lauantai 2. toukokuuta 2015

Mökkipuutarhan muutos: Puolivarjoinen takapiha

Itäkulmalta takapihalle astuttua näyttää tältä.

Tervetuloa tutustumaan meidän mökin takapihaan! Se on mökin pohjoispuolella ja sitä rajaa naapuriin vievä tie, varjoisimmassa osassa sekametsä sekä tietenkin itse talo. Takapihaan kuuluu kaksi isohkoa vaahteraa, pitkä syreeni-istutus sekä sakokaivot. Mitään muuta istutettua en ole täältä löytänyt. 

Mökin ostohetkellä takapiha oli oksien vallassa sinne kaatuneiden kuusten vuoksi. Lisäksi edellinen omistaja veti syreeniseinämän kokonaan alas moottorisahalla. Olen siivoamisen jälkeen myös muotoillut puita uudelleen ja tänä keväänä leikkasin hyvin pidemmäksi kasvaneet syreenit niin, että sisältä avautuu vielä maisema jokilaaksoon. Tässä korkeudessa on tarkoitus ne pitääkin. 

Tässä ostovuoden kuvassa näkyy syreeniaidanne  vielä matalana, nyt se on kasvanut ihmisen mittaan. Sitä voisi kaventaakin, jotta lisää tilaa jollekin muulle saataisiin. 

Tieltä katsottuna iltapäivällä näyttää tältä. Kuten kuvasta voi havaita, jää tieltä nouseva rinne aurinkoon ja suoraan talon taakse muodostuu varjoalue.

Mökki sijaitsee mäellä ja takapiha viettääkin varjoisen osuuden jälkeen vahvasti tietä kohden. Valoa takapiha saa aamuvarhaisella auringon nousessa peltojen takaa aina jonnekin puoleen päivään asti, ja toiselta laidaltaan kesäisin myös iltaisin auringon laskiessa. Suoraan talon taakse jää varjo keskipäivästä iltaan ja toisaalta tien vierustan rinne on jatkuvasti auringossa.

Pimeimmästä päädystä katsottuna takapiha näyttää tältä: kaksi vaahteraa, sakokaivot ja syreenit. Tästä selän taakse olen suunnitellut pihan toimintoja eli lähinnä paikan komposteille ja mahdollisesti säilytystilaa. 

Etupihan ja sisäänkäynnin osalta ajatukset ovat aika selkeät: haluan romanttisen, englantilaistyylisen kukkarunsauden, hyötykasveja ja paljon tuoksuja. Takapihan osalta selvää on se, että haluan säilyttää syreenit ja ainakin toisen vaahteran. Kulmalle istutettu vaahtera on aivan liian lähellä taloa, joten sen kohtalo voi olla toisenlainen. Värimaailmaa olen miettinyt siltä osin, että haluaisin tänne aivan perinteisiä keltaisia ja oransseja kukkia, ikäänkuin lisäämään valoa varjonkin puolelle.

Nyt kaipaisinkin villejä ideoita ja ehdotuksia, mitä tämän alueen kanssa kannattaisi tehdä. Haluan siitä totta kai kukkarunsaan ja viihtyisän, ja tässä tapauksessa olisi mukava, jos se näyttäisi kivalta sisältäkin katseltuna. Eli: apua, mitä tälle pitäisi tehdä?!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!