tiistai 13. tammikuuta 2015

Kasvimaa hirsikehikossa

Haaveilen mökin navetan aurinkoiseen eteläpäätyyn kohopenkkiä, jossa voisin kasvattaa vihanneksia. Kohopenkki rakentuisi vanhoista puretuista hirsistä, joille ei enää ole muuta käyttöä. Niistä tekisin noin metri kertaa metrin kokoisia kehikoita. Korkeudeksi niille kaavailen noin kahta tai kolmea hirsikertaa. Koko komeuden ympärille asentaisin maanrakennuskankaan tai juurimaton ja sen päälle sepeliä. Ikään kuin kovasti viime vuosina huudossa ollut lavankauluskasvimaa, mutta jykevämmästä tavarasta. Lopputuloksena pitäisi olla siisti ja koossa pysyvä, kestävä rakennelma, jota täydennettäisiin tuoreella tavaralla vuosittain. Vastaava projekti on toteutettu muun muassa Saaripalstalla ja Variksenvillat-blogissa, käykääpä ihastelemassa.Kyllä tähän kasvimaa sopisi!

Kun käytössä olisi useampia kehikoita, voisi niissä helposti myös perehtyä vuoroviljelyn periaatteisiin. Kohopenkki on kasveille mukavan lämpöinen alusta ja siinä on helpompi taistella rikkaruohojakin vastaan. Lisäksi ajattelen sillä myös selkääni: mitä sitä turhia kumartelemaan, jos on vaihtoehtoja. Kuulostaa siis minun tarpeisiini erittäin hyvältä!

Tämän asian toteuttamisen kanssa on vielä muutamia mutkia matkassa. Ensimmäiseksi täytyy tietenkin kasvimaalla olla kyljäjän ja istuttajan lisäksi kastelija eli meidän pitäisi viettää kesä mökillä. Se ei ole mitenkään mahdoton ajatus, joten siltä pohjalta tätä kesää nyt suunnittelen. Itse rakennusprojektihan voidaan toki toteuttaa valmiiksi asti ja ottaa valmiit penkit käyttöön sitten joskus. Toivoisin kuitenkin, että tänä keväänä :)


Näistä hiukan pienimuotoisista kasvatusaluistoista hiukan suurempiin!

Lisäksi mietityttävät omat taidot. En ole koskaan viljellyt näinkään taivasalla, jollei kasvusäkeissä kasvavia valmiiksi taimina ostettuja kasviksi nyt muutaman vuoden kokemuksella lasketa. Mutta haluan kovasti yrittää, koska oma myrkytön kasvintuotanto totta kai kiinnostaa tätäkin viherpeukaloa. Esikasvatusmahdollisuutta ei meillä ole, joten kaikki valitsemani kasvit tulevat olemaan joko suoraan siemenistä avomaalla kasvatettavia tai valmiita taimia. Aivan riittävästi on kasvivalikoimaa tällöinkin tarjolla ;)

Pidin vielä näppini erossa markettiin ilmestyneistä siemenhyllyistä, mutta seuraavaksi on sen vuoro. Pitäisi päättää, mitä tänä vuonna voisin kokeilla kasvattaa. Onko sinulla ehdottomia kasvimaasuosikkeja, jotka palaavat kuvioihin vuosittain? Tai jotakin uutta hauskaa siemenkuvaston sivuilta bongattuna, jota on aivan pakko kokeilla?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!