maanantai 17. helmikuuta 2014

Gertrude Jekyllin muistolleEn ole koskaan ollut mikään trendien perässä juoksija. Olen joskus huomioinut niitä, ottanut niistä opikseni tai tuhahtanut turhuuksille. Mutta nyt olen yllättäen sekä huomannut seuraavani erästä muotisuuntausta hyvin läheltä, että hommaanut itselleni näin kolmekymppisenä idolin. Mutta kuinka moni tunnistaa, kuka on rouva Gertrude Jekyll? Tai kuka edes tietää, mistä on kysymys?

No puutarhuroinnistapa tietenkin! Gertrude Jekyll, hirviömäisestä nimestään huolimatta, oli erittäin vaikuttava runsaan englantilastyylisen puutarhan kehittäjä. Hän oli puutarhasuunnittelija, mutta lisäksi myös taiteilija, ja käyttikin hyvin runsaasti värejä sekä väreihin liittyviä oppeja hyväkseen myös puutarhoissaan. Varsinainen puutarhan suunnittelu tapahtui paperin sijasta itse kukkapenkissä, jossa hän käytti hyväkseen muun muassa eri värejä ja niiden lämpötiloja, vastaväreä, erilaisia lehtimuotoja ja -pintoja sekä taiteellista silmäänsä. 1900-luvun taitteen "puutarhan maalari" aloitti runsaslajisen ja vähän nurmikolle tilaa jättävän puutarhatyylin, jota englannissa kutsutaan cottage gardeniksi. Suomeksi sitä voisi kuvailla muun muassa sanoilla luonnonmukainen, polveileva, polkuja suosiva, värikylläinen, lajirikas ja peittävä.

Untitled

Lavender fields

Olen toki ihaillut englantilaisia puutarhoja ja niiden yksinkertaisesti valloittavaa kaduille asti työntyvää runsautta, mutta en ole osannut asiaa ajatella sen paremmin puutarhasuuntaukseksi kuin trendiksikään. Mutta mitä enemmän etsin itselleni inspiraatiota, sitä enemmän juuri tämä englantilainen mökkipuutarha miellyttää silmääni, ja sitä enemmän vastaan tulee myös muita, joita juuri tämä tyylisuunta kiinnostaa.

Minulle tärkeitä tekijöitä miellyttävässä puutarhassa on lajirikkaus ja näennäinen sekasorto kasvien välillä. Ruusujen seassa voi kasvaa jotain yhtä korkeaa, mutta terävämmän muotoista, tai polun reunalla vaikka jotain ihanasti tuoksuvaa, jota hipaista - englannissa tämä on usein laventelia. En pidä laajoista nurmikentistä hoidon kannalta, voikukat ja sammal on vaikeaa pitää poissa normaalikokoisestakin rivitalopihasta. Runsaissa kukkamerissä lentelevät perhoset ja pörräävät mehiläiset sekä mullan seassa myllertävät monijalkaiset ja luikertavat lierot saavat minut kiljahtelemaan, mutta myös ajattelemaan, että tämäkin puutarha on elossa, jokainen milli maata on täynnä muutakin kuin rikkaruohoja. Monilajinen puutarha on monimuotoinen myös eläinkirjoltaan ja täten ympäristön ystävän unelma. Tiheään istutetut perennat ja muut kasvit pitävät myös kitkemisen tarpeen vähäisempänä, koska rikkaruohoilla ei ole tilaa kasvaa. Minulle on itsestään selvää, että en käytä puutarhassani myrkkyjä, joten tämä sopii paremmin kuin hyvin.

Jään haaveilevaan värikkäistä mökineduspuutarhoista näiden kuvien myötä Norfolkista, Englannin itärannikolta. Suurin osa kuvista on lokakuulta viimeisimmältä Englannin-matkaltani, ajalta, jolloin vielä monet ihanat kukat olivat värikkäitä ja runsaita.

Untitled


Polkuja laventeliviljelmällä.

Untitled
Aitojen läpi...

Untitled
... ja muurien yli

Untitled

Untitled

8 kommenttia :

 1. Jekyll on edelleen VIP! Siis kirjaimellisesti, ei kai hän enää mene mihinkään tilaisuuksiin ;-) Vaikutus ulottunee vielä satojen vuosien päähän, vähintään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Englantilaista puutarhaa olisi kovin vaikea kuviella ilman Ms Jekyllin vaikutusta.

   Poista
 2. Mun UNELMIENI maisema näkyy just täydellisenä sinun kuvistasi! Huokaus. Jos vaan voisin, niin sukeltaisin sekaan :O) Taidan keittää kupillisen kahvia ja nauttia kuvat uudestaan. Huokaillen ja unelmoiden!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et arvaakaan, kuinka paljon olen matkoillani Englannissa tullut huokailleeksi. Hymyillytkin kuin mielipuoli, mutta kyllä siinä puutarhamaisemassa silmä todellakin lepää.

   Poista
 3. Jekyll on minulle hyvinkin tuttu, olen lukenut hänen kirjoittaman kirjankin. Omaan puutarhaan yritän toteuttaa cottage garden tyyliä, viime kesänä poistin loput nurmikosta ja muutin kukkapenkeiksi.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihanat kuvat, jotka saivat minutkin huokailemaan ja odottamaan kevättä yhä enemmän.

  VastaaPoista
 5. Täällä huokailen näitä kuvia... Ihan mieletöntä!

  VastaaPoista
 6. Oijoijoi näitä kuvia! Niin ihanaa, kun tulee taas kesä, ihan pian!

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!