lauantai 9. helmikuuta 2013

11 kohtaa hyvää mieltäSain pitkästä aikaa Hyvä mieli -blogista haasteen, jossa minulta kysytään yksitoista kysymystä, joiden jälkeen saan keksiä uudet jaettavaksi seuraaville. Kiitos tästä, haastetta kerrakseen ;)
Pidätkö puista? Mikä on lempipuusi?

Totta kai pidän puista! Minulle puut kuvastavat niin kauniisti ajan kulua ja vuodenaikojen liikettä. Mietin tätä suosikkipuuasiaa aika pitkään ja päädyin siihen, että suosikkipuuni on vaahtera. Se on ylväs ja kaunis, ihanan tuoreen vihreä keväisin ja sen syysväreille ei ole voittanutta. Lapsuuden vaahteranenät pitää tietysti laskea mukaan vaahteran iloihin. Meillä mökin pihassa kasvaa kaksi ilmiselvää, vanhaa vaahteraa, yksi hiukan piilommassa ja yksi vielä vasta nuorukainen, joten saan näitä ihailla onneksi hyvin läheltä.
Mitkä ovat kolme mieleisintäsi perennaa?

Haastavan haasteen osasit kyllä koota! Miten kaikista ihanista kasveista voisi valita ne suosikkinsa?! Lähden siis liikkelle niillä kolmella, jotka ensimmäisinä suosikkeinani nousevat mieleen. Ensin tietenkin pionit! Mahtavat, valloittavat, suurikukkaiset pionit (Paeonia). Niitä ei voi olla koskaan liikaa - minulla ei itselläni ole yhtäkään. Vielä. Toiseksi, kun olen näin perinneperennoihin kallellani, on yksinkertaista valita akileijat (Aquilegia). Ne ovat aina yhtä viehättäviä ja herkkiä, elinvoimaisia ja upeasti muuntuvia. Kolmas on ehkä vanhin suosikkikukkani, jota muistan ihastelleeni jo lapsena eli kaunopunahattu (Ecchinacea purpuraea). Siinä on jotain niin perinteisen kaunista yhtä aikaa kuin modernin suoralinjaista, ja perhoset kukkien päällä ovat mukava lisä.
Mikä väriyhdistelmä kukissa kiehtoo Sinua eniten?

Tähän on vaikea vielä vastata, koska en ole saanut itse kasvattaa vielä tarpeeksi erilaisia yhdistelmiä löytääkseni sitä selkeästi omintani. Pidän väreistä, tulisista oransseista keltaisiin ja aina haaleisiin, hempeisiin vaaleanpunaisiin ja valkoisiin asti. Paras yhdistelmä minulle on varmaan se, että väreissä on valinnanvaraa vaikka mihin, ehkä sen voisi näin muotoilla. Tällä hetkellä suosikkini on vaaleanpunainen kukinto tummanvihreillä lehdillä, mutta mieleni muuttuu jatkuvasti.
Harmittavin istutusmuistosi?

Voinkohan sanoa, että sitä ei vielä ole? Kylvöissä on monesti ollut ongelmia, mutta istutusvaiheessa olen saanut kaiken kasvamaan hyvin, toistaiseksi. Ehkä viime kesän liian kuumassa paikassa olleet kasvit eivät viihtyneet kovin hyvin, mutta siirsin ne parempaan oppiessani pihan valo-olosuhteista lisää kesän kuluessa, enkä siksi osaa tätäkään kamalasti harmitella.
Suurin onnistumisesi puutarhassasi?

Omassa rivitalopuutarhassa olen erittäin tyytyväinen kaikkiin kasvivalintoihini. Ne on kaikki tehty ennen mitään sen virallisempaa tietotaitoa tai ennakko-osaamista kirjoja selaillen suurella rakkaudella, ja olen ilmeisesti onnistunut valitsemaan hyviä kasveja sekä varjoisaan etupihan penkkiin että takapihallekin. Toivoisin oppivani suuremmassakin mittakaavassa valitsemaan oikein, jotta mökin puutarhakin onnistuisi vuosien saatossa hyvin.
Mikä on suuritöisin projekti puutarhassasi?

Kokonaisvaltainen suunnittelu on näin talvella kovin suuritöistä. Kirjoja ja papereita luonnoksineen ajelehtii työhuoneen sängyllä. Itse toteuttamisvaiheessa istutusalueiden perustaminen on kovaa hommaa. Epäilen, että suurin tekemäni työ tulee vielä vastaan pihasuunnitelman muuttuessa käytännön toteutukseksi mökin etupihan cottage gardenissa. Pääosin tyhjästä aloittaminen on haastavaa ja vaatinee paljon lapio- ja kottikärrytoimintaa.
Jos saisit yllättäen paljon lisärahaa puutarhasi laittamiseen, mitä laittaisit?

Ostaisin ehdottomasti enemmän jo suurempia kasveja. Hedelmäpuita ja marjapensaita ja ihania rungollisia erikoisuuksia varsinkin. Isommaksi kasvatettuja perennoja. Lisäksi hommaisin muutaman hyvän kompostorin ja laittaisin kuljettavat polut kuntoon, vaikkakin mielelläni käyttäisin silti kierrätysmateriaaleja. Lisäksi palkkaisin mielelläni itselleni apua hommien tekemiseen.
Jos saisit valita puutarhasi linnut, mitkä olisi valintasi?

Pidän pikkulinnuista valtavasti, joten aivan mitkä vaan tirppiset toivottaisin tervetulleeksi. Erityisesti pidän punatulkuista ja urpiaisista, ne ovat niin mukavan eksoottisen näköisiä ihmiselle, joka ei joka päivä sellaista värimäärää puutarhassaan näe.
Mikä on kaunein perhonen, joka on lennellyt puutarhassasi?

Kevään ensimmäiset perhoset lajista riippumatta ovat aina kiehtovia. Odotan mielenkiinnolla, miten perhoskasvien valinta puutarhaan tuottaa tuloksia!
Teetkö mittatarkkoja puutarhan etukäteissuunnitelmia paperilla?

Tähän voin toden teolla vastata, että KYLLÄ! Ostin eilen elämäni ensimmäisen mittasuhdeviivaimen, erikokoisia ympyröitä sekä kaaria tuli myös viivaimina otettua mukaan. Olen tähän asti lähinnä huidellut paperille jotain suuntaa-antavaa, mutta koska toivoisin tulevaisuudessa voivani suunnitella puutarhoja ihan ammatikseni, haluan oppia tekemään piirrokset kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Suunnitelmat kuuluvat myös opintoihini, joiden lopputyön ääressä tulee piirtäminen varmasti tututksi.
Siirteletkö paljonkin perennoja penkistä toiseen?

Tulevaisuudessa varmasti kyllä. Vielä tähän ei ole tarvetta, mutta ensi kesänä siirtyvät ensimmäiset kapungissa kasvatetut kasvit mökkipuutarhaan ja sielläkin tulevat varmasti aikojen saatossa liikkumaan.

Haasteen voisin laittaa eteenpäin kaikille halukkaille, mutta erityisesti haluaisin vastauksia seuraavilta blogeilta:

Aamu omenatarhassa

Kesän lapsi

Päivänpesän elämää

Ruusutapetilla

Voikukkapelto

Kysymykseni eivät rajoitu tällä kertaa puutarhaan vaan kyselen vähän kaikenmoista. Vastaisitteko te seuraaviin kysymyksiin:

1. Oletko enemmän kiinnostunut sisustamisesta vai puutarhanhoidosta, oletko ollut aina vai oletko myöhäisherännäinen?

2. Miten olet päätynyt blogisi nimeen ja syntyikö se kivuttomasti?

3. Jos voisit matkustaa jonkun sinua inspiroivan bloggarin luo meillä tai maailmalla, minne päätyisit?

4. Bloggaatko yksin vai onko sinulla taustavaikuttajia selkäsi takana?

5. Jos voisit toteuttaa jonkin haaveesi, mitä tekisit?

6. Mitä olisit valmist tekemään blogisi eteen, tai miten paljon vaivaa olet jo sen eteen nähnytkin?

7. Mikä on sinusta parasta talvessa ja miksi?

8. Käytätkö vanhaa uudelleen kodissasi tai puutarhassasi?

9. Miten ja kenen kanssa asut?

10. Onko sinulla sisustus- tai puutarhagurua, jota fanitat ja ihailet? Jos on, niin kenestä on kyse?

11. Mikä on paras tapa viettää viikonloppua?

4 kommenttia :

 1. Lempipuukseni on noussut mongolianvaahtera sen upean syysvärin vuoksi. Siinä on myös kauniin muotoinen lehti. Lempiperennat on samat kuin sinullakin. Unelma cottage gardenista molemmilla. Kiitos haastesta. Palan siihen ensi viikolla kun saadaan lasten synttärijuhat juhlittua. Mukavaa viikonloppua sinulle Piia.

  VastaaPoista
 2. Kiva, kun vastasit haasteen! Oli mukava lukea vastauksiasi. Löysin sieltä samoja mieltymyksen kohteita, kuin itsellänikin... Pionit ovat ihania ja akillleijoissa on jotakin käsittämättömän ihanaa, se on lempikukkani! Tulinen oranssi on miellyttää myös minua, esimerkiksi unikoissa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Mongolianvaahtera on kyllä todellakin mahtava puu! Tästä tulee vielä mielenkiintoinen tästä meidän samankaltaisesta, mutta varmasti kovin erilaisesta suunnitelmasta.

  VastaaPoista
 4. Oli oikein mukava vastata, ei niitä liiemmalti ole minulle tullut. Syynä on varmaankin se, että en saa sitä lukijaraatia tänne asennettua, ja monet kyselyt ja tunnustukset on suunnattu pienille blogeille. Minulla ei montaa virallista lukijaa siis ole ;)

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!