tiistai 12. elokuuta 2014

Perhospuutarhan ykköset: Kaunopunahattu


Nämä ajankohtaistakin ajankohtaiset terveiset lähtevät suoraan omalta terassilta, jossa kävin bongaamassa kesän ensimmäiset herkuttelijat punahatuilla. Tämä tapaus ei halunnut, että kuvaan sitä turhan likeltä vaan lähti lepattelemaan muutaman merin päähän aina kun lähestyin objektiivilla sen kiehtovia, värikkäitä siipiä. Se tuli takaisin ja sai minut melkein itkemään ilosta, kun se istuutui hetkeksi olkapäälleni, jossa sain sitä tovin ihailla aivan vierestä.
Amiraaliperhosen tunnistaa etusiiviltä takasiiville kulkevasta, 
melkein ympyrän muodostavasta ruosteenpunaisesta raidasta.
Tunnistan perhosia kovin huonosti, mutta hiljaa hyvä tulee :) Tämä on amiraaliperhonen, jonka kaunis latinalainen nimi on Vanessa atalantaLuontoportti kertoo, että tämä yksilö on kesän toista sukupolvea, joka on syntynyt Suomessa munituisa munista. Tämänkin kauniin perhosen toukkien ainoa ravintokasvi on nokkonen, joten niitä kannattaa ehdottomasti jättää pystyyn jonnekin hiukan suojaisammalle paikalle pihassa. Vaeltajaperhosille tyypillisesti myös tämä perhonen tulee lentämään talveksi talvehtimaan jopa Pohjois-Afrikkaan asti. Amiraali kuuluu täpläperhosiin, joka on päiväperhosten lajirikkain heimo, Suomessakin täpläperhosia on 60 eri lajia.
Punahatun (Echinacea purpurea) tunnistaa sen yksinkertaisesta kauneudesta ja täydellisen terälehtikehikon keskeltä nousevasta, komeasta mesikummusta ;) Tämä on ehkä kaikkien aikojen suosikkikasvini, kiitollinen kuvattava ja todellakin helppo aurinkoisen paikan perenna. Värejä on nykyään tarjolla hurjista kirkkaan vihreistä lähtien, joten jos et peruspunaista halua, vaihtoehtoja riittää - Pinterestistä voi käydä katsomassa minun suosikkejani.

Lämpimästi tervetuloa tänne blogin puolelle myös uusille lukijoilleni: Jori, Mari, Ulla, Johanna ja Tarja!

6 kommenttia :

 1. Suloisia kesätunnelmia. Ovatko tältä päivältä nuo kuvat? Itse olen vaeltanut sateessa pitkin päivää, joten jäin vain miettimään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on melkein koko elokuun satanut osan päivää kaatamalla ja sitten lopun päivää paistanut kauniisti aurinko. Ihan parasta :)

   Poista
 2. Vau, ihanat kuvat! Voi hitsi kun on niin harmillista, että peurat syövät myös punahattuja, yleensä niistä ei kukkaan asti pihallani ennätä juuri mikään. Olisi niin kiva katsella perhosia. Onneksi laventelia ei syödä ja sekin on hyvä perhoskasvi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila :) Laventelistahan löytyy sitten monia hyviä puolia. Tänä kesänä laitoin sitä ruukkuihin ja jossain vaiheessa katkaisin hiukan ränstyneet varret ja nyt se on kukkinut toistamiseen jo vaikka kuinka pitkään. Kukkisikohan se Englannissa läpi vuoden?

   Poista
 3. Niin raikkaita ja ihastuttavia kuvia sinulla on!
  Nautinto seurata ja floristina rakastan kukkien loputonta kauneutta!
  Kiitos! Nauti elämästä!

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!