perjantai 25. tammikuuta 2013

Siemeniä! | Seeds!


Kosmoskukka / Garden Cosmos / Cosmos bipinnatus

Sekosin ehkä hiukan siemenhyllyllä. Varsinkin siihen nähden, että en ole tainnut rairuohoa kummempaa kasvattaa siemenistä koskaan. Olen kyllä kokeillut kaikenlaista, mutta en ilmeisesti ole osannut hoitaa kasveja, koska ne eivät ole joko koskaan edes nousseet mullasta tai nääntyneet ennen järkevään kokoon varttumistaan. Täällä kaupungissa meillä ei ole mitään soveltuvaa taimetuspaikkaa, johon kissat eivät pääsisi tuhoamaan - ja tällä tarkoitan purkkien pudottelua lattialle näin alkuunsa. Siispä valitsin siemeniä, jotka ainakin teoriassa pitäisi pystyä kylvämään suoraan kasvupaikalle. Yksi- ja kaksivuotisia kukkivia. Yksi tärkeä valintakriteeri oli, että siemenien pitäisi itää vielä seuraavanakin kesänä, jos en ehdi niitä tänä vuonna laittaa.

Suurin ja upein kasveista on vanhanaikainen tarhasalkoruusu (Alcea rosea L. 'Chaters Double'), jonka kukat kuvan perusteella näyttävät ihan silkkipaperikukilta. Salkoruusi kasvaa noin 180 senttiseksi. Se on kaksivuotinen, joten sen yritän saada tänä vuonna multaan, jotta toivottavasti pääsen nauttimaan kukinnasta seuraavana kesänä. Näitä pitää mökkipuutarhassa kasvaa!

Lisäksi ostin punakosmoskukkaa (Cosmos bipinnatus 'Early Summer'). Kosmoskukat ovat suuria suosikkejani, yksinkertaisia, keveitä, kauniita ja kuvauksellisia. Siemenistä pitäisi kasvaa roosan ja valkoisen sävyisiä kukkia.

Minulle aivan uusi kasvi on tarhaillakko (Hesperis matronalis L.) Olen tutustunut tuoksuviin ja perhosia houkuttaviin kasveihin ja illakko vaikuttaa mielenkiintoiselta. Se kukkii violetein kukkaryppäin ja tuoksuu pussin mukaan orkideamaiselta. Tämäkin on kaksivuotinen, mutta lisäksi siementää hyvin ja todennäköisesti jää paikoilleen pitkäksi aikaa.

Nyt kaipaisin hyviä vinkkejä, miten onnistun näiden kasvien kasvattamisessa suorakylvönä. Kukat kylvän mökin pihaan tänä keväänä, jos tulemme viettämään siellä säännöllisesti aikaa, ja jos emme tänä vuonna, niin sitten samalla kaavalla ensi keväänä. Miten kylväköksiä kannattaa vaalia, jotta sieltä todellakin nousisi jotain noin kaunista?

___________


I think I went a little nuts at the seed section. Especially concidering I've not grown much from seeds at all and am only familiar with wet, rotten soil or limp seedlings that turn into nothing at all. I wanted something colourful and romantic for my little cottage garden to-be, and something I could sow on the spot rather to try and grow indoors first. It is a challenge but so is trying to keep anything intact with the cats here in the city home. I also wanted the seeds to possibly germinate the next spring just in case I couldn't take care of them this spring after all. 

The biggest plant I chose was Common Hollyhock (Alcea rosea L. 'Chaters Double'), the flowers in the packet looking like tissue paper flowers. It's a biennial plant so it will only bloom a year after sowing. These are a must for a cottage garden!

I also got some Garden Cosmos (Cosmos bipinnatus 'Early Summer') which is one of my favourites with its delicate, romantic and pictoresque petals. It should carry flowers in white and pink shades.

I am new to the Night-scented Gilliflower (Hesperis matronalis L.) which is a scented plant that attracts butterflies as well. It's an old plant often found it old country gardens, so it'll be perfect for my cottage as well. It also produces seeds so it should last on the same place for a long time.

Now I am just looking for good tips how to keep these beauties alive in their first stages, mainly after sowing. Any tips are welcome so I could enjoy these lovely flowers!

9 kommenttia :

 1. Minulta jäi ostamatta salkoruusu, mutta muuten hankittujen siementen lista on sama kuin sinullakin :O) Hauska sattuma. Mitään kasvatuskikkaa minulla ei ole antaa. Kylväpaikka kannattaa merkitä huolella, ettei sinulle käy kuten minulle ja nypit taimenalut rikkaruohoina pois penkistä! Pidän peukkuja onnistumiselle.

  VastaaPoista
 2. Ei minullakaan ole sen kummempia ohjeita antaa, mutta sen sijaan talletan uudet kukkavinkit muistiin, tiedä vaikka hankkisin pitkästä aikaa siemeniä itsellekin. Puutarha.netin keskustelupalstalta kannattaa etsiä kasvatusvinkkejä tarkemmin. :)

  VastaaPoista
 3. Tai uudet ja uudet, tuttuja nimiähän nuo on kaikki, mutta olen vaan aiemmin kiertänyt ne kaukaa. En muista enää miksi. :P

  VastaaPoista
 4. Kannattaa pistää siemenet rikkaruohottomaan multaan, niin tiedät, nouseeko maasta joku siemeniesi tuotoksista vai rikkaruoho. Varsinkin silloin, kun pistää siemeniä ensimmäistä kertaa, voi helposti kasvattaa ja vaalia vahingossa rikkaruohoja. Ainakin minä, toiset on varmaan taitavampia :)

  Itse esikasvatan kosmoskukat ja tarhasalkoruusut. Tämä sen vuoksi, että näen, miten ne itävät. Tarhasalkoruusut ovat minulla jättäneet muiden joukkoon kylvettynä itämättä pari kertaa, mikä on harmillista. Kosmoskukat on myös kiva saada kasvamaan jo huhtikuussa (mikä ei kissojen kanssa varmaan onnistu), niin ehtivät varmemmin kukkia kesän aikana. Viime kesän kaltaisten säiden sattuessa kun lämpösumma saattaa jäädä vähän pieneksi, että kosmoskukka ehtisi kunnolla kukkimaan ennen syyskuuta, jos ihan suoraan pistää penkkiin. Jos siis pystyt, laita siemenet kasvatusmultaan vähintään pari viikkoa ennen kuin pistät taimet pihalle. Voit sitten halutessasi koulia kasvit vaikka suoraan kasvupaikalleen, kun tiedät, miten ne itivät. Totta kai siemenet voi laittaa suoraan myös kasvupaikalleen, mutta minulla on tosiaan niitä itämättömiä kokemuksia parilta kerralta.

  Illakosta minulla ei ole kokemusta, mutta siemeniä on hankittu tälle vuodelle!

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkeistä, Perho! Annoit tosi hyviä neuvoja! Aivan varmasti vaatii myös minulta paneutumista asiaan, jotta löydän rikkaruohojen joukosta ne oikeasti kylvetyt. Pari viikkoa voin yrittää kasvattaa siemeniä sisällä, vaikka sitten suljetussa huoneessa, jossa eivät kissat mellasta. Miten niitä kannattaa siemenenä hoitaa, minä kun olen paha kastelemaan kaikkea liikaa? Haluaisin kyllä yrittää tuota esikasvatusta, joten taidan ostaa kasvatukseen sopivaa multaa sitten. Jännää, jos vaikka tänä vuonna onnistuisi ;)

  VastaaPoista
 6. Puutarha.net onkin kovassa käytössä, kunhan vaan kaiken tekstin joukosta löydän jotain osuvaa. Oletko jo muistanut, mikset ole halunnut noita kukkia pihallesi?

  VastaaPoista
 7. Eikö vain olekin jännä juttu, miten samanlaisia kasveja me haluamme. Taidan yrittää edes jonkin verran esikasvattaa siemeniä, jos vaan saan ne pysymään hengissä. Sanoit jotain siitä, että ne ovat sinulla viileässä huoneessa? Pitää varmaan tehdä niille väliaikainen koti vaikka tänne työhuoneeseen, jossa voi lämpötilaakin laskea helposti hiukan alemmaksi.

  VastaaPoista
 8. Mä laitan siemenet sellaiseen "mukavan kosteaan" multaan - kostutan pussimultaa hieman suihkepullolla. Sit peitän kylvökset muovilla, jolloin niitä ei yleensä tarvitse kastella uudestaan ennen kuin itävät. Itämisen jälkeen kastelen alusastian kanssa, etteivät mene liian märäksi. Silti usein menevät, ja sit pelastetaan parin päivän päästä kylvöksiä...

  Luultavasti teen blogipostauksen tai muutaman kuvien kanssa, kun aloitan siemennyspuuhat :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos todella paljon näistä vinkeistä. Yritänpä nyt saada siemenet selviämään taimiksi ja taimet maahan asti. Kävinkin jo lueskelemassa blogiasi, tulen uudelleenkin :)

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!