keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Vuoden siementoiveet

Haluaisin kokeilla tänä vuonna perennojen kasvattamista siemenestä ja siemenluettelot ovatkin kovassa käytössä. Ajattelin listata tähän Chiltern Seedsin sivuilta muutamia lajeja, jotka ovat erityisen kiinnostavia. Minua kiinnostavat erityisesti luonnon monimuotoisuutta lisäävät lajit, joista saa ikään kuin kaksi kärpästä samalla iskulla: sekä kauniin kukinnan että lepattelevia perhosia ja pöriseviä mehiläisiä. Lisäksi haluaisin kokeilla kasvattaa jotakin parissa hankalan kuivassa paikassa, joten kuivan paikan perennat ovat toinen tämän vuoden innostukseni. 

Onko teillä kokemusta perennojen siemenkasvatuksesta ulkosalla?

Listasin siemeniä myös Pinterestiin, sieltä löytyy lisää. 

Achillea millefolium F2 'Summer Pastels', siankärsämön jännät pastellisävyt

Achillea millefolium F2 Hybrid, 'Flowerburst Red Shades', siankärsämön tujakammat punaiset sävyt

  Arabis 'Compinkie', pitkäpalko

Centaurea nigra, mustakaunokki

Daucus carota, porkkana, jota kasvatetaan kauniiden kukkien vuoksi

 Dianthus barbatus F1 Hybrid, `Noverna' Formula Mix, harjaneilikka

  Digitalis purpurea annua 'Sutton's Apricot', sormustinkukka

 Harjaneilikka tämäkin, kaksivärisin terälehdin

Knautia arvensis, ruusuruoho

Penstemon 'Lilac Frost', pipo

Salvia x superba 'Rose Queen'

Scabiosa 'Beaujolais Bonnets', törmäkukka

Näitä katsoessa huomaan, että tänäkin vuonna silmääni miellyttävät erityisesti vaaleanpunaisen ja violetin sävyt, mutta haluan ehdottomasti mukaan myös keltaista...

4 kommenttia :

 1. Mä olen kasvattanut erilaisia koristekärsämöitä vuosia sitten. Ne olivat tumman fuksian värisiä. Ajan kanssa ne ovat risteytyneet siankärsämön kanssa ja vaalenevat vuosi vuodelta. Hyvä vaihtoehto on myös mäkitervakko (kuivaan paikkaan), sitä olen siirtänyt luonnosta. Hyviä kokemuksia on myös sinipallo-ohdakkeesta (suorakylvö), neilikoista (osa on kyllä jo kuollut), etelänmunkista, ruusuruohosta ja erilaisista mintuista. Myös kaunopunahattu on menestynyt kivikossa, kun sillä on tarpeeksi multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin, että kärsämöt ovat kovia risteytymään, mutta jos niitä värillisiä edes muutaman vuoden näkyisi :) Mäkitervakko vaikuttaa sellaiselta, että sitä saattaisi löytyä mökin lähimaastosta muutenkin. Pitääkin perehtyä enemmän luonnonkasvien siirtämiseen myös, siitäkin voisi jossain vaiheessa kirjoittaa tänne.. Nuo loputkin kuulostavat oikein hyviltä, ja hienoa, että siemenistä lisääminen on onnistunut hyvin. Kaunopunahattu kuuluu myös ehdottomasti toivelistalle, yksi lempikukistani. Mukava kuulla positiivisia kokemuksia.

   Poista
 2. Sormustinkukasta minulla on erittäin hyvät kokemukset. Tosin seuraavan polven kasvit valitsevat itse kasvupaikkansa. Joten on aina yllätys, missä sitä jatkossa kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukat ovat aivan mahtavia, niitä pitää olla!! Minua ei mökkimaassa haittaa yhtään, vaikka vaihtaisivat omatoimisesti paikkaa - löytävätpä sen, missä viihtyvät :)

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!