keskiviikko 7. elokuuta 2013

Avoimet puutarhat Nekalassa

IMG_7066
Monta pientä puutarhaa avoimena, enhän minä sitä voinut vastustaa! Päädyin tutustumaan minulle siis hiukan vieraampaan Nekalan siirtolapuutarhaan, joka sijaitsee kätevästi vain muutaman kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Tämä puutarha täytti viime vuonna 80 vuotta ja se on Suomen kolmanneksi laajin. Alue jakautuu kahtia vanhaan ja uuteen puoleen, ja mökkejä on yhteensä yli 300. Aikoinaan turvallisesti keskustasta kauemmaksi perustettu puutarha on laajentuneen kaupungin myötä tullut uhanalaisemmaksi, mutta silti onnistunut säilyttämään yhtenäisen ilmeensä. Lisää siirtolapuutarhan alkuvaiheista voi lukea täältä.

IMG_7037 Untitled

Heti alkujaan siirtolapuutarhalle piirrettiin kolme erikokoista tyyppipiirrustusta, joista mökki voitiin valita. Uusimmat piirrustukset sallivat rakentaa huomattavasti vanhoja mökkejä isompia asumuksia, joissa on parven sijasta tilaa kunnon yläkerralle. Vaikka vuokrasopimus kaupungin kanssa päättyykin vuonna 2018, on hyvin todennäköistä, että sopimus jatkuu senkin jälkeen. Viiden pennin neliövuokra on hiukan päässyt nousemaan. Siirtolapuutarhapalstojen kysyntä kun on kasvanut vuosi vuodelta ja Tampereellakin voi hyväkuntoisesta mökistä joutua maksamaan jo 50 000 euroa. Näillä hinnoilla ei enää voida keskustella palstojen alkuperäisestä tarkotuksesta tarjota vähävaraisille kaupunkilaisillekin mahdollisuus viljellä. Itse asiassa Tampereelle on suunnitteilla kolme uutta siirtolapuutarha-aluetta, hyvä hyvä! Vielä kun niiden hinnat pysyisivät kohtuullisella tasolla.

IMG_7045

IMG_7059
Loppukesän hehkua parhaimmillaan siis tässä tarjolla, varsinkin kirkkaan pinkit ja keltaiset kukat juhlivat parasta aikaansa. Jos jokin kasvi pitäisi nostaa erikoisasemaan, olisi sen oltava syysleimu. Huumaava tuoksu ja mahtava väri-iloittelu seurasi joka puutarhaan leimupenkkien muodossa. Perinneperennan parhautta, ehdottomasti!

Siirtolapuutarhasta löytyi jälleen kerran paremmanlaatuinen paratiisi, jota hoitavat ihmiset olivat ällistyttävän perillä kasveistaan ja niiden vaatimuksista. Sain myös vinkin joka kevät ja syksy järjestettävistä kasvitoreista, kun ihailin mammuttikokoisia kasveja. Kasvit ovat täälläkin valikoituneet ja vain kestävimmät ovat selvinneet vuosikymmenestä toiseen.

IMG_7052

IMG_7035
Ihastuin erityisesti ensimmäiseen vierailemaani puutarhaan, jonka omistaja oli kasviasiantuntija vailla vertaa. Omat mehiläiset varmasti nauttivat puutarhan jännittävistä kasvivalinnoista, ja kukat kuhisivatkin elämää. Kiitos myös muille puutarhansa kauniiksi kitkeneille, ystävällisille kesäasukkaille siitä, että pääsimme joukolla tutustumaan paratiiseihinne!

IMG_7023
IMG_7065 IMG_7054

IMG_7044 IMG_7039

IMG_7064

IMG_7063
Tätä pientä palleroa kutsuivat paikalliset nappikukaksi. Suloinen, eikö vain?!

IMG_7060

IMG_7046

Mehitähtiä tarjottimella

IMG_7043

IMG_7042

IMG_7041

Nekala allotment gardens opened its small gates to visitors on Open Gardens' Day this Sunday. It's a lovely haven of colour and filled with friendly people. Allottment gardens are interesting for anyone into the history of plants, and why not local history, too. These little cottages go for as much as 50 000 euro these days, although they were first intended for the less fortunate city dwellers in need of more variety in their food. The demand for these areas has grown lately and the city is planning three new areas at the moment.

IMG_7040

IMG_7061

IMG_7058

4 kommenttia :

 1. Ihania kukkia! Voi noita upeita syysleimuja. Harmittaa, kun peurat söivät omani ja ne kuolivat siihen, ei viitsi istuttaa uusia ennen kuin aita on rakennettu. Siirtolapuutarhoissa on oma erityinen tunnelmansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat onvat todellakin suuria puutarhuroinnin hankaloittajia niillä seuduilla, kun niitä on. Oikeastaan ounastelen, että vielä tulen taistelemaan saman asian kanssa tuolla Honkolan kartanon lähettyvillä, valkohäntäkauriiden istutusseudulla :PP Minkälainen aita sulla on suunnitteilla?

   Poista
 2. Aidan täytyy olla yli 170 cm. Teen riukuaitaa, hitaasti, sitä mukaa kuin katkon vesakkoa ja ehdin tehdä sitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on kova homma, olemme maalle tehneet itsekin, tosin paljon matalampaa. Hidasta täysipäiväisenäkin työnä! Kamalan korkealla nuo elukat hyppäävät.

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!