keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vuosikatsaus 2014, osa 1

Ensimmäinen puolisko vuodesta 2014 on tässä yksissä kansissa. Olipa mukavaa palata kaikkiin ihaniin hetkiin puutarhan pariin ja ennen kaikkea saada hiukan väriterapiaa näin loskaisan uuden vuoden tilalle.

Toivotan tämän ja seuraavan puolivuotiskatsauksen myötä kaikille lukijoilleni oikein menestyksekästä uutta vuotta, kullekin omien projektiensa pariin! Nähdään taas ensi vuonna!

Vuosi 2014, Osa 1Tammikuu alkoi lauhoissa merkeissä. Kun lumi lopulta saapui, päästiin nauttimaan pastellisista aamuista järven rannalla. Kävin luonnossa nauttimassa lumesta, kun sitä vihdoinkin oli! Myös Pispala pääsi listalle ja muistaakseni siellä tuli sormet jokseenkin jäässä näitä kuvia otettua. Tammikuun muutaman viikon kestänyt upea talvi huipentui Tammerkosken rantaan, jossa kävin auringonnousun aikaan. Omassa puutarhassa oli hiljaista, mutta senkin edestä kultaisenaan kylpeviä lumisia puita.

Helmikuussa katse siirtyi kovasti kevääseen ja kesään ja ehdin kirjoitella muun muassa ruusuista. Luonnossa liikuttiin myös virtuaalisesti Seitsemisen kansallispuistossa. Matkustin myös muistoihini englantilaisen puutarhan sydämeen. Perhosten houkuttelu puutarhaan oli suosikkiaiheenani. 

Maaliskuu viuhahti ohi nopeasti, mutta siitä alkoi myös puutarhakevät. Maasta ponnisti jo vaikka mitä! Etupihaa koristivat narsissit, kun lumesta ei oikein enää ollut iloa. Aloitin myös etupihan hitaan muutoksen kohti japanilaistyylisempää puutarhaa. (Lisää muutoksesta löytyy japanilaisen puutarhan asiasanan alta.)Huhtikuussa starttasi puutarhamessujen kausi ja nautimme siellä kukkivista puista. Oman puutarhan kukintakausi käynnistyi toden teolla. Myös arboretumin kevättä piti käydä ihailemassa ja niistä riittikin jaettavaa useammalle päivälle. Oman takapihan kukkivaiset alkoivat paljastua maasta. Sinivuokotkin ehtivät pistään päänsä aurinkoon. Aloitin myös takapihan muutoksen kohti polun halkaisemaa kukkamerta, ja sää suosi. Oman pihan valkovuokkonurkkaus tuotti myös satoa. Perhosbaari avattiin sopivasti vapuksi. Ehdin vielä kuun lopussa käydä katsastamassa perinnepihan kevään

Toukokuu alkoi valoisissa tunnelmissa valkovuokkojen keskellä. Uuden linssin myötä kameraosastolla liikuttiin pornahtavissa tunnelmissa. Kävelyt jatkuivat Pyynikillä. Toukokuussa ehdin käydä taimiostoksilla niin monta kertaa, että ette uskokaan. Suosin myös suomalaista. Tulppaanit aloittivat kukinnan omien kaivamisteni lomassa. Ihastelin kärhöjä, mökillä talvensa viettäneinä nyt jo kukassa. Myös angervot kukkivat, samoin kuin kirsikat ja lopulta myös koristepuut. Tulppaanit jaksoivat kasvaa. Kuun lopussa tuskailtiin vihulaisten kanssa

Kesäkuu alkoi hyvin viileänä meilläkin. Pihlaja kukki silti. Istutin lisää sisältöä puutarhaan. Tädykkeet kukkivat. Kaunis päivä osui kohdalle, kun puutarha siirtyi keskelle kaupunkia Ahlmanin tapahtumassa. Syreeniaika koitti Pispalassa, oi autuutta! Arovuokkojen meri koitti vuokkonurkkauksessa seuraavaksi. Kesäkuu oli kukinnan juhlaa, muun muassa lehtoängelmä, arboretumin alppiruusut ja tietenkin juhannusruusut kukkivat valloittavaksi omaan aikaansa. Arboretumista nautin taas keskikesän aikaan, ja jaettavaa riitti. Oma puutarha vihersi hyisistä keleistä huolimatta. Ehdin vielä ihailla ruohosipulin kukintoja. Japanilaisen puutarhan ensimmäiset istutukset tulivat valmiiksi. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!