torstai 30. huhtikuuta 2015

Luonnonpuutarhan aakkoset: Vähennä nurmikkoaKevään vihreyden hiljalleen noustessa esiin, on esiin nostettu myös keskustelu siitä, miten sammaleesta pääsisi eroon ja miten nurmikon saisi kasvamaan kauniisti myös varjossa. Aivan turhia kysymyksiä molemmat: suosi sammalta siellä, minne se parhaiten kasvaa! Sammal on parhaimmillaan ihanan ikivihreä, pehmoinen eikä se vaadi hoitoa ollenkaan. Syy siihen, miksi nurmikko ei yleensä viihdy sammaleen kanssa samassa paikassa on hyvin yksinkertainen. Sammal suosii varjoisia ja kosteita elinpaikkoja, kun taas nurmiheinät kaipaavat valoa ja kuivempia oloja. 

Nurmikon vähentämisellä on myös runsaasti luonnon kannalta hyviä ominaisuuksia. Nurmikkoa tarvitsee lannoittaa ja kuivilla keleillä myös kastella. Nurmikoiden peruslannoitteet ovat runsastyppisiä, ja osa on tästä typestä jää aina hyödyntämättä, jolloin se muuntuu muun muassa typen oksideiksi, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta jopa 300-kertaisesti hiilidioksidiin verrattuna. Kasteleminen on aikaavievää ja monasti siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä, kun päiväsaikaan tohotellaan menemään vettä enemmänkin ilmaan kuin ruohonjuuritasolle, kirjaimellisesti. 

Nurmikkoalan vähentäminen mahdollistaa myös käsikäyttöisen ruohonleikkurin käytön. Tiesitkö esimerkiksi sen, että tunti polttomoottoriruohonleikkurin käyttöä vastaa samaa, kuin uudella autolla ajettaisiin 600 kilometriä?


Nurmialaa voi täyttää muun muassa puilla tai monimuotoisilla pensas- ja perennaistutuksilla. Mielestäni perennat vaativat vähemmän hoitoa kuin nurmikko parhaimmillaankaan ja hoito ei milloinkaan ole jokaviikkoista eikä samalla tavalla pitkäsyttävää kuin ruohonleikkurilla ajeleminen.

Sammalen sijaan voi valoisilla ja kuivilla paikoilla harkita esimerksiksi jonkinlaista niittyä taii ketoa. Niityt ovat todella monimuotoisia sekä kasvivalikoimaltaan että hyönteisten ravinnosta huolehtimisen kannalta. Kaikki niittykasvit eivät kasva puoleenreiteen ja pidempäänkin niittyyn voi ajaa - vaikka sillä käsikäyttöisellä ruohonleikkurilla ;) - polun kuljettavaksi, jolloin kasvien joukossa ei tarvitse kulkea ollenkaan.

Poluilla nurmi kasvaa luonnostaan huonosti ja niillekin on olemassa omat, tallaamista kestävät vaihtoehtonsa. Monet hyvin pitkän aikaa Suomessa viihtyneet kasvit ovat itse asiassa erikoistuneet päällystämättömien (ja osin niiden päällystettyjenkin) polkujen viheriöittämiseen. Muun muassa monen tuntema haavalehti eli piharatamo (Plantago major) on luonnollinen polun maanpeittäjäkasvi.

Nurmellekin on paikkansa, mutta sille on myös vaihtoehtoja :)


Ruusuruoho (Knautia arvensis) on kuivien, valoisien niittyjen kasvi, joka on erityisesti perhosten, kimalaisten, mehiläisten, kukkakärpästen ja kovakuoriaisten suosikki. Se onkin yksin Suomen arvokkaimmista mehikasveista.

7 kommenttia :

 1. Kiitokset sammalta puolustavasta postauksestasi! Olen niin samaa mieltä kanssasi tuosta nurmikkoasiasta. Meillä on omassa pihassa vain se ongelma, että nurmialue on miehen silmäterä ja hän haluaisi pitää sen priimakunnossa. Itse voisin luopua siitä kokonaan ja pikku hiljaa laajenevilla istutusalueillani valtaan nurmelta alaa. Katsotaan, miten tässä vuosien saatossa käy ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä aivan sama tilanne :) Toivon, että lopulta mies joutuu toteamaan, että hups, miten tässä näin kävi, nurmikko on poissa :)

   Poista
  2. Miehet ja nurmikko... Onnekseni omallani tuntuu olevan kiire muiden projektien parissa, joten nurmikko ei ole tärkeysjärjestyksessä kovinkaan korkealla. Mitenköhän sen saisi vaihtumaan sammaleiden varjelemiseen?

   Hiljaa hyvä tulee ;)

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen postaus. Itse yritän myös saada nurmen tilalle jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmi taitaa olla väistyvä pintamateriaali, mitä ulkomaalaisia aiheita seuraa. En nyt suoranaisesti seuraa puutarhamuotiakaan, mutta kaikelle on aikansa kuitenkin.

   Poista
 3. Todellakin kiinnostava postaus =) Meilläkin tuota nurmea on yritetty vähentää pikkuhiljaa. Kumpa siitä päsisi vähitellen ja tilalle hyönteisbaareja ja kaikkea ihanaista =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on mielestäni edistytty hyvin tässä asiassa - teillä nyt yleensäkin edistytään eikä jäädä meidän lailla märehtimään ja miettimään ;) Isommilla aloilla tietenkin kestää aikansa vähentää nurmikkoa mitenkään merkittävästi, mutta toisaalta monimuotoisuutta lisää pienempikin muutos.

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!