perjantai 27. helmikuuta 2015

Viisi puutarhakysymystä haasteena

Sain Eevireginalta Jokirannassa-blogista viiden kysymyksen blogihaasteen.

1. Mikä on rakkain kasvisi ja miksi?Olipas heti alkuun vaikea kysymys! Melkein kaikki kasvini ovat todella nuoria, yhden tai kahden kauden meillä viihtyneitä, joten niihin ei ole ehtinyt vielä syntyä toisistaan erottavia siteitä. Jos vastaan vaikka sen perusteella, että mitkä kasvit eniten viime kesänä minua ilahduttivat, olisi listalla muun muassa sormustinkukka, harmaamalvikki ja vaaleanpunaiset tulppaanit. Mutta ehdottomasti pienen pihamme tärkein ja varmasti sitä kautta rakkain kasvi on pihan omenapuu. Se kukkii keväällä yltiöpaisesti kaunein, valkoisin kukin, tuo hyvin aurinkoiselle terassille ihanaa, liikkuvaa varjoa kesähelteillä ja tarjoaa maukkaita, isoja omenia satoaikaan. Lisäksi siihen voi talvella ripustaa lyhtyjä ja joulupalloja - aivan joka vuodenajan puu siis :) 

2. Mitä kukkaa, pensasta tai puuta et haluaisi koskaan pihallesi?


Ei koskaan saattaa olla hiukan liian vahvasti sanottu, mutta en haluaisi kasvattaa esimerkiksi lupiineja, jotka siitä sitten leviäisivät holtittomasti luontoon. En ole myöskään alppiruusujen suurystävä, mutta arvostan silti niiden kukintaa. Suurin inhokkini taitavat kuitenkin olla tuijat, niistä voisin tämän hetkisellä tietämyksellä sanoa, että ei koskaan minulle kiitos. 

3. Mikä kasvisi on keltainen, lila, oranssi, "musta" ja viininpunainen?


Jos välissä on sana "ja", niin mihinkään ei taida noita kaikkia värjejä sopia. Lähimmäksi monivärisistä tulisi varmaankin jokin keijunkukistani, niillä on hyvinkin erikoisia lehtivärejä. Mutta jos haetaan takaa sitä, että mikä edustaisi mitäkin väriä, niin...

Keltainen on muun muassa siskolta saatu tarha-alpi.


Violetti laventeli, jota yritän talvettaa ruukussa maalla.

Oranssia ei meillä paljoa ole, lähinnä varmaankin tämä kullero.


Mustaa lähelläkään olevia kasveja minulla ei ole, tosin jonakin vuonna taisin ostaa hyvin tummia orvokkeja?

Viininpunainainen tämä ripsureunainen tulppaani, jonka lajikkeen olen ehtinyt unohtaa.


4. Kerro jokin tarina pihasi perennasta, pensaasta tai puusta?


Mitään superjännittäviä tarinoita tai historiaa ei ole kerrottavaksi, mutta kerrotaan nyt tämän verran. Jo yllä mainitsemani tarha-alpi on siskoni entisen kodin pihasta, vanhasta rintamamiestalosta, joka enää ei suvulle kuulu. Talosta ei ole tainnut muuta jäädä, mutta alpi menestyy eikä ainakaa vielä ole aidan varjossa villiintynyt rehottamaan hurjasti kuitenkaan.

5. Onko sinun pihallasi ruusupensaita, jos on niin mitä?


On! Vihdoinkin voin onnekseni vastata tähän myöntävästi, kun ostin viime kesänä ensimmäiseni, joka on Juhannusmorsian. Ehdottomasti mielestäni ruusuista se aivan ylivoimaisen kaunein - juuri nyt ;) Ruusut ovat suuria suosikkejani ja oikeastaan olisin voinut tähän jo aiemmin vastata, että onhan niitä - vanhoja äitienpäiväruusuina ostettuja on useampikin ja kaikki ovat selvinneet useita vuosia. Koska ne eivät kuitenkaan ole suoranaisesti pensasruusuja, eivätkä sellaisiin mittasuhteisiin kasva, olkoon vastaukseni iki-ihana Juhannusmorsian. En löytänyt siitä yhtään kuvaa, koska se ehti kukkia yhdellä kukalla juuri istutuksen aikaan, mutta ehkäpä tänä vuonna?

Ideana olisi haastaa viisi uutta blogia uusin kysymyksin. Lähetän haasteen matkaan 

100% Outdoor -blogiin
ja

Yhden vapaapaikan saa ottaa kuka vaan, joka vielä haluaa haasteeseen vastata :)


1. Oletko käynyt puutarhamatkoilla ulkomailla, ja jos olet, niin missä?
2. Mitä suomalaista puutarhaa suosittelisit kaikille blogisi lukijoille?
3. Jos pitäisi valita yksi, ottaisitko pihaasi kevät-, kesä- vai syyskukkijoita?
4. Milloin oma puutarhavuotesi alkaa?
5. Mitä suunnittelet puutarhaasi tälle vuodelle?

10 kommenttia :

 1. Kivaa, kun vastasit kysymyksiini! Ripsureunaiset tulppaanit ovat ihania! Aina keväisin huomaan, että sipulikukkia olisi voinut istuttaa paljon enemmän.
  Minäkin tykkään paljon ruusuista ja niitä on jo kahdeksaa erilaista pihallani. Puolet niistä olen siirtänyt jostakin vanhalta paikalta tai sukulaisten pihalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haastamisesta :) Sipuleita täytyy istuttaa joka vuosi lisää. Koska nämä näyttävät ovat taantuneet joka vuosi, olen ajatellut panostaa niihin, joiden pitäisi pikemminkin lisääntyä vuosittain, mutta toistaiseksi on menty millä lie halvoilla markettisipuleilla - en edes muista, mitä kaikkea syksyllä istutin, mutta toisaalta se on sitten kevään ilo ja yllätys sekin.

   Ollapa tilaa kahdeksalla erilaiselle ruusulle! Mitä kaikkea sulla siellä kasvaa?

   Poista
  2. Olen siirtänyt valkoista Juhannusruusua vanhalta talolta, samoin Hansaruusua. Äidiltä sain Tornionjokilaaksonruusua ja mummulasta jotakin vanhaa vaaleanpunaista, joka kukkii juhannuksen aikaan. Näiden lisäksi toin kerran autiotalon pihalta ruusua, johon tulee pienet vaaleanpunaiset, yksinkertaiset kukat. Lisäksi olen ostanut puutarhalta kaksi vaaleanpunaista ruusua, joiden nimet ovat hukassa. Ja vielä iki-ihana Neilikkaruusuni. Siltikin lisää pitäisi saada!

   Poista
  3. Tornionjokilaaksonruusu taisi olla itselläkin yksin hyvä ehdokas. Neilikkaruusuista pidän myös kovasti. Kuulostaa ihanan romanttiselta yhdistelmältä nuo.

   Poista
 2. Valitsit kauniin pensasruusun heti kättelyssä. Juhannusmorsian on yksi lemppareistani:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama muukin hempeys pitää joskus saada maahan, mutta niiden paikka on sitten mökkipuutarhassa, aikanaan. Mikään ei kuitenkaan voita sitä haaleanvaaleanpunaista, joka Juhannusmorsiamen kukassa on.

   Poista
 3. Upea tulppaanisi lienee Burgundy lace. Olen viittä vaille tilannut sitä useaan kertaan mutta sinne se on aina jäänyt, Hollantiin. Sopii tosi kauniisti tuon vaaleanpunaisen tulppaanin (onko Angelique?) kanssa, pistänpä yhdistelmän mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan muista tulppaanin lajiketta, mutta tuota Burgundy lacea an myöskään tunnista ostaneeni... Jossakin hyvässä tallessa se nimi on kyllä, joskus varmaan sieltä selviää ;) Pidän itse enemmän tuosta Angeliquesta, kuitenkin.

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!