perjantai 8. toukokuuta 2015

Haastetta Mutamäeltä


Sain Kesätuulialta Mutamäki mustikoilla -blogista haasteen, jonka olen itse jo aiemmin laittanut eteenpäin. Vastaan kysymyksiin mielelläni, mutta enää en muita haasta mukaan.

1. Mikä on mielestäsi parasta Puutarhan hoidossa?
2. Mikä on sinulle haasteellisinta puutarhan hoidossa?
3. Harrastatko Puutarhamatkailua?
4. Mitä muuta harrastat?
5. Mikä on Puutarhasi Helmi? Kerro vaikka viisi suosikkikasvia.
6. Omistatko kasvihuoneen? Onko sinulla hyötypuutarhaa?
7. Mikä kasvi kukkii puutarhassasi ensimmäisenä? Entä viimeisenä?
8. Mikä on suosikki puutarhakirjasi?
9. Mikä puu sinua kiehtoo eniten?
10. Minkälaisia puutarhoja ihailet? Mistä haaveilet juuri nyt?


1. Parasta puutarhanhoidossa on päästä konkreettisesti tekemään, koskettamaan, kaivamaan, siirtämään, istuttamaan... Pidän fyysisen työn tekemisestä ja siitä, miten parhaan työrupeaman jälkeen särkee jokaista solua. Toinen tärkeä juttu on tietenkin se, että näkee kättensä työn tulokset heti ja toisaalta kasvien kohdalla vasta vuosien saatossa pääsee todistamaan niiden ihmeellisen kasvukyvyn.2. Haasteellisinta on päästä toteuttamaan ideoita, joita pursuaa enemmän kuin tarpeeksi. Suurin haaste siis on se perinteinen finanssipuoli, joka hidastaa kaikkea tekemistä. Muuten otan haasteet vastaan ja pureudun niiden selvittämiseen, sekin on mukavaa :)


Kesäinen Porvoo ja malvikit

3. Harrastan paljon puutarhamatkailua, oikeastaan jokainen matka on enemmän tai vähemmän puutarhamatka. Jos kohteena ei ole puisto tai muu virallisempi puutarha, ihastelen ihmisten omia pihoja. Kun kerran on silmänsä avannut tälle harrastukselle, ei niitä enää suljetakaan.4. Valokuvaaminen on minulle kuin toinen luonto, tai ehkä se ensimmäinen. Jos puutarhaharrastus on avannut silmät näkemään istutuksia ja puurivejä, on valokuvaus avannut yleensäkin silmät. Monasti ilman kameraa on kovin alaston olo ja haluaisi jotenkin kyetä tallentamaan näkemänsä. Olen myös hirmuisen kiinnostunut vanhoista ajoista, sosiaalisesta historiasta, rakennuksista ja sukujen tarinoista ja ne kaikki piirtyvät harrastuksissani jollakin tavalla.


5. Olipas vaikeaa miettiä puutarhani helmeä! Parhaita asioita ovat tietenkin ne minulle tällä hetkeillä kauneimmat, kuten Juhannusmorsian-ruusu ja lehtoängelmä (Thalictrum aquilegiifolium). Olen huomannut itsessäni kasvihamsterin ja melkeinpä kaikki kasvit ovat omia yksittäisiä yksilöitään omassa puutarhassani, joten jokaisella on tarkkaan valittu paikkansa ja erityisesti se löytyy sydämestäni. Inhokkikasveja meillä ei omasta valinnasta kasva ollenkaan ;)

6. En omista kasvihuonetta enkä pysyvää hyötytarhaakaan. Olen joka vuosi viljellyt jotakin kaupunkikodin takapihalla, mutta joko ruukuissa tai kasvatussäkeissä.


7. Ensimmäisiä taitavat olla posliinihyasintit. Viimeisenä vielä lumenkin alta löytyy ruusujen ja harmaamalvikin kukat.

8. Kirjat kun tulevat pääosin kirjastosta, omassa hyllyssä on kaksi yleisteosta... Pidän eritysesti Riku Cajanderin Luontopihasta (josta muuten näyttää olevan tullut uusi painos tänä vuonna), joka on hyvin monipuolinen luontoihmisen puutarhakirja. Yleensä minuun vetoavat joko kuvillaan näyttävät katselukirjat tai sitten tiivistä asiaa olevat opukset. Suosin suomalaisia, koska niiden ohjeiden oikeellisuutta ei tarvitse enää miettiä meidän oloihimme sopivaksi.


9. Tällä hetkellä sanoisin, että kukkivat puut - lähistön koristepuut ovat nupuilla, joten odotan kuumeisesti kukintaa! Lisäksi ikisuosikkini on vaahtera, jolla on niin monta hienoa muotoa, sekä kasvillisesti että vuoden edetessä.

The Temperate House Kew Gardensista, jossa pääsin vierailemaan lyhyesti vuonna 2008.

10. Ihailen mielikuvituksellisia, omistajansa näköisiä puutarhoja kotioloissa sekä taidolla ja kovalla työllä luotuja julkisia tiloja. Haluaisin kovasti päästä viettämään Lontoon Kew Gardensissa muutaman päivän, tai viikon, tai vaikka vuoden!

4 kommenttia :

Lämmin kiitos kommentistasi!