lauantai 3. toukokuuta 2014

Keskiviikkokatsaus puutarhaan & Tunnista taimi

Käsi on taas oikutellut sen verran, etten ole saanut käsitellyksi puutarhassa otettuja kuvia ennen tätä. Tein kuitenkin keskiviikkona taas kierroksen sekä etu- että takapihalla, ja haluan sen annin tänne listata.

Lisäksi Jovelan Johanna ehdotti, että yhdistäisimme puutarhabloggareiden voimamme ja alkaisimme koota kasvuvaiheessa olevista taimista kirjaa. Moni vanhan pihan omistaja ei ensimmäisenä keväänä tunnista vielä kukkimattomia kasveja, ja Johanna lähtikin ajamaan heidän asiaansa. Kuvien ottamiseen on nyt hyvä aika, joten lähdin mukaan siihen mielelläni. Minullahan ei ole vanhaa pihaa, ei istutusten iän eikä talonkaan mukaan, mutta kasvivalinnat ovat osittain hyvinkin perinteisiä. Kuvatessani tajusin, että minun pitäisi ottaa viereen myös kokoa kuvaamaan jotakin, vaikka se perinteinen tulitikkuaski - kokeilen sitä seuraavalla kerralla.

Pihan taimi- ja istutusaluekuvat ovat usein aika tylsää katseltavaa. Sain kuitenkin lisäinnostusta, koska kauan himoitsemani makrokuvaukseen soveltuva objektiivi on nyt ollut käytössäni muutaman päivän. Siitä lisää myöhemmin, mutta jo nyt sillä pääsee hiukan erilaisiin ulottuvuuksiin kuin tavallisesti.

Kevätkaihonkukka on oikea miniatyyri etupihalla. Muuallahan se kukkii jo aivan tosissaan, mutta siellä kylmässä lehdet ovat juuri ja juuri näkyvissä, mutta kuten kuvasta voi havaita, siinä on myös silmut jo!

Takapihalla kasvit porskuttavat hyvin, eilisestä räntäsateesta huolimatta.

Tarhasalkoruusu (Alcea rosea), jonka esikasvatin siemenestä viime vuonna. Tässä tämän vuoden vielä kukkimaton ruusuke.
Isotähtiputki (Astrantia major 'Florence') on vielä aivan pikkuruinen.
Arovuokko (Anemone sylvestris) ei ole juuri tähtiputkea suurempi.
Särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis) ojentelee edelleen käsiänsä, mutta nyt näkyvillä on jo hiukan vihreääkin.
Norjanagervo (Spiraea 'Grefsheim') kukkii avain pian!
Syysleimu (Phlox paniculata 'Blue Boy')

Jättipoimulehti (Alchemilla mollis)

Tässä vielä muutama kuva penkeistä nykyasussaan.

Etualalla akileija, taaempana muun muassa syysleimu ja liperi.
4 kommenttia :

 1. Kasvuvaiheessa olevien taimien tunnistaminen ei ole helppoa, osan tunnistin, osaa en:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan näin aloittelijakatsojalle todellakaan ole! Siksi Johannan idea oli minusta valtavan hyvä, mitä näitä tietoja panttaamaan.

   Poista
 2. Kiitos paljon, suloisia alkuja kuvissa ja samalla tarpeellista apua tunnistukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy toivoa, että saan vuosien saatossa parempiakin kuvia otettua, nyt vasta opetellaan uutta linssiä. Jos näistä oli jotakin apua, niin hyvä juttu :)

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!