sunnuntai 4. elokuuta 2013

Taimistoterveisin!

IMG_6943

Kävimme eilen miehen kanssa pienellä ajelulla Pinsiön taimistolla Hämeenkyrössä. Minulla oli etsinnässä kasveja nykyisen, väliaikaisen kasvimaapläntin paikalle sekä terassin reunalle ja halusin katsastaa taimiston esittelypuutarhan mahdollisten erikoisuuksien varalta. Esittelypuutarhan täydessä auringossa kävi hyvin ilmi, mitkä kasvit ovat luontaisia perhosten ja pörriäisten paratiiseja ja koska haluan tukea luonnon monimuotoisuutta sen minkä viljeltyjen kasvien kanssa kykenen, niin kyseiset kasvit vetivät myös minua puoleensa.


Kotiin pääsin tavallisen, purppuranpunaisen sekä valkoisen kaunopunahatun kanssa. Lisäksi poimin matkaan perinnekasveista suloisimman eli harmaamalvikin (Lavatera thuringata), minulle uuden maksaruohon sekä Hinnonmäen keltaisen - oman karviaiseni! Karviaiset ovat lempimarjojani vadelmien ohella, namskis!


IMG_6958 IMG_6959


Punakärsämö (Achillea millefolium 'Cerise Queen') on meidän tavallisen siankärsämömme vaaleanpunainen sukulainen.

We took a little ride to the local plant nursery and show garden yesterday. I was looking for some plants to fill the current veg patch and alongside the decking, and I also wanted to see what novelties the show garden had to offer. In the full sun of the garden it was evident which plants were natural paradises for bees and other buzzing kinds. I'm all for supporting diversity in my garden, as much as one can with cultivated plants, so you could find me pressing my nose - and lens - towards the same flowers. This also was a good chance for me to test ouf the new 50 mm prime lens we got the other day. It came to rescue with portraits but with extension tubes it could also work as a macro lens. Don't worry, I don't have a clue about extension tubes either! I'm happy to learn though as it provides me with a less budget-busting way towards actual macro photography. You can see this video for an idea what the tubes are.


I ended up coming home with the regular Purple Coneflower as well as a white version, a pink heirloom perennial Lavatera thuringiaca, a pink-flowering succulent and a local yellow gooseberry, my favourite berry - maybe after raspberries though?


IMG_6931 IMG_6933


Vaasantielle loistava syysleimuistutus (Phlox paniculata) kaikessa värikirjossaan.


IMG_6934


Isopäivänkakkara (Leucanthemum x superbum)


IMG_6935


Virginiantädyke (Veronica virginica)


IMG_6946


IMG_6938
Dorianvillakko (Senecio doria)


IMG_6936 IMG_6940


IMG_6941


Noropunatähkä (Liatris spicata 'Alba')


IMG_6942


IMG_6945


Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on komea, pystykasvuinen perinteinen perhosperenna, joka on täysin valloittanut minut.


IMG_6955


Maksaruohoissa on paljon keltaisia kukkijoita, mutta nyt löysin sekä suloiset vaaleanpunaiset kukat että pienet, söpöt lehdet kantavan lajikkeen eli turkestaninmaksaruohon (Sedum ewersii). Meidän pihassa on useampikin kuuma istutuksenlaita, johon maksaruohot ovat kuivuutta kestävinä lajeina omiaan. Nämä istutan ruusupenkkiin täydennykseksi.


IMG_6956


IMG_6961 IMG_6954
Mikä suloinen, vaaleanpunainen yhdistelmä!


IMG_6960
Vuoritatar (Bistorta affinis)


Pääsin samalla kuvaamaan uudella, valovoimaisemmalla 50mm:n objektiivillani. Tämä oli budjettiveto, kun oikeasti haaveilen sekä potretti- että makrokuvaukseen soveltuvasta linssistä, johon varaa ei ole vuosikausiin. Tämä soveltuu hyvin henkilökuviin, ja kohteen tausta sumenee kauniisti kuvissa, mutta lähikuvaukseen tarvitsen tähän loittorenkaita. Jos sana kuulostaa sinun korvaasi oudolta, älä huoli, niin minunkin! Uusi aluevaltaus, sitten joskus. Tästä videosta voi ihmetellä, mitä loittorengas tarkalleen ottaen tekee.


Voisin tässä yhteydessä myös tiedustella, että haluaisitteko kukkien yhteyteen myös tietoa niiden ominaisuuksista tai vaikkapa hoito-ohjeita? Muitakin toiveita otan mielelläni vastaan!


Vielä muistutukseksi Avoimet puutarhat tänään, kaikkialla Suomessa, menkää ja nauttikaa! :)

6 kommenttia :

 1. Tekeepä mukavaa jälkeä tuo 50 mm kuvissasi! Kuvat ovat tarkkoja mutta silti pehmeitä täydestä auringonpaisteesta huolimatta. Meillä on myös sellainen objektiivi, sitä käytetään pääasiassa potrettikuvaukseen (jota ei ole tullut tehtyä... aikoihin). Se on meidän putkista paras siihen hommaan.

  Olet muuten kuvannut muutaman minun suosikkini: punaisen siankärsämön (kaunis törmäkukan ja kissanmintun kanssa), vuoritattaren (joka ei muuten kestä talvea kovin hyvin täällä III-vyöhykkeellä) sekä punahatun. Punahattu on niin i-ha-na! Myöhäisen kukkimisajankohdan vuoksi olen kuitenkin siirrellyt sitä paikasta toiseen, että ruska ei latista sen kauneutta. Nyt se kasvaa sellaisessa penkissä, jossa ei ole ruskaa, mutta näyttäisi siltä, että en saa siihen kukkia tänä vuonna (taimet ovat viime vuoden siementaimia). Mikäli kasvi ei näytä hyvältä tuossakaan penkissä, siirrän sen suosiolla havuaidan viereen, niin se saa ainakin loistaa värillään tummaa taustaa vasten!

  Itse luen (katselen) blogien kasvikuvia niin, että minulla on kaksi välilehteä auki: toisesta katson postauksia, toiseen (tai useampaan) etsin taimistojen tiedot kasveista. Eli minä en kaipaa lisätietoja kasveista kuviisi tämän vuoksi :) Sen sijaan jos kaipaat itsellesi lisää klikkauksia, upeat kuvat ja perustiedot kasveista nostaa kuvasi hyvinkin googlehaun kärkeen. Eli lisätietoja kuvien yhteyteen lisää nettinäkyvyyttä, ainakin, kun kuvat ovat niin hemaisevia kuin sinun kuvasi ovat!

  VastaaPoista
 2. Upeat kuvat! Kaunopunahattu sai eilen paljon ihailua puutarhassamme. On todellinen perhosmagneetti.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Satu! En yhtään ihmettele, on se niin verrattoman kaunis ja yksinkertainen kukka, jolla on taikavoimia perhosiin ;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kehuista, Perho! Totuuden nimissä joukossa oli myös täysin puhkipalaneita valkoisia ja aika paljon täytyy säätää, että löytyy vielä vuodenkin jälkeen hiukan oudon rungon ja täysin uuden linssin balanssi. Meilläkin 50 mm on aina ollut juhlakuvauksissa mukana, mutta on se kätevä kantaa muuallakin.

  Aika upeaa, jos onnistut löytämään punahatulle arvoisensa paikan! Meillä pienissä neliöissä ei ole kohtaa, jossa ei joku ruskistuisi syksyllä, mutta aion silti nauttia niiden kukinnasta. Onneksi ne kukkivat jo nyt, joten niistä ehtii nauttia vielä kesänkin puolella.

  Aika kätevä systeemi sinulla, suoraan sanottuna järjestelmällinen! Mietin vielä, mitä haluaisin kuvien yhteyteen kirjoitella, ja odottelen, josko joku muukin vastaisi kysymykseeni. En kuitenkaan haluaisi tehdä tästä blogista pelkkää kasvikirjaa, se tapahtuisi hiukan liian helposti...

  VastaaPoista
 5. Oi! Minun piti käydä Pinsiön taimistolla kesän "ex-kotiseutumatkalla", vaan takapenkki äänesti pysähtymispaikan Yrjölän marjatilan (jota muuten suosittelen erittäin lämpimästi lapsiperheille). Tämä postaus sai minut vakuuttuneeksi, että seuraavalla kerralla pysähdytään Pinsiössä!

  Ihania kaunopunahattuja! Minä odottelen, että ne leviävät vähitellen, sillä se on todellinen perhosmagneetti.

  Taidan olla vähän tylsä kun sanon, etten kaipaa laajaa lisätietoa kasveista. Tietenkin jotain pientä voisi kirjoittaa oheen, esim. missä olosuhteissa tai millä erityisvinkeillä sinä olet saanut kasvin viihtymään. Sinulla on taito kirjoittaa persoonallisesti, joten jatka vain samaa linjaa! Minä ainakin pysyn lukijanasi.

  VastaaPoista
 6. Lähiseuturuokaa ja -tekemistä ei voi kuin kannattaa, päätyy sitten takapenkkiläisten tai etupenkkiläisten iloksi mihin tahansa tien poskeen ;) Minun vanhempani asuivat hetken siinä ihan Yrjölän naapurustossa, mutta en tullut koskaan käyneeksi itse tilalla. Pistetään sekin korvan taakse!

  Kiva kuulla mielipiteesi tuohon infopuoleen, kiitoksia.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!