keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Keskiviikkokatsaus puutarhaan

Nyt voi toden teolla sanoa, että kevät on käynnistynyt! Olen nimittäin löytänyt elon merkkejä sekä arovuokoista että kahdesta terassin eteen istutetusta kärhöstä, joten voin tässä vaiheessa hehkuttaa, että kaikki on elossa ja pyrkimässä kasvuun! Pieneksi tanssiksi voisi pistää, sen verran juhlallinen on olo.

Seuraavan viikon aikana epäilen myös tulppaanien pääsevän kukkaan asti. Nuput ovat mojovia. Jos lainatuista maisemista puhutaan, eli niistä, mitä oman pihan rajojen ulkopuolella voi ihailla, myös naapurin kirsikkapuu näyttää aikalailla valmiilta. Sitä on ihana katsella ja kuvatakin joka vuosi, kiitos vaan edelliselle naapurille, joka sen sinne istutti. Toivon, että nämä kauniit kukkijat eivät ehdi mennä hukkaan, kun vaihdamme jatkuvasti paikkakuntaa säätiedotteen ja peltojen kantavuuden mukaan - joku saattaa tuosta rivien välistä lukea, että meillä maanviljellään. Taidan napata ruukkuistutukset mukaan kuormaan, jotta ei sentään aivan kaikki jää tänne kaupunkiin. Saattaapa hyvinkin olla, että ensimmäinen taimistovierailu tälle vuodellekin tulee tehtyä... Sain viime kerralla kylvettyä apilanurmen mökin avoinna olleeseen entiseen marjatarhan maahan, sekin saattaa jo olla itänyt. Jännittäviä aikoja ;) Toiselle tämä voisi olla kuin maalin kuivamisen seuraamista, mutta minulle jokainen toivottu muutos tekee niin hyvää!

Etupihallakin on tapahtunut hyvin kasvua, mutta ehkä ensi kerralla voin näyttää, miten pienillä siellä vielä mennään. Näin yhden vuoden jälkeen suuremmista istutuksista vain jo pidempään paikalla ollut varjoyrtti on menestynyt tuolla kylmässä ja kalseassa pimeydessä. Toivon, että jossain vaiheessa myös istuttamistami kukkivista näkyy jotain elämää... Se on todellakin haastava paikka, etupihan sisäänkäynti.

Mutta nyt takapihan taimistolle ;)

Lumikärhö 'Paul Farges' (Clematis fargesioides 'Summer Snow') elää!!!

Samoin kuin 'Dr Ruppel' (Clematis Patens × Lanuginosa-ryhmä)!!!

Ruusuissa suloiset, pienet lehdet jo :)

Tämä on muistaakseni ukonkello (Campanula latifolia)

Tämä puolestaan varmasti pisamakello (Campanula punctata)

Kauniit limenvihreät lehdet tässä... Ööö :D Onneksi vieressä seisoo nimilappu, jota ei kamerasta luetakaan.

Akileijoja ja sormustinkukkia, jee jee!

Ritarinkannus 'Astolat' se siellä kohisten kasvaa - mutta ei yhtä kovasti kuin nuo pienet siementaimet, liekö rikkoja vai mitä. Metsästin tätä Astolatia vuosia, ja sitten se löytyi yhdestä lähimmästä taimistosta ihan tuosta vaan. 

Tulppaaneja

Valkoinen punatähkä (Liatris spicata 'Floristan Weiss') on myös lähtenyt kasvuun!

Tämä on edelleenkin varmaankin viime vuonna todella hyvässä koossa ostamani lehto- vai niittysinilatva. Mahtoi olla tuo ensimmäinen, harvinaisempi joka tapauksessa. Kuten huomaatte, itse kukakin unohtaa, mitä missäkin tarkalleen ottaen kasvaa ja varsinkin ne nimet, ne nimet! Lisäys: omia postauksia lukemalla se selvisi: niittysinilatva (Polemonium reptans).

Näitä tässä vaiheessa saman näköisiä on niin monta... Tämä on kuitenkin espanjankurjenpolvi (Geranium endersii)


Isotähtiputki, jonka laatu ei ole tiedossa - pitääkin pyytää teiltä apua, kun se taas kukkii

Myös valkoinen vuotias isotähtiputki 'Alba' on noussut, jes!

Syysleimu 'Blue Boy't ne siellä nousevat punaisina. Ja maistuvat ikävästi kotiloille.

Tämä epäilyttävästi ruohon näköinen tapaus on kurjenmiekkaa, laatu ei ole tiedossa. Sain sen viime vuonna naapurilta.

Porttikärhö kohisee.

Verenpisarakin on noussut, vaikka onkin aika huonossa paikassa kasvamassa

Viime viikolla nupulla olleet valkoiset helmihyasintit ovat kaikki kukassa

Harmaamalvikki porskuttaa sekin.

Suklaaminttu (Mentha × piperita f. citrata 'Chocolate') on ponnistanut pintaan

Hiukan laajempaa kuvaa aidalta

Jos olisin tuon minulle "vähemmän levittyvänä" myydyn kasvin kyvyn levitä tiennyt, en olisi sitä istuttanut... En nyt muista sen nimeäkään. Mutta kasvakoon niin kauan, kunnes haluan lisää elämää tuonne varjoon.

Omenan silmut

Ja se pian niin ihana kirsikka!

8 kommenttia :

 1. Mahtuupas pienehköön pihaan vaikka ja mitä! Pitäisi jaksaa tutkia omaakin pihaa, mitä siellä oikein kasvaakaan.
  Kevät on kyllä ihanaa aikaa, kun saa seurata kasvua niin puutarhoissa kuin luonnossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt uskaltautunut tunnistautua kasviharrastajaksi, niin monta erilaista olen jo tässä vaiheessa sinne istuttanut. Mutta kun tavoitteena on englantilaistyylinen kukkarunsaus, niin lajejakin pitää olla :) Teillä on varmasti vaikka mitä hienoa, rintsikoiden pihamaat ovat aarreaittoja!

   Poista
 2. Ihanaa viheriöimistä, tästä kesä lähtee :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin lähtee, melkein voisi sanoa, että tässä se kesä jo on!! Nyt vaan se ajan pysäyttävä kapistus esille...

   Poista
 3. Blogissani on sinulle haaste! :)

  VastaaPoista
 4. Näitä samanoloisia, mutta kuitenkin eri kasvien kasvujen alkuja katsellessa tulipa vain mieleen, että mitäköhän kaikkea tulikaan kitkettyä etupenkistä rikkaruohoina. Onneksi siellä riittää kasvajia :) Sinä iloitset akileijoista, minä iloitsen siitä, että sain ne suurinpiirtein etupenkistä pois :) Tuo kirsikka on varmasti aivan upea kukkiessaan, lainattu ilo on kaksinkertainen ilo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaruohot ovat hankalia! Meilläkin on viimevuoden uudessa istutuksessa varmasti aikamoinen kasvusto, mutta en tunnista mitä rikkoja ovat, joten en vielä ole kyninyt niitä pois. Istutan lisää kasveja ja sitä mukaa tulee nypittyä ylimääräisiä epätoivottuja pois.

   Akileijat ovat ihania vanhan pihan kasveja, eikä niiden leviäminen minua haittaa. Kukkivat aikaisin vieläpä.

   Toivottavasti ehdin nähdä kirsikan vielä kukassa!

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!