sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Oksilla | On the branches


Tervetuloa metsään!

Welcome to the woods!

Lupaus keväästä. Promise of spring.


5 kommenttia :

 1. Sun sommittelukyky on kyllä hämmästyttävä, kuvat on jälleen upeita ja viimeisin aiheuttaa jo totaalisia kevätväristyksiä. Samoin tuo yksi oksakuva, missä on taustalla heijastuspalleroita, on ihanan aurinkoenerginen myöskin.
  Tekisitkö mulle joskus postauksen tällaisesta perusaiheesta (siis mitä itsekin pystyn kuvaamaan) ja laittaisit näkyville kuvissa käytetyt asetukset (siis aukon, ISO-luvun jne.) ja jos käytät erilaisia objektiiveja, niin tiedot niistäkin. Ja mahdollinen jälkikäsittelykin kiinnostaa. Olisi kiva oppia mestarilta (kyllä) lisää (sun pitäis muuten mennä kansalaisopistoon opettamaan valokuvausta). ♥

  Ensimmäisten kuvien lehtipuumetsiköt on taas yksi kateuden aihe. Täällä ei semmoista metsälänttiä ole, missä ei kuusia työnny joka väliin. Tykkäisin niin kävellä tuommoisessa paikassa. ♥ ♥

  VastaaPoista
 2. Kiitos taas Sanna :) Kyllä todellakin tuntui keväiseltä tuo päivä, ilma niin lämmin, että vesipisarat putoilivat oksilta.

  Laitoin tuohon 2010-postaukseen esille metadatat, jotta voit niitä katsella. Ne tulevat myös kuvia klikattaessa esiin, jos kuva on Flickrissä vapaasti katseltavissa - monet vanhemmat ovat, uudempia oln jakanut rajoitetummin. Flickriin on nykyään ymmärtääkseni helppo liittyä, jos en väärin muista niin Facebook-tunnuksillakin pääsee. Jos sen teet, niin lisään sut sinne kaveriksi ja näet kaiken siellä...

  Mä olen usko tai älä hyvin epätekninen kuvaaja ja olen hiljalleen vuosien saatossa siirtynyt täysautomaatista AV- ja TV-asetusten kautta kuvaamaan manuaalilla. Edelleen tarkentamisen hoitaa lähinnä kamera, johtuen siitä, että en huononäköisenä oikein itse erota, onko kuva tarkka vai ei. Yritän kuitenkin enenevissä määrin kyetä kuvaamaan myös täysin käsisäätöisesti. Koko homma toimii yrittämisen ja erehtymisen kautta, varsinkin nyt uuden kameran kanssa säädöt eivät tule vielä niin selkärangasta, että voisin täysin luottaa osaavani rullailla kuvaa soveltuvat asetukset tuosta vaan. Kokeilen siis, ja hyvin todennäköisesti korjaan seuraavaan otokseen. Mä olen siinä mielessä huono opettamaan teoriassa tätä hommaa, koska joudun todellakin miettimään, mitä nuo numerot tarkoittavat. Osaan paremmin hahmottaa kamerassa, että mihin suuntaan pitää muovata, että kuva paranee, kuin että osaisin selittää, minkälaista jälkeä mikäkin asetus tuo noin periaatteessa.

  Objetiiveja minulla on käytössä kolme. 50 mm pikkuinen, jota käytän pääosin ihmisten ja kissojen kuvaamiseen. Se toimii parhaiten huonossa valossa. Se kulkee myös helposti kamerassa, jos en jaksa raahata koko laukkua mukaan, mutta yleensä mukaan lähtee koko setti.
  55-250 mm on pitkä putki, joka on mun yleislinssini. Se on yleensä kamerassa kiinni ja yleensä ulkona käytössä. Siinä on kuvanvakain, joten sillä saa suht teräviä kuviakin vielä. Käytän sitä sekä ns. makrokuvaukseen (eli käytännössä kaukaa yksityiskohtien kuvaamiseen, lähelle sillä ei saa tarkennettua) että yleiskuvaamiseen laajemmalla alueella. Sillä on kuvattu muun muassa molemmat viimeisimmistä postauksista tältä vuodelta. Se on minun rakkaani :)
  Sen lisäksi meillä on laajakulmainen 10-20 millinen, jolla kuvaan aika vähän. Se toimii lähinnä arkkitehtoonisessa kuvaamisessa, jos ei välitä vinoista linjoista seinissä ja katoissa.

  Jos jotain voisin toivoa, haluaisin oikean makro-objektiivin lähinnä kasvien kuvaamiseen oikeasti läheltä. Se soveltuisi omaan pieneen pihaankin paremmin, kuin tuolla pitkällä kaukaa hakeminen. Ne ovat vaan penteleen kalliita kaikki kunnolliset.

  Tule Sanna joskus käymään, otat vaikka koirat mukaan ja mennään metsään yhdessä :)

  VastaaPoista
 3. Se piti vielä sanoa, että kuvaan nykyään pelkässä RAW-muodossa. Siihen kun siirryin, niin kuvankäsittelyaika kasvoi - RAW kun pitää muokata johonkin kuvaformaattiin ensin, että sitä voi edes katsella kunnolla - mutta oma tyytyväisyys kuvaamiseen nousi potensseilla. Suurimman osan kuvankäsittelystä teen Photoshopissa avautuvassa RAW:n käsittelyikkunassa, jossa pystyy liukukytkimillä muokkaamaan valoisuutta ja väriarvoja. Niihin yleensä kosken, samoin kuin terävyyteen. Mitään kovin erikoista en osaa tehdä, vaikka meille aikoinaan opetettiinkin kaikenlaista. Tuo editoiminen ei vaan ole se mun juttu siinä määrin.

  VastaaPoista
 4. Hei kiitos, tuosta tekstistä on jo paljon apua! Luen sen vielä ajatuksen kanssa pari kertaa uudelleen ja tuijottelen kuvia samalla. :)

  VastaaPoista
 5. Kysy vaan, jos tulee lisää kysymyksiä mieleen, yritän parhaani mukaan vastata.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!