maanantai 4. toukokuuta 2015

Mökkipuutarhan muutos: Aidannetta tuuliesteeksi


Yksi mökkipihan kasvupaikkatekijöistä on korostetusti tuuli. Sijainti pienellä mäellä ja peltojen keskellä takaa sen, että tuuli pääsee puhaltamaan pihan läpi lähes rajattomasti. Parhaimmillaanhan kyse on mukavasta kesäisestä tuulevireestä hellepäivänä, mutta aina ei näin ole. Alusta asti on siis ollut selvää, että tuulitilanteelle pitää yrittää tehdä jotakin ja se jotakin on mielestäni vapaasti kasvava, vihreä pensasaidanne.

Aidanteen erottaa leikatusta pensasaidasta se, että kasveja ei tarvitse leikata muotoon tai pitää ne leikkaamalla tietyssä korkeudessa. Vuosittaisten leikkausten sijaan ihailla saa vuosittaista kukintaa - täydellistä!

Olen tutkinut mahdollisia pensaslajeja ja asemoinut niitä mielessäni tontin rajalle. Haluaisin joko meille ihmisille jotakin syötävää tarjoavia eli käytännössä marjovia lajeja tai linnuille hedelmää tekeviä sekä kukkivia pensaita. Syysvärit olisivat ehdoton plussa.

Paikalla kasvaa tällä hetkellä vielä muutama isoksi kasvanut koivu, joista kaikkien säilyminen ei vielä ole varmaa, mutta toistaiseksi ne saavat jäädä. Puita on kuitenkin harvennettu jo. Vieressä on myös muutama mänty metsärinteen puolella. Itse metsärinteestä tulee yksi puutarhan osa, kirjoitan siitäkin myöhemmin. Puiden lisäksi rajalla on jo yksi syreenipensas, joka saa jäädä aidanteen aluksi paikoilleen.

Jotta aidanne parhaiten purisi tuuleen, siitä kannattaa tehdä jonkin verran polveileva eli hiukan erikorkuisia ja -muotoisia lajeja yhdistelemällä juuri sopiva. Vaikka aidannetta ei muotoon leikatun aidan tapaan tarvitsekaan leikata, sitäkin pitää hoitaa. Itselläni on tarkoitus pitää aita sopivassa korkeudessa ja poistaa vanhoja, risuuntuneita oksia säännällisesti.

Pensasaita tai -aidanne on helpoin istuttaa yhteen yhtenäiseen kaivanteeseen, josta tehdään kerralla tarpeeksi syvä ja leveä. Pensaille hyvää istutusmaata tulee olla noin 40-50 sentin syvyydeltä ja leveydeltä. Tässä vaiheessa voi maahan kaivaa myös juuriestekangasta, joka estää mahdollisesti leviävien pensaiden, esimerkiksi ruusujen, taimien ilmestymisen viereen istutettavaan perennapenkkiin. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kivikkoisessa rinteessä vain kokeileminen näyttää, miten hyvin sinne saadaan kaivettua taimille tilaa. Omana ekstravinkkinä voinkin sanoa, että kannattaa kaivaa alue valmiiksi ennen taimien ostoa ;)

Vapaasti kasvavaan aidanteeseen tarvitaan 1-3 pensaan tainta metriä kohden. Mitä monihaaraisempia taimet ovat, sitä vähemmän niitä tarvitaan.

Lehtipensaiden taimet leikataan istutuksen yhteydessä eli tehdään niin sanottu istutusleikkaus. Poikkeuksena tähän ovat syksyllä istutetut taimet, jotka leikataan seuraavana keväänä. Vain yhdestä versosta koostuvat niin sanonut piiskataimet leikataan 10-15 sentin korkeuteen ja monihaaraiset taimet kymmenen senttiä ylimmän haaroittumiskohdan yläpuolelta.

Kasvualusta on hyvä kastella jo istutusvaiheessa. Itse olen kastellut istutuskuopan runsaalla vedellä, antanut sen vetäytyä maahan ja sitten istuttanut kastellut taimet. Istutetut taimet kastellaan 1-2 kertaa viikossa, kunnes ne ovat kunnolla juurtuneet ja kasvussa. Pensaiden alusta on hyvä kattaa, jotta rikkakasvit eivät pääse valtaamaan niitä, ja kate myös ehkäisee taimien kuivumista. Ilmestyneet rikkakasvit tai mahdolliset itäneet puiden siemenet kitketään vuosittain pensaiden alta.

Monilajiseen aidanteeseen sopivat hyvin erilaiset lajit. Omalle aurinkoiselle rinteelleni haaveilen muun muassa näistä:

Pensashanhikki (Daciphora fruticosa 'Lovely Pink' vaaleanpunainen, 1-1,5 m

Marjatuomipihlaja eli saskatoon (Amelanchier alnifolia), valkoinen kukka ja siniset, syötävä marjat, kaunis syysväritys, 2-4 m

Syreenit (Syringa), mm. isabellansyreeni 'Holger', valkoinen, kaarisyreeni 'Veera', tumma roosa, 4 m.

Helmiorapihlaja (Crataegus x mordenensis ’Toba’), valkoinen, 3-4 m

Tähtijasmike (Philadelphus lewisii ’Tähtisilmä’ , valkoinen, tuoksuva kukinta, keltainen ruskaväri 2-3 m

Marja-aronia (Aronia ’Viking’), syötävät marjat ja kaunis syysväritys,

Yhdistäisin aidenteeseen myös ruusuja, mutta koska ruusuilla on oma erityinen paikkansa tulevassa mökkipuutarhassa, kirjoitan niistä aivan oman osuutensa myöhemmin.

Tähän se muodostuu, pellon ja pihapiirin välille

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!