torstai 5. kesäkuuta 2014

Perinteikäs puutarha keskellä kaupunkiaEn ole ehtinyt käydä Ahlmanin mäellä sitten kevään pikavisiitin, mutta Ahlmanin perinteiseen puutarhapäivään oli päästävä mukaan - tukalasta kuumuudesta viis!

Kauas on kuljettu Gabriel Ahlmanin pystyttämän maamies- ja emäntäkoulun ajoista ja itse sanoisin, että viime aikoina varsin hyvään suuntaan :) Oppilaitoksen 110-vuotisjuhlissa samalla vietettiin upean perinnepihan virallisia avajaisia. Perimätiedon mukaan vuosikymmeniä vanhat pirkanmaalaiset kasvit ovat päässeet kunniapaikalle historiallisen oppilaitoksen pihapiiriä koristamaan sekä meille vierailijoille ihailtaviksi, tietenkin.

Perinnepihan avajaiskierroksilla pääsi tutustumaan lähemmin kasveihin ja niiden historiaan, mutta mukaan ottettavaksi jäi myös aimo annos perinnekasvitietoutta omaankin pihaan jaettavaksi. Hortonomi Krista Mäkelä johdatti kuuntelijat perinnepihan tarinaan ja puutarhuri Matti Lahtinen kertoi muun muassa tavoista taltuttaa monivuotiset rikkakasvit mansikkamuovilla, johon voi istuttaa oivana syötävänä maanpeitekasvina toimivaa mesimarjaa.

Henkilökohtaisesti mukavaa oli palata opiskeluajoilta tuttujen ihmisten pariin ja keskustelemaan mistäs muustakaan kuin puutarhasta ja kasveista. Kasvirintamalla oli ilo huomata, kuinka monta kasvia jo tunnistankaan, vähintään suvun verran :) Monen monta tuttua kasvia tuli vastaan, mutta paljon vielä vieraitakin.


Ostoksia oli tietysti pakko tehdä, kun Tampereen puutarhaseuran myymiöstä löytyi sopivan kuuloinen pisamakello - joka kuulemma kannattaa sekin pitää aisoissa, kun on kova leviämään - sekä "erilainen akileija" eli sinisen sijasta odotettavissa on jotakin muuta. Mitä, sen näyttää aika :) Tarjolla olisi ollut myös Ahlmanin vanhaa kantaa olevia pelargoneja, kesäkukkia, vihanneksia ja vaikka mitä.

Minä en ole koskaan ollut seuraihminen, mutta hiukan jäin miettimään jäsenyyttä. Kuulutko sinä johonkin puutarhayhdistykseen ja suosittelisitko sitä muille?

Omasta puolestani suosittelen Ahlmanin puiston aivan toiseen sfääriin nostavaa perinnepihaa kaikille blogiystävilleni. Kun kasvit komistuvat ja pääsevät kunnolla kasvuun, tästä tulee vielä todella hieno retkikohde!

Syksyllä Ahlmanilla on vuorossa syysmarkkinat, sinne olen myös perinteisesti menossa :)2 kommenttia :

 1. Kiintoisa paikka!

  En kuulu puutarhayhdistykseen, mutta juuri viikolla minua houkuteltiin mukaan sellaiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alueesta on vuosien saatossa tullut taas oikeasti mielenkiintoinen paikka, suosittelen kyllä jos satut täällä liikkumaan.

   Innostuitko yhdistystoiminnasta?

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!