torstai 17. tammikuuta 2013

Mökkiperennat | Cottage perennials

Tässä perennoja opintojen puolesta oppiessa on tullut vastaan vaikka miten kiehtovia kasveja, joita haluaisin itsekin istuttaa puutarhaani. Ajattelin tehdä pienen postauksen kaikkein mielenkiintoisimmista perennoista ja niiden ominaisuuksista. Kasvikieltä puhumattomille voin suomentaa perennojen olevan monivuotisia, ruohovartisia kasveja, jotka kasvavat samalla paikalla parhaimmillaan vuosikymmeniä ilman hoitoa. Suurimmasta osasta perennoja minulla ei ole omia kuvia, joten linkit johtavat muille sivuille.

Here is a small list of perennials I would love to plant in my cottage garden, and some I've already found thriving there. I find it very interesting learning about plants and how to use them, and very much am still learning. 


Vaaleanpunakukkainen kiinanpioni | Chinese peony in pink

Kiinanpioni (Paeonia lactiflora) on yksi kauneimmista tietämistäni kukista. Pionien monimuotoiset kukat - kerrotut, pallomaiset, puolikerrotut, avoimet - ovat aina näyttäviä. Istutin viime kesänä ensimmäiset pionini (Vuojoki-pionit) lainapuutarhaan, mutta niistä ei vielä juuri mainittavaa ole. Pionit voivat olla hankalia kasvatettavia, eikä niiden voi vielä tänä kesänä toivoa kukkivankaan. Haluan myös omaan puutarhaani pioneja, valinnanvaraa onneksi riittää!

Chinese peonies are one of the most beautiful flowers out there. With such diverse flower types from open single-leafed to the double ballon shapes, they are always showy.  

Unelmatädyke (Veronica gentianoides) on muiden tädykkeiden tapaan matalahko, noin 40 korkea perenna, joka on sekä perhosten että mehiläisten mieleen. Olen erityisen kiinnostunut lisäämään puutarhaani perhoskasveja ja mukana tulevat pörriäiset on vaan opittava sietämään ;) Unelmatädyke kukkii vaaleansinisin tai valkoisin kukin keväästä alkaen. Tädykkeet viihtyvät auringossa tai kevyessä varjossa. Olen tädykkeisiin ihastunut ensimmäisen kerran bongatessani nurmitädykkeen nurmikon joukosta. Nurmitädyke on aivan isosiskonsa näköinen, mutta minikokoinen ja nurmiheinien joukossa elävä.

Gentian Speedwell is a cute little plant that is very popular with butterflies and others buzzers and on my wish list as well.

Siperianunikko (Papaver croceum) on kukka, jota muistan ihailleeni jo lapsena. Sen hennot terälehdet ovat erityisen kutsuvia ja kaiken lisäksi sen pitäisi olla paikallaan siementävänä kestävä ja soveltuva myös kuumalle kasvupaikalle. Mökin rinteessä riittää paahdetta. Siperianunikko kukkii toukokuun lopusta heinäkuulle, yksittäisiä kukkia voi ilmestyä myöhemminkin. Kukat ovat punaisen, oranssin ja keltaisen eri sävyjä.

Iceland Poppies have been one of my favourite flowers ever since childhood. The gentle petals are just so inviting! 


Valkoinen sammalleimu | Moss Phlox in white

Sammalleimut (Phlox subulata) ovat viihtyneet villiintyneessä mökkipihassa jo vuosikymmeniä. Oli ilo keväällä huomata, miten laajalle ne olivat metsittyvässä rinteessä levinneet. Ne kukkivat kauniisti kuivassakin paikassa, joten mielelläni lisäisin niitä muuallekin. Kukat ovat niin runsaat, että ne peittävät lehdistön kokonaan allensa, ja parhailla paikoilla voi sanoa kukkivan leimumeren.

Moss Phloxes have survived in the dry cottage garden and so I want to make sure they spread a lot more, too. 


Patjarikko | Mossy Saxifrage

Patjarikko (Saxifraga Arendsii-ryhmä) on sammalleimun kaltainen, mätäsmäisesti laajalle levittyvä, matala maanpeiteperenna. Se kukkii myös kauniisti, mutta ei niin runsaasti kuin sammalleimu. Istutin tätä viime kesänä lainapuutarhaan, ja jos se siellä menestyy, pääsen sitä varmasti jossain vaiheessa jakamaan omaanikin.

Mossy Saxifrage is a new plant I've begun to love for its spreading qualities. 


Näin kauniisti kukkii kaukasianmaksaruoho | Caucasian Stonecrop


Vielä kuihtuneenakin kaunis


Vielä heinittynyt, mutta ajan kanssa tästä koheneva mökin päätypenkki ja sen maksaruohot

Maksaruohot menestyvät mökin kuivalla ja kuumalla itäseinustalla. En ole mehikasvien suuri ystävä, mutta uskon kasvien valitsevan tehokkaasti itselleen suotuisat paikat. Koska seinustaa ei voi varjostaakaan, ovat maksaruohot varmasti sopivia siihen jatkossakin - muiden kuivan paikan kasvien oheen. En vielä viime vuonna ottanut tehtäväkseni tunnistaa kasveja tarkemmin, mutta maksaruohojen eroja tutkiessani tunnistin seinustalta ainakin keltamaksaruohon (Sedum acre) ja kaukasianmaksaruohon (Sedum spurium). Molemmat kukkivat kauniisti ja läheltä tarkasteltuna molemmat ovat myös erityisen mielenkiintoisen muotoisia.

Stonecrops have taken over the dry end border in my cottage garden. I have never been a huge fan of these drought-resistant plants but as I firmly believe plants know best, I aim to keep them even when I continue to develop the planting. 


Siemeniä olisi muun muassa näihin tummiin akileijoihin

Mökille on tulossa myös muita kasveja, jotka odottavat väliaikaisesti rivitalopihamme kukkapenkissä. Tämä uusi harrastus kun on tuonut muassaan myös toiden ihmisten puutarhojen tonkimisen. Muun muassa siskolta siirretyt keltainen tarha-alpi (Lysimachia punctata) ja köynnöstävä punakoiso (Solanum dulcamara). Jotain muutakin siellä oli, muun muassa Tikkuja (tähän trademark-merkki), joista en osaa sanoa, mitä ne ovat, mutta näyttivät mielenkiintoisilta, kun syksyllä ne kaivoin ylös. Entinen naapuri lahjoitti puutarhastaan ties mitä, muun muassa raparperia. Tämän lisäksi minulla on kerättynä vaikka missä määrin erilaisia siemeniä, joista en enää tietenkään edes muista, mitä ne kaikki olivat. Hiljalleen opin ja opettelen sekä kasveja että mitä niiden kanssa voi tehdä.

I've already salvaged some plants from my sister's garden as well as my ex-neighbour gave me a lot of things when she moved away. I've also collected seeds, of those dark Aquilegias for example. I can't wait to see what comes out of them!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!