perjantai 17. toukokuuta 2013

Uusi elämä | New life


Ei tätä voi millään muulla tavalla kuvata. Tuntuu siltä, kuin koko ympäristö naapurit mukaanlukien olisi herännyt talven kestäneestä horroksesta. Kaikki ovat nauttineet melkein hellelukemista ja aurinkoisista päivistä ulkosalla. Puutarha vetään puoleensa muitakin kuin minua, sen verran on kuopsuttelijoita ollut liikkeellä.

Ei uskoisi, miten suuri muutos tapahtuu näin lyhyessä ajassa. Otan säästä kaiken irti ja istutan, perustan uusia kukkapenkkejä ja hoidan uusia. Voin sanoa, että tämä on ensimmäinen vuosi, kun monta vuotta kypsynyt suunnitelmani alkaa todellakin näkyä myös ulospäin. Jos haluat tutustua alkuperäiseen suunnitelmaan, se löytyy täältä. Vielä on paljon kuraa tallottavaksi ja multaa levitettäväksi, mutta kyllä se jo alkaa näkyä, suunnitelman mukainen pihamaan muoto. Koko piha on iloisesti auki, kun mies toteuttaa terassia ja minä sen perään puutarhaa, mutta ei se haittaa. Tänään ensimmäistä päivää sormien lisäksi varpaatkin saivat mutakylvyn ja minä siihen päälle vesiletkusta suihkut, mutta ei sekään haittaa. Olen niin omassa elementissäni, tätä on onnellisuus!


Kaksi viikkoa sitten kaikkialla oli vielä enemmänkin ruskeaa, värit ovat räjähtäneet esiin vasta viimeisen kahden viikon aikana. Tästä kuvasta hahmottaa hyvin, mitä pihassa on meneillään. Keskelle tulee pyöreä nurmikkoalue, ja sen reunoille istutusalueet. Aidat maalaamme tänä kesänä valkoisiksi. Viimeinenkin marjapensas muutti naapuriin, jossa sitä arvostetaan.


Uusien kukkapenkkien muotoilu tapahtui yksinkertaisesti mittaamalla keskipiste tulevalle nurmikolle ja piirtämällä narun avulla pyöreä alue, jonka reunat kanttasin lapiolla.

Miehen projektina on puuterassin toteutus nykyisen pation paikalle.


Omenapuun alle muotoutunut sipulikukkaistutus aloittelee seuraavaa vaihettaan. Ensin kukkivat pienet posliinihyasintit (Puschkinia scilloides), sitten jatkoivat narsissit (Narcissus) ja heti perään isommat hyasintit (Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'), ja nyt alkaa olla tulppaanien ja valkoisten narsissien (Narcissus 'Avalanche') vuoro. En yhtään muista, minkälaisia tulppaaneja tähän istutin, joten tämä tulee yllättämään minutkin :)

Jotain violettia sieltä pilkistää...


Sarjassamme ihan kohta kukkivat osaa ottavat pihaa molemmilta puolin rajaavat norjanangervot...


... laukat ja narsissit 'Avalanche' ...


... ruohosipuli ...


... särkynytsydän ja etupihan pihlaja ...


... ja tietenkin omenapuu, sitä onkin odotettu!

Tänään istutin kevään ensimmäiset taimet maahan asti. Isotähtiputki (Astrantia major 'Florence'), syysleimu (Phlox paniculata 'Blue Boy') ja arovuokko (Anemone sylvestris) löysivät paikkansa ensimmäisinä. Loistokärhö sekä lumikärhö joutuivat tyytymään suuren kukkaruukkuun, koska niille terassilta varattua tilaa ei vielä ole olemassakaan. Toivottavasti ne siinä viihtyvät terassin valmistumiseen asti.


Syysleimu 'Blue Boy' on vielä kovin mitättömän näköinen, mutta toivottavasti se siitä komistuu ja kukkii kauniisti loppukesällä.


Lumikärhö ja loistokärhö 'Ville de Lyon'

Nyt on ollut niin lämmintä, että kaikki taimeni ovat viettäneet päivät penkillä varaston varjossa. Saavat hiukan tukevoitua ja tottua ulkoilmaan ennen kuin ne maahan asti pääsevät. Osa siemenistä on kasvanut erittäin hyvin, osa heikommin ja osassa ei vielä näy mitään elämää. Otan tämän vuoden kuitenkin aivan kokeilun kannalta, koska en ole koskaan ennen siemenistä saanut mitään kasvatettua. Olen kuitenkin sen verran viisastunut, että enää en täällä rivitalossa ala uusia siemeneriä kasvattelemaan. Eteläikkunatilaa meillä on vain olohuoneessa, ja kissojen takia koko homma on ollut hankalaa. Olohuonetta onkin komistanut koko kevään muovinen kasvihuone, ja senkin katolle kissat tuppaavat öisin nukahtamaan ja painavat rakennelman kasaan. Mielenkiintoista siemenistä kasvattaminen on kuitenkin, joten mielelläni kokeilen sitä sitten joskus taas, kun saan taimet kissoilta piiloon jonnekin.

I've been shoveling, planting, planning, pruning and all that only available to us in the north at this point of the spring. The Great Masterwort 'Florence' is developing nicely, the Garden Phlox 'Blue Boy' is yet small, and the Snowdrop Anemone will only show its gorgeousness next spring... Plenty to fill yet, many wheelbarrowfuls to move, but I'm loving it!Kesäkukiksi valitsin tänä vuonna tummanvioletteja ja valkoisia orvokkeja sekä valkoisen ja vaaleanpunainen jaloleinikin. Leinikkejä olisin ottanut lisääkin, mutta ne olivat viimeiset. Mielettömän suloisia nuppuja ja niin kauniita auenneina kukkinakin!


Runkoruusunkin halusin pitkän tauon jälkeen taas. Valitsin haaleanpunakukkaisen, mutta väritys ainakin uusissa nupuissa onkin kirkas pinkki.


Avustajia minulta ei puutu. Kissat pitävät seuraa häkissään.


Nyt hanskat naulaan tämän päivän osalta ja nauttimaan auringosta ihan huvin vuoksi! Oikein hyvää viikonloppua myös teille!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!