tiistai 6. toukokuuta 2014

Suosi suomalaista!


Näin kevään istutuskauden ollessa kuumimmillaan on hyvä tarttua tähän aiheeseen myös suomalaisen puutarhatuotannon kannalta. Sussi (Förmaaki ja puutarha) muistutteli aivan erityisen tärkeästä aiheesta eli taimien suomalaisuudesta ja suomalaisten tuottajien suosimisesta ja innostuin kirjoittamaan asiasta myös oman mielipiteeni.

Suomessa ollaan huolestuttavassa määrin siirrytty ostamaan kukat ja kasvit kansainvälisiltä suurketjuilta, jotka tuottavat taimensa muualta. Huolestuttavaa tässä on paikallisen kasvikannan väheneminen ja se, miten kasvitaudit ja tuholaiset pääsevät leviämään vain samaa kantaa olevissa kasveissa. Minusta tässä olisi helposti parantamisen paikka. Suomalaisia taimia on helposti saatavilla suoraan tuottajilta: taimitarhoilta ja puutarhoilta.

Hetki sitten Kuningaskuluttajassa käsiteltiin sitä, miten ulkomaalainen reilun kaupan ruusu on syrjäyttänyt suomalaisen tuotannon niin pahasti, että Suomessa on jäljellä enää yksi ruusuntuottaja, joka myy leikkoruusuja jälleenmyyntiin asti - suoraan omalta tilaltaan myyviä kasvattajiakin on enää 20. Reilua kauppaa perustellaan sen eettisyydellä ja tuottajataholle jäävillä paremmilla tuotoilla, mutta kyllä Suomessa kasvatettukin kasvi on erittäin reilu. Tuotantoketjussa välistävetäjiä on huomattavasti vähemmän kuin Afrikasta tuoduissa ruusuissa. Lisäksi suomalaiset ympäristönsuojelumääräykset takaavat huomattavasti vähemmillä myrkyillä ja muilla tuotantoketjun ongelmilla tuotetut ruusut ja muutkin kukat. Myös tuontantoketjuun kuluva aika lyhenee huomattavasti suomalaista suosimalla ja leikkokukatkin saapuvat myyntiin viiikkojen sijasta muutamassa päivässä. Suosittelen siis harkitsemaan seuraavan markettikimpun kohdalla, mihin sitä rahansa on laittamassa.

Haluaisinkin siis muistuttaa teitä kaikkia omista paikallisista taimistoista, joilta saa Suomessa kasvatettuja ja parhaimmillaan täysin Suomen oloihin sopeutuneita taimia - vielä niin tuotettuna, että koko kasvintuotannon aikainen tuotto menee suoraan suomalaisen työn tukemiseen. Suomalaisten taimien joukossa on myös niin sanottuna FinE-merkittyjä taimia, jotka on lisätty tutkituista ja tautitestatuista emokasveista.
"FinE-kasvien valinnassa painottuvat ilmaston- sekä tautien ja tuholaisten kestävyys. Lisäksi FinE-kasvien täytyy olla näyttäviä koko kasvukauden ja helppohoitoisia. Marja- ja hedelmälajikkeiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kestävyyden ja terveyden lisäksi maku ja satoisuus. 
Koko FinE-kasvien tuotantoketjua valvotaan tarkasti. Kasvituotannon tarkastuskeskus valvoo toimintaa valiotaimiasemalla, taimien viljelypaikoilla ja puutarhamyymälöissä."

Paikallinen tuotanto takaa toimeentulon vaikka juuri sinun naapurillesi ja on myös mukana luomassa työpaikkoja maaseudulle ja alan opiskelijoille harjoittelumahdollisuuksia.

Haastankin siis mukaan JUURI SINUT! Tule mukaan ostamaan tämän kesän taimet ja päättäjäisruusut suomalaisilta tuottajilta. Tuet samalla sekä suomalaista työtä että monipuolisena säilyvää Suomeen soveltuvaa kasvivalikoimaa. 
__________________

Koska haluan näyttää tukeni myös paikallisille hyväksi havaituille puutarhoille, voin suositella lämpimästi seuraavia:

♥ Seijan perennatarha, Punkalaidun * erityisesti perinneperennoja, pensaita ja havuja kivassa pihapiirissä

♥ Nihtilän puutarha, Kangasala * kesäkukkia, runsaita amppeleita ja vihannesten taimia perheyritykseltä

♥ Pinsiön taimisto, Hämeenkyrö * laaja valikoima kasveja sekä hieno näyttelypuutarha


Tänä kesänä ajattelin käydä testaamassa parikin minulle uutta paikallista taimistoa, palaan asiaan niiden jälkeen!

8 kommenttia :

 1. Ihan tärkeästä asiasta kirjoittelet.
  Havahduin itsekin huomaamaan lähiruokabuumin lisääntyessä, kuinka täällä Lohjan seudulla ruoantuottajatilojen määrä on suorastaan romahtanut. Lähiruokaa ei oikein tahdo löytyä. Sama asia on varmaankin myös puutarhojen ja taimistojen kanssa.
  Suurilta ulkolaisilta ketjuilta voi myös saada suomalaisia luomutuotteita. esim. Mustiolla sijaitseva Juholan taimitarha vie luomuyrttejä myyntiin myös Plantageniin. Itse ostan luomuyrtit Juholasta.
  Ihan hyvä itse kunkin on vähän skarpata tämän asian kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos me kuluttajat emme vaadi lähellä tuotettua, emme sitä tule tulevaisuudessakaan saamaan, joten siksi on tärkeää toimia nyt. Hyvä pointti tuo, että myös ketjuista saa luonnonmukaisia ja lähellä tuotettuja tuotteita, mutta niitäkin pitää osata etsiä tai itse pyytää valikoimiin.

   Poista
 2. Tämä onkin huomion arvoinen asia, täytyy muistaa, kun ensi kesänä päästään laittamaan omaa puutarhaa. Harmi, kun en tätä hoksannut aiemmin, olen mukana innovaatioleirin järjestelyissä, jossa etsitään oman alueen resurssien hyödyntämiseen liittyen uutta liiketoimintaa. Lähiruoka on jo mukana, mutta tästäkin olisi voinut olla ideaa kehitellä joku systeemi, miten suosia kotimaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, lähiruoka ja myös koristekasvien taimet kulkevat hyvinkin lähekkäin käsi kädessä. Pohjanmaallakin kuvittelisin löytyvän vielä vaikka kuinka paljon paikallista tuotantoa. Varsinkin vanhaan puutarhaan istuvat hyvin perinteiset lajit, ja vanhat suomalaiset kannat ovat oikeasti näilläkin leveysastella kestäviä ja menestyviä kasveja. Kannattaa tutkia, josko joku järjestäisi esimerksi taimienvaihtotapahtumia - ja se oma naapurusto on ehkä paras paikka löytää kestäviä taimia, perennat kun muutenkin tykkäävät ajoittaisesta jakamisesta :)

   Poista
 3. Täyttä asiaa! Hienoa, että otit asian esille:)

  VastaaPoista
 4. Täyttä asiaa, olen samaa mieltä!
  Ja yksityisistä puutarhaliikkeistä saa ammattitaitoista palvelua ja neuvoja kaupan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Yrittäjä itse on kiinnostunut asiakkaistaan ja oman työnsä laadusta ja se näkyy :)

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!