perjantai 8. helmikuuta 2013

Siemenkasvatuksen aloittaminen


Olen rohkaissut mieleni ja päätin pyhittää yläkerrasta toisen ikkunan edustan siemenkasvatukselle. Jännittävää ja pelottavaa yhtä aikaa, miten mahdankaan onnistua?! En ole vielä ostanut mitään tarvikkeita, koska olen ohjeiden kanssa hiukan hukassa.

Mitä te lukijani suosittelette astioksi, kasvualustaksi tai muiksi tarvikkeiksi? Mistä saa hyvää multaa? Olen saanut vinkkejä siitä, miten kostuttaa multaa ja huputtaa ruukut muovipusseilla kosteuden säilyttämiseksi. Olen joskus nähnyt kasveja kylvettyinä maitopurkin pohjiin, toimiikohan tämä? Ilmeisesti itämisen jälkeen hiukan viileämpi lämpötila ja valoisa kasvupaikka on hyvästä? Kuinkahan kauan mahtaa kestää, että mullasta pitäisi pilkistää jotakin, ja kuinka kauan siitä siihen vaiheeseen, että pienet taimet voi koulia erilleen? En tiedä, miten paljon uskoisin kuun asentojen merkitykseen viljelyksissä, mutta ei kai siitä haittaakaan ole. Seuraava hyvä kylvönaika on kuukalenterin mukaan 18.-20. helmikuuta ja ajattelin siinä vaiheessa aloittaa taimikasvatuksen.

Tämä tuntuu enemmän lapion varressa viihtyvälle kuin miniatyyria suunnittelisi kokoavansa. Toivottavasti osaan ja opin.


Rusokuusama / Tatarian honeysuckle / Lonicera tatarica

Sipulikukat olen kokenut tarpeeksi yksinkertaisiksi ja helpoiksi, kaivat vaan maahan syksyllä ja keväällä voit nauttia sieltä täältä - kun eihän niiden paikkoja enää ulkoa muista - putkahteleviin väriläiskiin. Istutin viime syksynäkin runsaasti sipuleita, mutta vähensin epäluotettavien tulppaanien määrää. Mökillekin istutin jonkin verran sipuleita, mutta laajemmat väri-ilottelut täytyy toteuttaa muuten. Näistä nyt kylvettävistä salkoruusut että illakot ovat kaksivuotisia, joten niiden en oletakaan kukkivan vielä tänä vuonna.

Sain lisäksi ihanalta Saaripalstan Sailalta aprikoosin värisen rohtosormustinkukan (Digitalis purpurea 'Apricot Beauty') (kuva) sekä vaaleanpunaisen pioniunikon (Papaver somniferum Paeoniflorum -ryhmä) siemeniä. Kannattaako ne esikasvattaa tai huomioida niiden kanssa jotain erityistä? Saila itse kertoo rohtosormustinkukan olevan myös kaksivuotinen, joten ilmeisesti sekään ei kärsisi esikasvatuksesta. Ja mahdollisille halukkaille tiedoksi, että jos opin näistä siemeniä keräämään ja olen oikeaan aikaan liikkellä, laitan hyvän kiertämään eteenpäin myös omille blogiystävilleni. Aion kylvää myös akileijoja, mutta niiden siemenvarastot ovat lainapuutarhassa niin ehtymättömät, että niitä ajattelin ripotella suoraan kasvupaikalleen vaan, huolettomasti. Jos eivät ole itääkseen, saan syksyllä taas lisää siemeniä kyllä.


Akileija / Columbine / Aquilegia

Yksi seuraavaksi opiskeltavista kasvilistoista on kesäkukat. Niitä en kovin hyvin tunne, mutta ehkä löydän niiden joukosta jotakin mukavaa mökillekin istutettavaksi. Onneksi välillä ylitsepääsemättömän tylsien listojen ulkoa opettelua voi hiljalleen taas alkaa sitoa oikeaan elämäänkin. Kevät ja kesä tulevat taas!

Tänään postaukseen liittyvien kuvien puutteessa ihan muuten vaan nättejä pinkkejä näin viikonlopun alkajaisiksi.


____________________________________________

I'm getting ready to plant my future flower beauties. Apparently the next best sowing season - as for the short summer we have over here, most plants benefit from being first grown indoors rather than sowed directly outdoors - is around February 20th, according to the moon calendar. I am still to buy the right kind of soil and pots as this will be my first ever year of sowing seeds indoors. Wish me luck!


My plant list consists of Hollyhock (Alcea rosea L. 'Chaters Double'), Dame’s Rocket (Hesperis matronalis L.) , and Garden Cosmos (Cosmos bipinnatus 'Early Summer'). I was also given some seeds from the lovely Saila to sweet pink Double Garden Poppy (Papaver somniferum Paeoniflorum group) and cute apricot Foxgloves (Digitalis purpurea 'Apricot Beauty')


Today to celebrate the weekend start, I'm featuring lovely pink flowers instead of the still-missing photos of these to-come flowers.


Keijunkukka / Coralbells / Heuchera

5 kommenttia :

 1. Minä olen huono tässä asiassa auttamaan, kun yhden ainoan kerran olen saanut kasvattamani taimet istutettua ulos asti. Mutta olennaisin asia: tarkista siemenpussin kyljestä (jos sellainen on) milloin kasvatus kannattaa aloittaa. Kun ajatellaan, että taimet saa yleensä ulos vasta kesäkuun puolella, niin liian aikaisin ei kannata siemeniä purkkiin kylvää tai ehtii tulemaan kesää ikävä jo monta kertaa. Erityisesti nopeakasvuiset lajit, kuten vaikka ruusupapu, ehtii kasvamaan taivaaseen asti muutamassa viikossa (ja silloin on hyvä olla jotain tukikeppejäkin jo jemmassa). En ole päässyt oikein selvyyteen, että miten paljon noita taimia kärsii pätkiä haaroittumisen edistämiseksi, kun missään kirjassa ei ole semmoista for dummies-osastoa, sanotaan vaan, että niin voi tehdä. *värisevä huokaus tähän*
  Mutta siis: osa kylvöistä voi odottaa reilusti huhtikuulle asti. Joku kasvi itää nopeasti (n. viikossa) ja toinen saattaa vitkutella kauemmin, tämä on ihan kasvi- ja tapauskohtaista.
  Itse koen myös paremmaksi istuttaa vähän suositeltua vähemmän siemeniä/purkki, kouliminen on hiukan helpompaa, kun taimia on inhimillinen määrä sentillä. :P Noita muovipusseja tai elmukelmua minäkin olen kylvöjen päällä käyttänyt, raottanut vähän jos alkaa olla liian kosteaa (muovi täynnä pisaroita) ja laittanut sitten takaisin paikoilleen, kun multa on vähän pinnasta kuivahtanut. Ja kylvöastioina on ollut kaikkea mahdollista jogurttipurkeista lähtien ja esim. mun äiti, joka harrastaa taimikasvatusta enemmän (ja tuloksellisemmin *toinen huokaus*) käyttää sanomalehtipaperista pyöräytettyjä ruukkuja. Ne on siinä mielessä parempia, että ne saa aika tiiviisti johonkin astiaan, noiden muovipurkkien kanssa jää aina vähän turhaa väliä ja tilahan on ikkunalaudalla enemmän kuin kysyttyä.

  VastaaPoista
 2. Mä olen laiska, ja kurkin aina Sarin puutarhat -blogista, missä mennään. Siellä on ohje, että kuukalenterin mukaan seuraava hyvä kylvöaika on itse asiassa ensi viikosta alkaen. Sarilla on myös tosi hyvät ohjeet siitä, miten homma kannattaa tehdä. Sari on myös tehnyt listaa siitä, mitä kylvetään missäkin kuussa. Suosittelen tutustumaan!
  http://sarinpuutarhat.blogspot.fi

  VastaaPoista
 3. Kiitos Sanna! Kaikki tuntuvat aloittavan esikasvatuksen niin ajoissa, että itsellekin tulee tunne, että olen jo myöhässä! Ehkä kuitenkin noudatan mieluummin pussien ohjeita ja kärsin ikkunan edustan viidakosta vähemmän aikaa ;) Itse löysin aika hyvän oloisen, helppotajuisen, mutta kylläkin käännetyn kirjan, jossa neuvotaan monia kylvämiseen liittyviä juttuja aika juurta jaksain. Steven Bardley: Kasvien lisääminen. Epäilen käännöskirjallisuutta aina jonkin verran, joten ehkä paremmin voisin uskoa suomenkielisiin siemenpakkauksiin sitten.

  Ostin turvepurkkeja ja istutusmultaa jo, että pääsen jollain tavalla alkuun. Ajattelin hyödyntää maitopurkkeja mahdollisuuksien mukaan alkukylvöihin. Kiitos kaikista näistä vinkeistä, minun näkökulmastani kaikki oli oikein tarpeellista :)

  VastaaPoista
 4. Olenkin lueskellut innolla Sarin blogia! Täytyy käydä vielä kasvikohtaisesti tutustumassa, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Niin muuten, täältä löytyy latvomisestakin hiukan tekstiä.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!