoo vain rikkaruohojen runsas kerroksellisuus...

  VastaaPoista
 2. Työmatkat saattaisivat venähtää hiukan hankalan pitkiksi kyllä... Olisipa aikamoista blogiyhteistyötä se hyvin erikoisella tasolla :D Ehkä opettelen ensin täällä etelässä ja sitten lähden kuuluisana perinnepihoittajana pohjoiseen kiertueelle? ;)

  VastaaPoista
 3. Onnea opiskelupaikasta! Biologiaa opiskelleena tiedän, että lajien tieteellisten nimien pänttääminen voi olla aika työlästä, mutta kyllä siitä selviää :) Nimet viittaavat monesti kasvien ulkonäköön tai kasvupaikkaan, mikä helpottaa muistamista.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Paula, ja kiitos tsempistä myös. Pitkä aika on siitä, kun viimeksi tarvitsi opetella tällä tavalla ulkoa sanalistoja. Pitää tosiaan tutustua sanojen merkitykseen, silloin ne on paljon helpompi muistaa.

  VastaaPoista
 5. Oi ihana mikä ala ja mitkä kauniit syksyiset kuvat! Onnea uusiin opintoihin! :) Mullakin alkoi tänä syksynä uudet opinnot, tai no päätin palata vanhoihin kirjasto-opintoihin mutta uudessa koulussa. Siinä välissä aloittamani medianomi-opinnot ovat viittä vaille valmiit, josko tänä syksynä saisin opparin tehtyä ja ne opinnot pakettiin niin saisi keskittyä noihin uusin opintoihin paremmin :)

  VastaaPoista
 6. Hei Katja, piiitkästä aikaa :) Ihana kun tulit käymään - ihan hiukan ikävä teidän bloggailua myös ;)

  Ohhoh, se on sitten pientä muutosta ilmassa sullekin. Susta on tulossa oikein moniosaaja sitten. Minkälainen työtilanne on kirjastoalalla? Onnea myös sulle, varsinkin sen oåinnäytetyön kanssa, pääset taas jatkamaan tyhjältä pöydältä sitten. Ja tule uudelleenkin, mukava kuulla susta taas!

  VastaaPoista
 7. Työtilanne ei täällä Oulun alueella taida olla kaikista paras, mutta ajattelin että murehdin sitä sitten kun se on ajankohtaista :)

  On jäänyt myös blogien lukeminen ja kommentointi todella vähälle sen jälkeen kun lopetin bloggaamisen, mikä on kyllä harmi kun jää yhteydenpito nettituttujen kanssa niin vähälle :/ Oman blogin kirjoittamista kaipaa ihan sen takia että sen kautta tuli paremmin pidettyä yhteyttä ihmisiin :)

  VastaaPoista
 8. Työtilanteet onneksi muuttuvat ja kehittyvät, ei niistä koskaan etukäteen tiedä. Eikä sitä tarvita kuin se yksi kohdalle osuva työpaikka :)

  Kyllä sinua kovasti kaivataan täällä nettimaailmassa, siksi tämä olikin mukava yllätys. Itse odotan hiukan kauhulla sitä, että kauanko jaksan aktiivisesti blogia kirjoitella, mutta ainakaan vielä ei ole näkyvillä minkäänlaista lopun merkkiä.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!