lauantai 14. maaliskuuta 2015

Pot-a-keittiöpuutarhaRanskan sana jardin potager tarkoittaa sananmukaisesti ruukkuun istutettua puutarhaa ja on peräisin niinkin kaukaa kuin 1600-luvulta. Minulle potager pitää sisällään siististi päällystettyjä polkuja ja erilaisissa muotoilluissa kasvualustoissa viljeltyjä kasviksia ja hedelmiä. Saattaisinpa sen kiertää vielä istutetulla pensasaidalla, muotoonleikatulla totta kai. Vieressä saattaisi hyvinkin olla mukavan perinteinen tiilimuuri. 

Mökkiläisen potagerissa parasta on viljelylaatikkojen käyttö: ne on helppo pitää rikkaruohoista vapaana ja helpompi hoitaa, kun ei tarvitse kumarrella maantasolle saakka. Lisäksi laatikoista on helppo tehdä kohopenkkejä, jotka toimivat kompostorimaisesti lämpöpenkkeinä eli niissä voi viljellä hiukan aiemmin kuin avomaalla yleensä. 

Toinen tärkeä seikka on saada myös viljeltävän alan ulkopuolinen maanpinta peitettyä. Ensimmäisenä koko keittiöpuutarhan alle asennetaan esimerkiksi maanpeitekangas tai runsaasti sanomalehteä, jotta rikkakasvit eivät pääse puskemaan esiin päälle tulevasta siististä kerroksesta. Minun tapauksessani sorasta, toiset ovat käyttäneet esimerkiksi puunkuorikatetta tai laattoja. Siistit käytävät ovat kauniit katsella ja tehokkaat viljelyn apuna, kun ne ovat tarpeeksi leveitä kottikärryn kulkea. 

Itse laatikoissa törröttäisi kasvisten lisäksi obeliski tai toinenkin, esimerkiksi pavuille kiipeiltäväksi. Englantilaistyylisyyttä tännekin voisi tuoda sekä vihannesten, marjojen että hedelmien lisäksi kukkivilla kasveilla, perinteinen cottage garden kun on monilajinen ja hyötyä ja kauneutta yhdistävä puutarha. Kukat ovat kasvimaalla hyödyllisiä siksi, että viljeltävät keittiöpuutarhan kasvikset saavat niiden avulla lisää pölyttäjiä ja myös siksi, että ne saattavat tuoksullaan torjua epätoivottuja tuholaisia. 

Ulkonäölliset seikat tekevät tästä auringon alla kylpevästä hyötytarhasta sen potagerin. Siistien käytävien lisäksi sinne pitää saada hiukan mannermaista tunnelmaa eli meidän tapauksessamme ulkolaidalle leikattavaa aidannetta. Ajattelin tähän tarkoitukseen jotakin mukavaa, monivuotista yrttiä. Lisää mannermaistajaa tulisi sitten muutaman ruukun muodoissa. Näissä voisin viljellä esimerkiksi tomaatteja navetan päätyseinää vasten, tai vaikka kukkia tai muita vihanneksia. 

Kaiken viimeistelee tietenkin jonkinlainen porttikaari. Sen voisi taivuttaa esimerksiksi jostakin pensaskasvista tai rakentaa puutavarasta. 

7 kommenttia :

 1. Olen itsekin suunnitellut tänä kesänä kokeilevani laatikkoa

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Pienessä tilassa varsinkin, kun laajentamisen varaa ei oikein ole.

   Poista
 3. Meidän viljelylaatikko on vähän vaiheessa, mutta jospa sellaista pääsisin tänä kesänä jo kokeilemaan :D

  Tulipa tuosta kuvasta mukavan kesäinen olo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teilläkin on sellaisia suunnitelmia! Laita kuvia, sitten kun on kaikki valmista.

   Poista
 4. Samansuuntaisia suunnitelmia on täälläkin, kiva lukea sinun juttujasi aiheesta :) Katsotaan nyt, mitä kaikkea tulevina kevät- ja kesäkuukausina ehtiikään toteuttaa.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!