lauantai 5. tammikuuta 2013

Unelmieni puutarha | My dream garden

Mistä tietää, että on jo kevät? No talitintit sen paljastavat! Kunnon titityytä ei täällä kaupungissa paljon kuule, mutta erilaisia versioita pienten lintujen lauluista kuitenkin. Ne innostuvat joka vuosi heti vuodenvaihteen jälkeen vaihtamaan kuulumisia keskenään ja siinä samassa herää myös minun keväinen mieleni.

En varmasti olisi hakeutunut opiskelemaan tälle alalle, jolleivat kasvit olisi niin lähellä sydäntäni. Tiedän niistä vielä niin vähän, mutta aina jokaisen uuden kasvin oppiessani pääsen lähemmäksi onnea ja omanlaistani puutarhaa. Se ei ehkä ole konkretisoitunut minnekään, vielä, mutta pään sisällä alkaa olla jo niin paljon rakkaita kasveja, että niillä täyttäisi useammankin puutarhan.

Kevät tuo myös minulle aiempina vuosina vielä vieraat siemen- ja taimiluettelot. Tänä vuonna ajattelin tilata täytettä vanhoihin puutarhoihin perinteisiin kasveihin keskittyvältä Maatiaiselta. Ja puutarhablogit alkavat jo hyvää tahtia täyttyä kevään kaipuusta nekin. Entä tilaamani puutarhalehti? Täynnä mitä ihanampia ideoita ja taas lisää kukkia unelmieni puutarhaan.

Spring has begun with the Great Tits giving their first birdsong of the year. Yes, we are still safely under ice and snow and will be well into when you will be able to start planting yourself. Actual spring only happens in late April and so worth I will need to dream well in time ;) At the moment I am looking at plant catalogues and my lists of dream flowers, photos from past years and my current list of perennials I need to recognise and name by the end of the month. I've had some difficulty with trying to keep up with my very unpractical studies as it is prime winter now but I've been reminded what is to come. I suppose we'll be plenty busy with other projects outside of our gardens but I wouldn't mind one very small project to come alive this year: adding Pelargoniums onto the windows at the porch at our summer cottage. 

Untitled
Syysleimu / Garden phlox / Phlox paniculata

Edessäni on myös seuraava lista perennoja, jotka pitäisi tässä kuussa oppia nimeämään ja tunnistamaan. Punatähkästä rönsyansikkaan. On siellä mukana muutama suosikkinikin. Suikeroalpia (Lysimachia nummularia) istutin mökin takapihalle jo viime kesänä. Sen pitäisi levittäytyä kauniisti keltaisena kukkivaksi matoksi kaiken muun alle. Kotkansiipi (Matteuccia struthiopteris) on meidän etupihamme penkin pelastus, varjossakin komeana kasvava, kookas ja näyttävä metsän vihreä. Etupihalta löytyy myös kevätkaihonkukkaa (Omphalodes verna), jonka pienet, siniset kukat loistavat varjossa. Unikot ovat aina kauniita, listallamme on siperianunikko (Papaver croceum), ja Karolina bloggasi ohimennen pioniunikoista (Papaver somniferum paeoniflorum), vautsi mitä kaunokaisia! Miten kauniisti ne sopivatkaan vanhan talon kylkeen. Syysleimua (Phlox paniculata) olen istuttanut lisää lainapuutarhaan ja sammalleimu (Phlox subulata) kukoistaa vuosikymmeniä pienellä hoidolla olleella mökkipihallamme vieläkin. Esikot (Primula) olen jostain syystä mieltänyt ei-niin kovin kauniiksi kukiksi, mutta niistäkin löytyy mitä mahtavampia eri versioita. Patjarikkokin (Saxifraga Arendsii-ryhmä) tuli kokeilumielessä lainapuutarhaan viime vuonna. Maksaruohot (Sedum) viihtyvät mökin kuivassa rinteessä, mutta en ole vielä tunnistanut niiden lajeja. Pikkutalviota (Vinca minor) istutin särkyneensydämen (Lamprocapnos spectabilis) seuraksi omalle pihalle vuosi sitten syksyllä.

Untitled
Sammalleimu / Moss Phlox / Phlox subulata 'Maischnee'

Listaa lukiessa minulle alkaa vihdoinkin valjeta, että sentään jotain osaan jo. Opinnot ovat olleet haastavat siinä mielessä, että pihalle ei ennen talvea ehditty kovin montaa kertaa ja ulkoa opiskelu ei aina oikein jaksa maittaa. Nyt kun palauttaa mieleensä taas sen, miten näistä opinnoista voi suoraan hyötyä kolmekin puutarhaa, niin johan alkaa maittaa taas.

Tänäkin vuonna meillä on luvassa sen verran isoja projekteja, että puutarhan hoitaminen jää hiukan taka-alalle. Tulevaa kohotettua kasvimaata varten on kuitenkin saada paikoilleen kahdesta kolmeen kehikkoa, se olkoon tämän kesän mökin pihan pääprojekti. Muilta osin kaikki tapahtuu omalla painollaan. Haluaisin kuitenkin täyttää yhden unelmistani ja saattaa kuistin ikkunat täyteen pelakuita...

Joko teillä alkaa herätä mielenkiinto tulevaa kasvukautta kohtaan? Mitä on suunnitelmissa tai haaveissa?

4 kommenttia :

 1. Mä en ole vielä puutarhakirjoissa ja siemenluetteloissa saakka, vaikka yleensä olen ajoissa. Ja puutarhan toiseen päähän on alustava suunnitelma (nurmialue, käytävät, puut).

  Työpaikan lähellä aina niinä aamuina kun vesi tippuu, talitintit sanovat ti-tyy!

  VastaaPoista
 2. Teillähän oli tarkoitus tehdä vanhaa jäljittelevä puutarha? Mielenkiintoinen projekti todellakin!

  VastaaPoista
 3. Mulla on ollut myös vaikeuksia alkaa ulkolukuharjoitukset. Olen siirtänyt aloitusta useana aamuna päivällä eteenpäin. Huomenna tartun listaan toden teolla, kun saan lapset kouluun. Tsemppiä perennoiden parissa.

  VastaaPoista
 4. Sama homma on minullakin edessä. Kyllä se taas tästä huviksi muuttuu :)

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!