tiistai 11. helmikuuta 2014

Ruusujen lumoissaOlen viettänyt hyvän tovin tutkien Suomen oloissa menestyviä ruusuja ja niiden vaatimuksia. Tässä hyvänä oppaana on ollut kirjastosta mukaan poimimani Pirjo Raution kirja Suomen ruusut. Painos on loppuunmyyty, mutta antikvariaateista sitä voi tietenkin yrittää metsästää. Mainio teos, jossa on erinomaiset kuvat ja tarkat hoito-ohjeet ja menestymisalueet, suosittelen siis kaikille! Rautio pitää myös Klaukkalassa Simolan rosariota, joka pamahti saman tien omalle matkatoivelistalleni.

Olen oppinut muun muassa sen, että Suomessa kestävimmät ovat pimpinella-, kurttu-, ranskan- ja villiruusujen ryhmiin kuuluvat ruusut. Ensimmäistä edustaa muun muassa kovin tuttu juhannusruusu ja kurtturuusuja löytyy usein viheralueilta näin kaupunkien sisältä.

Ruusut kukkivat noin kolme viikkoa ja parhaimman kukinnan saa siis taattua valitsemalla eri ryhmien ruusuja. Aikaisimpia kukkijoita ovat villi- ja pimpinellaruusut, jotka kukkivat kesäkuussa ja kukintaa aina syksyyn asti jatkavat myöhäisimpänä kurtturuusut.

Ruusut viihtyvät auringossa ja kohopenkissä, jossa ei ole pelkoa seisovasta vedestä. Vartettujen ulkomaalaisten ruusujen sijaan kirjassa suositellaan omajuurisia kotimaisia, joita saa ainakin muutalta eri taimistolta - itselleni lähimpänänä on Hongiston taimisto, johon pitääkin käydä tutustumassa.

Käytän kuvituksena omia ruusukuviani, joista minulla osittain on tarkat lajitiedot olemassa. Kaikki ruusukuvat on otettu Tampereella Hatanpään arboretumin ruusutarhassa, joka on jokaisen ruusunystävän paratiisi. Linkittämäni ruusut johtavat Simolan rosarion sivuille.

Pimpinellaruusut


 Juhannusruusu, Rosa spinosissima 'Plena'

Tämän ryhmän ruusut ovat vähään tyytyväisiä, eri kokoisia aivan matalista kolmimetrisiin ja ne tekevät paljon juurivesoja. Lehdet ovat pienet ja sinivihreät ja pensaiden ruskaväritys on näyttävä. Ruusut kukkivat edellisvuoden versoilla, joten keväällä voi leikata ainoastaan viottuneita oksia. 

Suosikkejani tässä ryhmässä ovat:


Tarhakurtturuusut

Kurtturuusut on yleensä helppo tunnistaa paksuista, ryppyisistä lehdistään.

Tarhakurtturuusu, Rosa rugosa 'Sävel'
Tarhakurtturuusu, Rosa rugosa 'Jens Munk'

Luonnon- eli villiruusut

Suomessa kasvaa luonnonvaraisena metsä-, karjalan-, orjan-, koiran- ja okaruusuja, joista suurin osa on suurikasvuisia pensaita, jotka soveltuvat puutarhan suoja-aidanteisiin. Ne kukkivat kesäkuusta heinäkuun alkuun ja kukinnan lisäksi niillä on usein kauniit ruskavärit ja syötävät kiulukat. 

Omia suosikkejani tässä ryhmässä ovat muun muassa:

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!