tiistai 28. huhtikuuta 2015

Paljaasta runsaaksi eli mökkipihan muutos alkaa etupihalta

Enemmän tätä tulevaisuudessa?

Tervetuloa tutustumaan seuraavaan suureen muutoskohteeseen eli meidän mökkimme tulevaan englantilaistyyliseen puutarhaan. Kukkarunsaudesta vasta haaveillaan ja ensimmäiset askeleet on haparoiden otettu, mutta tänä vuonna on alkanut tapahtua. Tutustumiskierroksen aloitan sisäänkäynnin edestä etupihalta. Tämäm lisäksi puutarhassa on useita muita alueita, joita tulen myöhemmin esittelemään, muun muassa saunan edusta, kivikkopenkki, puolivarjoinen takapiha ja metsärinne.

Etupiha on etelänsuuntainen ja sinne paistaakin aurinko viistosti heti aamulla ja niin pitkälle iltapäivään, kunnes mäki lännen puolella estää auringon ulottumisen pihaan myöhään iltapäivällä. Se onkin lämmin paikka, mutta välillä kovin tuulinen, kun tuuli pääsee kulkemaan etelän pelloilta pihan poikki itään päin. Tämän olen yrittänyt huomioida suunnittelemalla varsinkin pellonreunaan monitasoista pensasistutusta.

Pihamaa ei ole suuren suuri ja siihen oli ostohetkellä ahdettu sekä koivukujanne että kolmisenkymmentä (!) herukkapensasta. Nämä suoraan etupihalla olevat olen jo poistanut, joten niiden tilalle voidaan suunnitella vaikka mitä.

Toisesta päästä pihaa näytti tältä. Koivuja on tästä karsittu.

Ainoat kukkapenkit olivat ruohottuneet ja niissä ei kovin montaa säilynyttä kasvia enää ollut. Talon päädyn niin sanottu pirttipenkki on erittäin kuiva ja siinä ovat viihtyneetkin lähinnä maksaruohot.

Itse mökkiin liittyvistä remonteista voin kirjoitella joskus enemmänkin, mutta ajatuksena on maalata mökki perinteisen punaiseksi, joskus. Punainen tupa, valkoiset ikkunanpielet, kukkiva perennarunsaus, istuskelu- ja ruokailupaikka, perhosia ja pörriäisiä, lintuja, aurinkoa, heinän tuoksua, lähilampaiden tyytyväiset bäät... Sellaista mielikuvaa rakentelen siis. Pinterestissäni on useampiakin kansioita pyhitettynä tähän ideointiin ja unelmointiin, niitä saapi tutkia, muun muassa Mökki / Etupiha ja Mökkipuutarhan kasvit.

Kasvivalikoima tulee olemaan perinteinen, kestävä ja sisältää runsaasti pensaita. Värimaailmassa liikutaan vaaleapunaisen, violetin, valkoisen, sinisen ja sen peräänkuuluttamani vaaleankeltaisen joukossa. Ruusupensaita, köynnösruusu, syreenejä, päivänkakkaroita, pioneja, punahattuja, astereita, kurjenpolvia, malvoja, hanhikkeja... Ja kevääksi runsaasti kukkivaa tietenkin myös!

Ja tässä erittäin heikossa kännykkäkuvassa on tämän päivän hahmotelmaa siitä, mitä etupihasta voisi tulla.


Haluaisin siis rajata pihamaan omaksi viihtyisäksi keitaakseen. Ruusuja ja muita kukkivia pensaita, pieni puu tai parikin sekä rajaamaan näkymiä, että tarjoamaan silmäniloa, penkki vaahteran ympärille ja istuskelualue pirtin ikkunan edustalle. Portin haluaisin myös. Kuvassa kaikki vihreällä rajattu olisi uusia istutusalueita, ei nurmikkoa, kuten joku saattaisi ehkä päätellä. Oma, pieni, suojaisa kukkamereni tästä tulisi.

Muutos alkaa toden teolla, kun nyt talon edessä parkkeerattu auto saadaan omalle paikalleen. Sen asian suhteen toivoisin tämän viikonlopun tuovan edistystä, lapio on kaivettu naftaliinista!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!