keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kesän väriloiston toivossaMinähän olen tiukassa ostoslakossa - tai täysin pee aa, ihan miten sen asian haluaa ottaa. Kaikki rahat saisivat mennä lyhentämättömänä lainanlyhennyksiin. Mutta eilen hiukan repesin, kun satuin siemenhyllylle, jossa kaikki siemenet olivat 70 prosentin alennuksessa. Otin siis neljä pussia yksivuotisia sillä ajatuksella, että mökille saisi jotakin mukavaa kasvamaan tänänkin vuonna, vaikka muita kasviostoksia ei tulekaan tehtyä.

Kaliforniantuliunikko (Eschscholzia californica 'Bridal Bouquet'), silkkiunikko (Papaver rhoeas 'Shirley'), sarjasaippo (Iberis umbellata 'Fairy Mix') ja idänkukonkannus (Consolida orientalis) odottelevat siis kevään tuloa ja ulos kylvämistä. Minulla on lisäksi vielä viimevuotisia siemeniä, ainakin tarhaillakkoa (Hesperis matronalis) voisi siis kylvää.

Olen yleensä ollut todella huono saamaan mitään kasvamaan siemenistä. Viime vuonna kokeilin esikasvattamista ja se toimikin hyvin - esimerkiksi punakosmokset kukoistivat ja salkoruusut ehtivät suurimmaksi osaksi jopa kukkaan asti. Nyt en enää allergioiden vuosi viitsi kasvattaa mitään sisätiloissa, joten valikoin suoraan kasvupaikalle kylvettäviä siemeniä. Niitä en kuitenkaan ole koskaan onnistunut kasvattamaan.

Siispä tutkimaan tarkempia ohjeita ja miettimään, miten niitä voisi maalla toteuttaa!

Onko teillä antaa hyväksi havaittuja keinoja saada avomaan kukat nousemaan ja selviämään hengissä? Olisiko ne kannattavaa esimerkiksi kylvää ruukkuihin ja hoitaa niissä, kunnes ovat tarpeeksi suuria siirrettäväksi suoraan kasvupaikalleen? Harsoa vai ei? Miten kastella tarpeeksi varovasti, etteivät ne valu veden mukana? Kasvupaikka näille on hyvin aurinkoinen, pitäisikö se ottaa jotenkin huomioon? Pitäisikö maa jotenkin valmistella kylvöön, kuinka syvältä?

En jaksa uskoa, että olisin ikuisesti epäonnistuva siemenkasvattaja myös ulkosalla, niinpä yritän taas uudella innolla. Näinä harmaina, vesisateisina päivinä kummasti alkaa mieli siirtyä taas kevättä kohden :)

Lisäys: Karoliina laittoi kiertämään mainion siemenlisäyshaasteen joku aika sitten, ja olenkin sen tiimoilta lueskellut vaikka minkä moisia kommentteja teemaan liittyen. Se nyt sattui osumaan niin oikeaan saumaan, että koin parhaaksi lisätä itselleni linkin tänne muistiin, jotta voin tulevaisuudessa käydä niitä lueskelemassa.


4 kommenttia :

 1. Voi hitsi, käytän tosi vähän yksivuotisia. Koska kaliforniantuliunikko näyttää naapurini pihassa kylväytyvän itse aina seuraavaksi vuodeksi, antaa se osviittaa siitä, että sen voisi kylvää suoraan kasvupaikalleen ripottelemalla siemenet. Näin olen tehnyt silkkiunikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin periaatteessa sanoa, että niin minäkin, mutta myllerryksen alla niitäkin kaivataan, että sentään jotain väriä ja kesän oloa saadaan :)

   Unikkojen suhteen olen toiveikas, vaikka yleensä niiden kanssa minulla on eniten ongelmia. Jos tänä vuonna yritän olla niiden kanssa mahdollisimman huoleton, jos ne silloin leviäisivät ikään kuin suoraan kukasta tekisivät?

   Poista
 2. Vähän laiska olen ollut kesäkukkia kasvattelemaan, jokin perinteinen esim. kehäkukka siemenhyllyltä mukaan yleensä tarttuu. Ja lisäksi lapset ovat saaneet jonkin kukkasiemen pussin valita. Sellaista avointa kasvimaatakin meillä kun on vaan vähän. Viime vuonna esikoinen valitsi hyllyltä ruusunätkelmän, joka sitten osoittautuikin monivuotiseksi, kunhan vaan talvehtii. Joten toivottavasti ensi kesänä kukkii :)

  Äidiltäni sain viime kesänä muutamia hänen kasvattamiaan kesäkukkien taimia esim. krassia ja hajuhernettä, niitä laitoin ruukkuihin. Mutta eivät kyllä oikein kukoistaneet, taisin olla vähän liian laiska lannoittamaan. Joten ruukuissa olevissa kukissa lannoitus kannattanee hoitaa hyvin, jos haluaa kukoistavan koko kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusunätkelmä tuli vastaan vanhoja kasveja tutkiessa, se näytti todella ihanan herkältä.

   Tänä vuonna tuskin laitan ruukkuja, mutta parempi etten lupaa mitään :D Joka vuosi jokin ruukkukasvikin on vetänyt puoleensa niin paljon!

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!