sunnuntai 3. elokuuta 2014

Toivepostaus: Polkuprojektia


Minulta on kyselty, miten toteutimme takapihan polun. Polkuidean sain välähdysmäisesti talvella ikkunasta tyhjää (ja lumetonta, grrr) takapihaa tutkiessani ja totesin, että haluan luopua kaikesta leikkattavasta nurmikosta. Viime keväänä muotoilin nurmikkoalueen ympyräksi, jota perennapenkit reunustivat. Talvella sekin tuntui liialta nurmimäärältä näinkin pienessä pihassa. Meillä ei nurmikkoleikkejä harrasteta, joten kukaan ei sitä kaipaamaan ole jäänyt. Omat varpaani voin upottaa vaikka taloyhtiön nurmeen - tai sitten polun hiekkaan, joka muuten tuntuu mahtavalta paljaissa varpaissa!


Polku on toteuttu hyvin yksinkertaisesti kaivamalla noin kymmenen senttiä maanpintaa pois, asettelemalla pohjalle kapea kaistale maanrakennuskangasta ja upottamalla ensin polun reunoille kierrätetyt tiiliskivet ja lopulta kaatamalla polun keskustaan 0-8 mm hiekkaa. Päällystemateriaalia pyörittelimme vaikka kuinka pitkään, mutta Hernepensaskujanteella oli potagerissa havaittu tuollainen pienirakeinen hiekka hyväksi ja siihen mekin sitten päädyimme hypisteltyämme.

Hiekan levittämisen jälkeen kastelimme polun ja hiekka asettui nätisti pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Epäilimme sen liukuvan polun rinnettä alas, mutta se todellakin kovettui polun pohjan muotoihin kastelemalla.


Perimmäinen tarkoitus polulla on mahdollistaa suuremmat istutusalueet, mutta kaaren muotoilin sillä ajatuksella, että suuret perennat tulevat mutkan kohdalle ja tulevat tulevaisuudessa peittämään suoran näkymän pihan taaimmaiseen laitaan ja pihavaraston ovelle. Tämän on tarkoitus häivyttää pihan pientä kokoa. Tulevaisuus paljastaa, miten tämä tulee toimimaan, mutta jo nyt tuntuu mukavalta pysähtyä eikä vain kulkea pihan läpi.

Olemme olleet erittäin tyytyväisiä! Polku on jalan alla mukavan tuntuinen, kuin hiekkaranta. Myös punertava hiekan väri oli meille se ainoa oikea, Suomen lyhyeen kesään kaivataan lisää lämpöä kylmän harmaan tilalle! Tiiliä joutunee jonkun verran joka vuosi asettelemaan, mutta tykkään tuosta reunuksesta kovasti.

4 kommenttia :

 1. Ihana polku! Kiva kuulla kokemuksia pienirakeisesta hiekasta. Oma nurmen hävittämiseni on haave, joka ei varmana ikinä toteudu, maalaispihalla se on vähän vaikeaa - hiekkaa tarvitsisi tilata proomullinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila :) Minulle ei olisi itselleni edes tullut hiekka mieleen, mutta Hernepensaskujanteella oli niin hyviä kokemuksia, että olihan sitä kokeiltava. Isoissa määrin sitä kyllä todella tarvittaisiin kuormakaupalla, ja teillä vielä laivalla :D Onko saaristoon muuten kallis tilata asioita?

   Poista
 2. Olette kyllä saaneet upeaa jälkeä aikaan!

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!