perjantai 2. tammikuuta 2015

Kevätajatuksia metsäpuutarhasta

Pitkälle ei tätä vuotta päästy, kun ajatukseni kääntyivät hetken aikaa lumen alla majailleeseen, mutta jo sieltä paljastuneeseen maahan. Kuinka moni muu on jo aloittanut haavelemisen ja suunnitelmien piirtämisen (ainakin mielessään)? ;)

Tämän vuoden projektiksi kaavailen mökkipuutarhaa, jossa riittää erilaisia pienempiä kohteita usealla vuodelle vielä tämänkin jälkeen. Siellä pitäisi muun muassa rakentaa talon ympärille murskeella täytetty vallihauta ja samalla laskea liian korkealle noussutta maanpintaa mökin edustalta. Sen jälkeen seuraavalle vyöhykkeelle onkin suunnitteilla enemmän puutarhurin mieleen soveltuva alue eli kukkia ja kasveja kukkapenkkeihin.

Suunnittelun olen kuitenkin aloittanut pihamaata rajaavasta metsäkumpareesta, josta osa kuuluu mökin tonttiin. Metsäinen alue on toiselta syrjältään kuivasta pellonreunasta kuivaan mäntymetsään vaihtuvaa, ja jyrkemmän reunan puolella taas huomattavasti synkempää kuusi- ja lehtisekametsää. Minua kiinnostaa ensisijassa tuo kuiva alue, koska se rajoittuu niin näkyvästi itse pihamaahan.


Jaan pihan ja metsänrajan suurin piirtein maakellarin edessä olevalle vaahteralle. Maakellari jakaa myös kuivan etelärinteen ja kosteamman pohjoismetsän toisistaan.

Tässä kasvukauden näkymää rinteeseen.


Etelässä rinnettä rajaavat isot puut, lähinnä koivut, joista osa on jo kaadettu. Myös marjapensaat ovat saaneet lähteä.


Kuivassa rinteessä kasvaa istutettuna tai sinne levinneennä kymmeniä vuosia vanhaa sammalleimua. Sen lisäksi siellä on useampia pieniä puunalkuja, mäntyjä ja vaahteroita.


Mäen päällys ei enää kuulu tonttiimme, mutta siellä kasvaa lähinnä kuivaa heinikkoa ja ketokasveja.

Tavoitteenani on siis


  • rajata jollakin tavalla metsänraja ja puutarha - lähinnä ajattelin kasveja tähän tarkoitukseen
  • selkeyttää nyt lähinnä rikkaruohoja kasvavaa rinnettä silmälle miellyttävämmäksi
  • säilyttää mahdollisimman monta pientä puuta, erityisesti männyt
  • rakentaa jonkinlainen selkeä polku tai kulkuväylä mäelle

Seuraavaksi suuntaan kirjastoon etsimään lisätietoja. Rädyn ja Marttisen Suomalainen metsäpuutarha on jäänyt vielä lukematta, mutta nyt riittäisi kiinnostusta siihenkin. Onko teillä muita suosituksia?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!