maanantai 26. tammikuuta 2015

Brittiläiset puutarhaohjelmat

Olen ollut erityisen ihastunut muutamaan TV:n puutarhaohjelmaan. Suomessa ohjelmien ajoitus vaan tuppaa menemään liiaksi loppukevääseen ja kesään, kun juuri nyt olisi se paras aika unelmoida ja suunnitella. Siispä tässä kaikille meille puutarhaohjelmia kaipaaville hiukan sisältöä, väriä ja ihania kasveja nyt hankienkin keskelle! Keväällä toivoakseni Suomenkin telkkarissa näkyisi taas tuttuja kasvoja.

Ruotsalaisista puutarhaohjelmista olen tykännyt paljon, erityisesti Maria Arborghin juontamasta Söderläge-nimisestä ohjelmasta, joka taisi olla suomennettu Piha kuntoon. Englantilaiset ovat kuitenkin kunnostautuneet tälläkin puutarhasaralla vielä tehokkaammin ja heillä pyörii joka vuosi useita suuren suosion saavuttaneita ohjelmaformaatteja. Ajattelin kerätä niitä tänne. Monia ohjelmista löytyy YouTuben kautta vaikka kuinka monta jaksoa, kunhan jaksaa penkoa. 

Osaa ohjelmista pystyy katsomaan suorana lähteyksenä netin kautta esimerkiksi Filmon-nimisessä ilmaisessa palvelussa, jossa näkyvät ilmaiset brittikanavat, kuten BBC. Olen sitä itse käyttänyt ja hyväksi todennut. Linkki johtaa brittiläisten ilmaiskanavien ohjelmaoppaaseen, josta kanavia on helppo katsoa kuin telkkaria ikään. Ikävä kyllä mobiilisti ohjelma välillä toimii hyvin, välillä vaatii lataamaan sovelluksen, ja sekin välillä toimii ihan hyvin... Suosittelen siis katsomaan sen kautta tietokoneen selaimessa, kokeilemaan mobiilistikin. Tämäkään ei ollut maksettu mainos, mutta jos sivustosta jollekulle muullekin iloa on, niin miksi en mainitsisi :)

Mutta nyt itse ohjelmiin. Uusin tuttavuuteni on BBC Two:n esittämä The Great British Garden Revival, jossa tutut nimet, kuten Monty Don, Carol Klein ja Alys Fowler esittelevät kauniita brittipuutarhoja, antavat hoitovinkkejä ja kaikki tapahtuu taattuun BBC:n tyyliin. Ohjelmaa löytyy runsaasti YouTubesta ja se on myös katsottavissa Filmonin kautta suoraan BBC Two:lta - tällä viikolla sitä esitettiin ainakin keskiviikkona kello 21 Suomen aikaa sekä sunnuntaiaamulla kello 8.15. En itse ehtinyt ohjelmia katsomaan, joten en tiedä, kuinka uusista jaksoista on kysymys. Tälle voisin antaa viisi ruusua :)

Ehdin hetken vilkaista myös BBC:n tarjoamaa Glorious Gardens from Above -nimistä sarjaa, jossa ilmeisesti esitellään aina yksi puutarha joka jaksossa. Se esitetään sunnuntaiaamuisin kello 9.15 BBC Two:lla eli heti edellisen ohjelman perään.

Lisäksi BBC:llä on ainakin kaksi muuta sarjaa. The Big Allotment Challenge liikkuu palstaviljelyn parissa ja Big dreams, small spaces kotipuutarhoissa Monty Donin seurassa. Näiden lähteysajankohdista en tällä hetkellä tiedä.YouTuben puolelta löytyy sitten suomalaisillekin tutumpi Gardeners' World, jota on Suomessa näytetty TV:ssä ainakin parina vuonna. Briteissä ohjelmalla on tiukka jalansija, koska se on ollut TV:ssä ainakin vuodesta 1994. Uusia jaksoja odotellessa YouTube on täynnä jaksoja, joten kyllästymään ei pääse. Vinkiksi sanottakoon kuitenkin, että jaksoja poistuu näkyviltä aina silloin tällöin, eli jos jotakin kiinnostavaa tulee vastaan, kannattaa se katsoa saman tien.

Eiköhän näillä päästä taas hiukan lähemmäs meidänkin kasvukauttamme :)

8 kommenttia :

 1. Hyvän setin pistit. Mä olen samaa mieltä siitä, että tammi-maaliskuu on paras aika puutarhaohjlemille. Monty Don on huippu. Itse tahkosin sitä herran dvd-boxia, jossa hän kiertää ympäri maailman esittelemässä maanosien huippuosaamista. Ihan huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tosiaan nähdä suakin taas blogimaailmassa, Kati :) Pitäisi joku vuosi saada aikaan jonkinlainen anomus Ylelle, että laittaisivat puutarhat pyörimään jo sopivaan aikaan talvesta. Monty Donista tykkään minäkin, ihanan suorasuokaista ja itse asiaan menevää herran juonto. Kädetkin näyttävät siltä, että jotain on tehty ;) Pitääkin katsoa tuota mainitsemaasi, mikähän sen nimi on?

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä! Puutarhaohjelmat tulee tv:stä tosiaan ihan liian myöhällä keväällä, silloin ollaan jopihalla ja mulla on kiireiset työt alkaneet. Seuraan kaikkia ohjelmia, jos vaan ehdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Ei paljon töiden jälkeen jaksaisi vielä katsoakin hienoja puutarhoja :D En tiedä, kuinka paljon näitä sitten katselevat ei-puutarhoissa touhuavat ihmiset, siis ne, joille lähetysajankohta on toissijainen.

   Poista
 3. Asiaa! Oon aatellu et kohta postaan tosta aiheesta. Harmittaa niin, että puutarhaohjelmat tulevat silloin kun niitä ei enää kukaan puutarhaintoilija ehdi katsoa. Nythän sitä inspiraatiota ja ideoita tarttis.
  Kiitos noista linkeistä, en olekaan noita kaikkia löytänyt aiemmin!
  Montya ja Claus Dalbya oon kattonu Youtubesta.
  Ihanaa, nyt on mitä katsella illalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistetään yhdessä Ylelle asiasta palautetta! Täytyy laatia kirjelmä, jolla voisi nostaa tämän epäkohdan esiin. Allekirjoittajia varmasti löytyisi täältä blogimaailmasta!

   Poista
 4. Vasta löysin blogisi ja ihastuin ihaniin kuviisi ja jäin lukijaksesi!
  Olet tervetullut vastavierailulle:http://villejalupiineja.blogspot.fi/
  Terv. Marita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten mukavaa, Marita, kiva kun tykkäsit! Tulen käymään blogissasi myös.

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!