tiistai 1. huhtikuuta 2014

Japanilainen sisäänkäynti: Suunnitteluprosessi

Nyt on puutarha paperilla valmiina! Suunnitteleminen on monitasoinen prosessi, jossa pitäisi muistaa jos mitä valon ja varjon liikkeistä maan kosteuteen, tuuleen, kasvien kokoon sekä kukkien väriin, kukinta-aikaan ja leviävyyteen liittyen. Lisäksi vielä ne omat mieltymykset ja kaiken sovittaminen jonkinasteiseen teemaan.

Tässä kuvia suunnittelun ajalta:

1. Ensimmäiset suunnitelman piirrustukset laadin valokuvien päälle hyvin alkeellisesti Photoshopissa.


Etupihan valo-olosuhteet vaihtelevat tien varren säilytettävän angervon kesäisin saamasta auringosta hiljalleen pimenevään ja keittiön ikkunan alle jäävään täyteen varjoon.

2. Seuraavassa vaiheessa piirsin taas yksinkertaisia muotoja Photoshopin avulla valokuvien päälle. Tässä vaiheessa on erityisen helppoa miettiä kasvien korkeuksia ja näkymiä, joita haluaa säilyttää tai peittää. Kasvien paikkojen hahmotelmia tein ajatuksella mihin haluaisin näkösuojaa tai tilan jakamista, korkeampaa kasvia tai enemmän peittoa, lehtimassaa ja väriä. Lisäksi ikävä kyllä täytyy miettiä lumien kerääntymistä talvisin, jos sellaisia vielä tulee...

3. Seuraavaksi piirsin pihan mittakaavassa mittakaavaviivaimella paperille, hahmottelin laattojen paikat uudelleen ja merkitsin säilytettävät kasvit kiinteästi. Helpoimmaksi keinoksi hahmottaa uusien kasvien kokoja olen kokenut niiden piirtämisen irtonaisille papereille ja mahdollisimman lähelle täyttä kokoaan. Näin kasveja voi siirrellä edes takaisin ja kokeilla uusia vaihtoehtoja paljon helpommin kuin piirtämällä kokonaisuutta aina uudelleen. 4. Tulostin pihasta kuvia, joiden päälle voipaperille lähdin hahmottelemaan pysyviä linjoja ja uusia kasveja. Läpikuultavasta paperista saa hyvin pihan kiintopisteet ja mittasuhteet oikein, ja kuitenkin voi antaa ajatusten liitää. Tätä luovaa osiota tuntuu erityisen mukavalta tehdä omin käsin ja värikynin hiiren sijasta. Nämä räpsäisin ihan kännykällä, joten niiden laatu ei ole mitenkään hyvä, mutta ajanevat asiansa.
Vielä värittämätöntä ideointia ja kokojen hahmotusta.


Villiviini, piippuköynnös, jaloangervo.


Sormivaleangervo, kaksi japaninvaahteraa ruukuissa, keijunkukkia, saniaisia ja heinää.

Näiden pohjalta onkin hyvä lähteä laajentamaan istutuksia, siirtämään kasveja ja istuttamaan uusia :)

Muutama seikka jäi vieläkin auki, mutta joko ne selviävät toteutuksen aikana tai niitä ei tällaisenaan toteuteta. Muutenkin toteuttamisen kanssa on annettava itselle aikaa ja budjetille joustovaraa. Esimerkiksi penkkien rajaaminen kulkuväylistä on hiukan auki. Naapurustossa on komeita kivireunuksia, joihin meillä ei kuitenkaan tule olemaan varaa. Vanhoja tiiliä ei siihen ole taas tarpeeksi. Onneksi sentään isoja kiviä saadaan soviteltua mukaan ja niitä saan ilmaiseksi niin paljon, kun kantaa jaksan. 

3 kommenttia :

 1. Kiva idea laittaa kasvien koot postarilapuille. Nappaan heti tuon idean :O)
  Mulla on ollut samanmoisia ideoita leivinpaperilla, mutta kun ne tulee opinnäytetyöhön en viitsi blogata. Näytän sulle niitä joku kerta vaikkapa teekupposen äärellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaan jää post-iteistä tarrapohja, muuten käytin teippiä tai sinitarraa voidakseni siirrellä kasveja edes takaisin. Ihan kätevää :)

   Olisikin mukava nähdä sekä teidän piha ihan luonnossa että tekemäsi suunnitelmat! Pistetään jossain kohtaa treffit pystyyn messujen jälkeen.

   Poista
 2. Kivalta näyttää suunnitelma! Tuo voipaperin käyttäminen on hyvä idea, pitääpä itsekin kokeilla. Omat suunnitelmat tosin ovat luokkaa: haluun ton tohon ja se on sitten siinä. :) Pitäisi jaksaa perehtyä enemmän noihin kasvien vaatimuksiin, niin ei ehkä tarvisisi pettyä ja kokeilla kaikkea kantapään kautta.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!