maanantai 2. maaliskuuta 2015

Rivitalopihan muutos

Olen hyvin vähänlaisesti esitellyt takapihaa kokonaisuutena ja siihen on olevinaan syykin: se on aina ollut keskeneräinen, ei kokonaisuutena vielä omaa silmää miellyttävä ja niin edelleen. Totuushan kuitenkin on, että olen siellä tehtyihin muutoksiin jo nytkin tyytyväinen, joten miksi en sitä esittelisi. Ajattelinkin tähän koota yksiin kansiin tai yhden postauksen sisään laajempia kuvakulmia pihalta ennen ja nyt - tai no, viime kesänä viimeksi.

Tässä samalla tulee lyhyt kertaus siitä, mitä minun lyhyellä puutarhaurallani on tapahtunut. Tämä on ensimmäinen koti, jossa minulla on ollut puutarha ja muuttaessamme tänne talvella 2009 minulla ei ollut vielä minkäänlaista osaamista eikä oikein kiinnostustakaan myllätä maata sen enempää. Kiinnostus kuitenkin kasvoi eksponentiaalisesti ja pihan laidat täyttyivät vuosien saatossa kukkapenkeillä. Kokeilin myös hyötykasveja ja totesin puutarhan oivaksi niille, koska se on etelään antava ja kesällä suoranaisesti kuuma. Ensimmäisiä tänne istuttamiani ovat äitienpäivän alennusmyyntien ruusut, jotka ovat kaikki viihtyneet ja säilyneet tähän päivään asti. Sen jälkeen on nurmikkoala pienentynyt ja nyt sitä on jäljellä enää metrin verran pihaportin luona - eikä sekään siihen jää ;) Kivetty, kapea patio on korvautunut isolla terassilla, kissat ovat saaneet oman aitauksensa ja marjapensaat ovat lähteneet naapurin iloksi. Viimeisin projekti oli viime kesänä toteuttamamme hiekkapolku ja sen ympärille levittäytyneet perenna-alueet.

Ensi kesänä ajatuksena on lähinnä katsoa, miten kasvit kasvavat ja mahdollisesti jakaa vanhimpia perennoja aukkopaikoille. Mitään suurempaa ei takapihalla enää voikaan tehdä, mutta aina on etupiha...

Tein muuten tuonne sivupalkkiin linkkilistan, jossa on hiukan tarkemmin muutama eri projekti linkitettynä, muun muassa tämä takapihan muutos. Japanilaistyylinen etupiha sekä mökkipuutarha kokonaisuudessaan ovat vielä kesken, mutta niistäkin olen jo jotain kirjoitellut. Sivupalkista ne löytää kätevästi. Vielä on hiukan säädettävää näiden tunnisteiden kanssa blogin sisällä, mutta suuret linjat ovat jo kunnossa.

Mutta nyt takapihan muutokseen. Kohde on vanhaa laidunpohjaa, se sijaitsee III-vyöhykkeellä ja muutaman sadan metrin päässä on laaja järvi, joka vaikuttaa pienilmastoon hyvin edullisesti. Kokoa pihalla on kokonaisuudessaan noin 10 kertaa 10 metriä.

2009

19.3.2009

Sisäänmuuttotalvena pihassa kukoistivat risukkoiset norjanangervot. Näkymät avautuivat jokaiseen naapuripihaan estoitta. 

9.4.2009

Keväällä silloiset naapurit leikkasivat angervot matalaksi ja niiden sisältä paljastui verkkoaita. Pation kivetys ei yltänyt kumpaankaan laitaan. 

11.9.2009

Sekä marjapensaat että omenapuu antoivat satoa. Ensimmäiset ruusut pääsivät ikkunan alle maahan asti. 

Toinen kesä meni työkiireissä, enkä löytänyt koko kesältä yhtään kuvia. 

2011

29.5.2011

Seuraavan kevään kuvat paljastavat, että olin jo istuttanut ensimmäiset sipulikukat omenapuun alle. Tässä on työn alla kissojen aitaus. Samaisen vuoden syksyllä aloin varovasti rakentaa ensimmäisiä kukkapenkkejä terassin eteen ja varaston edustalle.

2012

21.4.2012

Ensimmäinen puuaita on toisen naapurin puolella valmiina. Kukkapenkit erottuvat kuolleesta nurmikosta. Uudet ulkokalusteet tuli hankittua. 

7.9.2012

Laajensimme patiota naapurista löytyneillä lisälaatoilla. Puutarhakärpänen puraisi ja ostin ensimmäiset kankaat, työvälineitä ja säkeittäin multaa. 

25.10.2012

Syksyllä siinsivät jo mielikuvissa laajat kukkamaat. Toinen herukkapensas löysi uuteen kotiin, mutta toinen jäi vielä paikalleen. Aloin rakentaa istutusaluetta omenapuun ympärille. Myös toisen laidan puuaita saatiin paikoilleen. Norjanangervot kasvoivat valtavasti ja yritin lähinnä kaventaa niitä, mutta annoin niiden tehdä tehtävänsä näkösuojana.

2013

14.4.2013

Siitä se ajatus sitten lähti: vähemmän tätä ajettavaa nurmikkoa ja enemmän kukkia...

4.5.2013

... ja sehän tarkoitti lapiohommia. Ajatuksena oli pyöreä nurmikkoalue, jota reunustaisivat ihanat perinneperennat. Syksyllä tuli istuttettua lisää sipulikukkia. 

20.5.2013

Kukkapenkit laajenivat vauhdilla. Viimeinen herukka siirtyi naapurille ja oma piha-ala kasvoi taas yhden pensaan verran. Työn alla on myös terassi. Kesäksi tiedossa oli ensimmäiset vihannekset kasvusäkeissä. Kokeilin myös siemenkasvatusta, se onnistui hyvin. Ensimmäiset tulppaanit kukkivat. 

13.6.2013

Terassi on valmistumassa. Terassin edustan istutukset tai mahdolliset aidat ovat suunnitteilla. Perennapenkit ovat tiilireunusta vailla. Puuaidat on maalattu valkoisiksi. 

22.6.2013

Juhannus ja ihana, valmis terassi. Hyötytaimet ovat päässeet ulos. 

6.7.2013

Muutamassa viikossa kasvu on toden teolla lähtenyt käyntiin. Omenapuun oksat toimivat tomaattien ja paprikan tuen kiinnityspaikkana. 

10.8.2013

Monet uudet perennat ovat löytäneet paikkansa, tässä vuokkopuutarhan osuutta. 

10.8.2013

Rehottaa! Toisen naapurin puoleinen köynnöstuki on suunnitteilla. Kaksivuotisia ihmetellään, lehteä pukkaa. Ruohonleikkuu tältäkin alalta tuntuu välillä liian työläältä... Voisikohan sitä jotenkin auttaa?

26.11.2013

Talvellakin huomaa pihan muuttuneen. 

2014

9.5.2014

Talvella ehti suunnitella ja heti, kun sen aika tuli, ilmestyi paikalle lapio, sanomalehtikasat ja tietenkin uudet taimet: lisää tilaa sille, mikä on tärkeää (eli kukkivat) ja pois turha työ ja kukilta tilaa vievä nurmikko!

19.5.2014

Kasvattelin ulkosalla ruukuissa kaikenlaista, koska en ollut vielä varma, mihin ne olisi voinut kylvää tulematta tallotuiksi. Pihamaa on kuin räjähdyksen jäljiltä, mutta ajatukset ovat selvät. 

20.7.2014

Näissä viimeisissä kuvissa polku on saatu valmiiksi, se on rajattu tiilillä ja perennapenkeissä on runsaasti tilaa kasvaa ja vaikka ihan pikkuisen ostaa uuttakin ;) 

20.7.2014

Tässä vasemmalle pihan keskelle jäävä perennauloke on suunniteltu niin, että siinä kasvaa mahdollisimman korkeita kasveja, jotka tulevat vuosien saatossa peittämään suoran näkyvyyden terassilta varaston seinään. Idea on sama kuin peilillä varaston seinällä, laajentaa tilaa visuaalisesti. 

20.7.2014

Viihdyin terassilla enemmän kuin ikinä. Seurasin kimalaisia ja perhosia terassia rajaavilla perennoilla. 

20.7.2014

Piha on sen verran laskeva, että siitä ei kovin onnistunutta kuvaa saa otettua, mutta tässä se unelmieni polku on! Rehevää, kukkivaa ja peittävää, siinäpä pienen puutarhan anti. Lajeja alkaa olla riittävästi, kaikkien nimiäkään en ole enää jaksanut laittaa ylös ja sitten olen jo unohtanut... Mutta kukkainnostus kasvaa ja odotankin sormet syyhyten seuraavia projekteja. 

16 kommenttia :

 1. Hyvä meininki! Olen aina ihmetellyt mikset kuvaa laajempaa. Arvasin että sulla on kiva piha. Vähän piti tähystellä, että missä se nurmikko on. Vissiin tuolla ihan takana. Sulla on syytä olla tyytyväinen. Se on sun oma piha ja siitä saa tehdä just sen näköisen kun haluaa. Tiedätkö mulla tuli mieleen noista viimeisen kesän runsaista perinneistutuksista mieleen siirtolapuutarhojen pihat. Mittakaava on niin samaa luokkaa, hedelmäpuut ja paljon kukkia.

  Ja lisää kuvia ens kesänä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti sitä kangistuu vanhoihin kaavoihin, eikä osaa irrotella ottamalla laajempia kuvakulmia. Pitäisi ottaa tavaksi. Nurmikkoa on tosiaan ehkä metrin verran aivan portin edessä tuolla takana, mutta siitäkin toivottavasti pääsen tänä kesänä eroon ;)

   Siirtolapuutarhaan vertaaminen on muuten parasta mannaa minulle :) Rakastan siirtolapuutarhoja!

   Poista
 2. Upea muutos ensimmäisiin kuviin! Juuri tuollainen runsaus on ihanaa ja nurmikonleikkuut pois.
  Vähän samaa minäkin haluan takapihallani, mutta kun sulla on piha jo valmis, mulla on isoja projekteja joka puolella...
  Pieni piha on jo ihanan valmis! Mullekin tuli siirtolapuutarhat mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta isossa pihassa riittää tekemistä ja sitä kyllä kaipaan, jos täällä joskus tulee ns. valmista. Tykkään kaikenlaisista projekteista.

   Poista
 3. Muutos on melkoinen. Tykkään runsaudesta ja rehevyydestä. Pihasi on kotoisan kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä runsaus ei varmasti ole kaikkien mieleen, mutta minä viihdyn ja se riittää onneksi. Miehelläkään ei ole valitettavaa, kun on grilli ja ei mitään hoitotoimia itsellään tehtäväksi ;)

   Poista
 4. Vautsi, ihanan näköinen piha ja kivasti kuvattuna tuo muutos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjorie. Kuvia tulee otettua paljon, julkaistua niistä vain hyvin pieni osa...

   Poista
 5. Hieno muutos! Pihastasi on muodostunut todella viihtyisän näköinen, salainen soppi. Ja se näyttää nyt kokoistaan isommalta.
  Kiva kun jaoit nämä kuvat, moni sai varmasti paljon ideoita omaan pihaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan yksityisyyttä onkin mukava muodostaa kasveilla, kun muuten kaikki on niin näkösällä. Koosta en osaa muuta sanoa, kuin että monen monta suosikkikasviani olen sinne saanut mahtumaan ;)

   Poista
 6. On kyllä huikea muutos! Tykkään kovasti. Tuollaista runsautta yritän itsekin saada omalle palstalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on aivan mahtavan runsasta jo nyt, katselen aina mielenkiinnolla uusia ratkaisuja ja kasvejasi.

   Poista
 7. Muutamassa vuodessa täydellinen muodonmuutos. Todellakaan nurmikolle ei varmasti ole käyttöä. Niin kaunis on puutarhasi ja hyvin hoidettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tykkäsit, Irene :) Tämä on tosiaan tapahtunut hyvin nopeasti puutarhakärpäsen päästessä puraisemaan.

   Poista
 8. Oi aivan ihana! Itse juuri haaveilen takapihasta ilman nurmikkoa. Sillä törmäsinkin tähän postaukseen kun googletin ideoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit tänne. Pitää ensi kesänä kuvata lisää taas :) Suosittelen nurmikottomuutta, jollei nurmikolle ole jotain erityisen hyvää syytä - tai vaikka tykkää sitä hoitaa ;)

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!