maanantai 18. maaliskuuta 2013

Kehittyvää valokuvausta

Uusimme viime kesänä vanhan kameramme uuteen. Sitä oli pohdittu vuosikausia, ja säästin siihen kaikki liikenevät pennoseni jo kuuden vuoden ajalta. Nyt kun alan hiljalleen olla sinut itse kameran rungon kanssa ja löydän tarvitsemani nappulat ilman katsomista, vanhat tutut objektiivit eivät enää sykähdytäkään niin kovasti. Halpa, rimpula linssi paremman kameran nokalla saa ikävästi näkemään sen, että vaikka kamera kykenisikin, ei objektiivi pysy perässä. Olen siis viettänyt aikaa tutkiskellen erilaisia mahdollisuuksia ja miettien, miten paljon haluan tai voin panostaa uusiin osasiin. Valokuvaaminen voi olla kallis harrastus, sen verran voin varottaa. Vain taivas on rajana objektiivien hintoja tutkaillessa.


Olen päätynyt ajatukseen, että uusi monikäyttölinssi voisi olla tarpeen. Minun kohdallani tämä tarkoittaa sitä, että haluan laadukkaamman putken korvaamaan nykyistä, minulle niin rakasta 55-250 mm objektiivia. Jos minun pitää valita, niin tuon linssin kanssa lähden todennäköisimmin ulos ja kuvaan suurimman osan luontokuvista, lähikuvista ja osittain ihmisistäkin. Monikäyttöisen siitä tekee se, että sillä saa laajemmassa päässä ihan hyvin kuvattua ulkona maisemia, ja pidemmälle venytettynä sillä kuvaa vaikka lähikuvia kukista.


Tässä muutama esimerkkikuva suosikkilinssilläni ottamien joukosta:


Untitled
Maisemaa


Oksat | Branches
Zoomaamalla lähikuvaa oksista


Varattu | Occupied
Lehdestä


Untitled
Linnuista.


Untitled
Samalta reissulta kaukaa puista


Untitled
Ja lähempää kävyistä


Frosted flowers
Sekä kukista


Minulla on myös paljon käytössä oleva 50 mm pikkuruinen linssi, mutta sitä tulee käytettyä lähinnä silloin, kun erikseen on tarkoitus kuvata ihmisiä eli juhlissa tai perhetapahtumien yhteydessä. Käytän sitä myös sisätiloissa jonkin verran, muun muassa ruokakuvauksessa. 50 mm objektiivi on kiinteä eli sillä ei voi kansankielellä niin sanotusti zoomata, vaan kuvaajan pitää itse liikkua taaksepäin mahduttaakseen kuvaan lisää tai eteenpäin saadaksensa kohde täyttämään kuva-ala enemmän. Se on siis hiukan hankala sisäkuvauksessa, jossa ei aina ole tilaa liikkua mihin vaan.


50 millin ohjektiivilla olen ottanut muun muassa tällaisia kuvia:


Suklaatiikeri | Chocolate Tiger
Lähikuvausta sisätiloissa


My name is Sonja.
Potretteja myös kissoista


Laajakulmainen, arkkitehtuurisempaan kuvaamiseen hommattu 10-22 mm järkäle taas on jäänyt hyvin paljolti kamerarepun pohjalle. Sillä on kätevä kuvata laajoja sisätiloja, mutta sitä tulee paljon vähemmän nykyään enää tehtyä. Uskoisin, että tuo linssi tulee vielä joskus kaivettua tehokkaampaakin käyttöön, mutta nyt ei ole sen aika. Matkoilla se on kuitenkin ollut tarpeen.


Laajakulmaisella olen kuvannut muun muassa tällaisia:


Untitled
Sillä on hyvä mahduttaa kuvaan isoja rakennuksia.


Finland: Porvoo | Borgå
Kaupunkikuvauksessa se on oikein hyvä.


Aivan uusi juttu minulle olisi makrokuvaukseen soveltuva objektiivi. Mitä enemmän olen kasvien kanssa tekemisissä, sitä enemmän haluaisin kyetä pääsemään lähemmäksi. Kaikki nykyiset ottamani "lähikuvat" ovat itse asiassa tuolla ensimmäisellä, pitkällä objektiivilla kaukaa kuvattuja. Se soveltuu siihen ihan hyvin, mutta kaipaisin lisää mahdollisuuksia ja lisää tarkkuutta lähikuviin. Joka tapauksessa toiveeni olisi saada mahdollisuuksia uusiin aluevaltauksiin kuvauksen saralla. Mutta se valokuvauksesta toistaiseksi.


Kevään kiireisin aika alkaa kohta olla käsillä. Vielä viimeiset tenttirutistukset, sen jälkeen harjoittelemaan uutta alaa, remontoimaan mökkiä ja sen puutarhaa... Tämän lumipeitteen alla jossakin on vielä kevät odottamassa meitäkin!

6 kommenttia :

 1. Minä olen puolestaan haaveillut tuosta 55-250 mm putkesta, nythän mulla on vaan rungon mukana tullut perusobjektiivi. Haluaisin päästä lähemmäs kohteita, tuntuu että "kaikki" kuvauksellinen on aina liian kaukana. Esimerkiksi lintuja olisi todella mahtava päästä kuvaamaan paremmin.

  VastaaPoista
 2. Tarjosit taaskin upeita kuvia lukijoillesi. Totta on, että vaatimusten kasvaessa kuvauskalustoon saa uppoamaan pienen omaisuuden. Hankin puolisen vuotta sitten kauan haaveilemani Pentax K-5:n vain yhdellä 18-135 mm:n objektiivilla. Ihan hyvä putki, mutta kovin pitkälle esim. lintukuvaukseen se ei riitä. Toisaalta yllätys oli suuri, kun pystyn tällä putkella kuvaamaan erinomaisia lähikuvia. Mutta matkalle kannattaa ottaa mukaan nykyaikainen, pienellä zoomilla varustettu pokkari. Suosittelen Olympus XZ-1:ä, jonka Rajala myy nyt ihan alle torihintojen.

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavan kauniita kuvia! Ja kiva, että esittelet mihin erilaiset objektiivit pystyvät. Mun on jotenkin hirmu vaikea hahmottaa, millaisia kuvia milläkin linssillä saa. Tämä auttoi siihen kyllä! Mä tarvitsisin jonkun toisen rungon 50mm rinnalle, vaikkakin olen siihen korviani myöten rakastunut :) Ja totuuden nimissä parempi runko houkuttelisi myös! Saanko kysyä mikä runko sinulla nyt on ja millä kuvasit ennen?

  VastaaPoista
 4. Saat minusta paljon irti tuosta 50 mm objektiivista. Ihan vastaavaa tunnelmaa en ole onnistunut millään muulla linssillä luomaan. Meidän vanha runko on Canon 400D ja uusi 7D. Sitä isompaan tuskin koskaan siirrynkään, ihan omien käsien pienuuden takia ... budjetista puhumattakaan ;) Uudessa rungossa on ollut ja on edelleen paljon opeteltavaa, kaikki ei tule vielä selkärangasta niin kuin vanhan kanssa.

  VastaaPoista
 5. Huomaan selkeästi enemmän kaipaavani pituutta kuin laajuutta. En niinkään pitkälle zoomailemiseen vaan juuri siihen lähikuvaukseen ja yksityiskohtiin, jotka eivät ole aivan vieressä. Minulla matkoilla kulkee mukana koko kuvauskalusto, siitä en jousta! Harvoin matkoilta tulee tuotua kokemusten lisäksi mitään muuta kuin paljon kuvia, joten siihen on hyvä sitten panostaa. Pentakxista minulla ei ole mitään kokemusta, täytyykin tutkia Flickristä minkälaisia kuvia tuolla saa.

  VastaaPoista
 6. Tuon kesällä mukanani kaikki osaset, pääset kokeilemaan ja testaamaan noita meidän linssejä sitten :) Itsekin kuvasin ensin pari vuotta pelkällä kittilinssillä, ja sen jälkeen tuli tuo suosikkini ja mainitsemasi 55-250 hankittuakin.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!