maanantai 18. toukokuuta 2015

Puolivarjoisen takapihan ideointiriihen tuloksia

Valtikkanauhuksen näyttävät lehdet

Ensinnäkin suuresti kiitoksia kaikille teille mökin takapihan omassa päässä köyhään ideointiin tarttuneille! Teiltä tuli niin monta hyvää ajatusta sekä muodon että kasvivalintojen suhteen! Itse muutaman vuoden pihaa katsoneena sille alkaa sokaistua eikä sen potentiaali enää nouse esiin samalla tavalla kuin tuorein silmin katsottuna. Teiltä sain vinon pinon ajatuksia ja tämän pohjalta mielessä pyörii piirtää suunnitelmaa tarkemminkin. Ilman teitä olisi varmasti jättänyt sen taas hamaan tulevaisuuteen. Pikkubudjetilla tehdessä ja varsinkin, kun itse mökin isommat remontitkin ovat pahasti kesken, toteuttaminen varmasti vie vuosia, mutta onpahan jotain järkevää, mistä lähteä liikkeelle.


Äänet kulmalla olevan vaahteran suhteen ovat jakautuneet - aivan sama tilanne kuin kausittain meillä asukkaillakin. Talvella ja muuten kurjaan aikaan sitä on valmis kaatamaan, mutta jo nyt kun se on nupullaan, alkaa omakin mieli taas muuttua ja kääntyä takaisin säilyttämisen suuntaan. Rakenteellisesti mökille suurempi ongelma on aivan liian läheltä kulkeva tie, vaikka siinä ei paljoa liikennettä yhtä naapuria lukuunottamatta olekaan. Tie on vuosien saatossa suoristunut aina vain lähemmäksi talon nurkkaa ja tälle pitäisi toden totta tehdä jotakin. Puun suhteen jäämme vieläkin miettimään. Komeita, vanhoja puita ei saada helposti, tuskin meidän elinaikanamme vastaavaa enää saataisiin kasvamaan, ja vaahtera kun on vielä yksi lempipuistani... Raati palaa taas joskus asiaan.


Aurinkoisimpiin kohtiin soveltuu moni pörriäisperenna

Rinteen toteuttamisideoitakin on lennellyt. On ehdotettu sekä kivialtaita että tiilisiä vastaavia sekä rinteen rajaamista pensain. Tätä asiaa minun pitää hahmotella paperilla ja kynällä, taidanpa tulostaa pari kuvaa paperille ja piirtää niiden päällä, kuten tapanani on. Jonkinlainen kivireunus tien puolella kyllä houkuttaisi, koska olisi mukava istuttaa kivien väleihin kaikkea mukavan luikertelevaa...

Polkua on ehdottanut muutama, sorapinta on myös noussut esiin. Alusta asti oli selvää, että haluan sinne jonkin muodollisemman polun, siis siinä mielessä, että se ei ole vain epämääräinen huonosti kasvavan nurmen kaistale. Luultavasti polkua tulisi sekä nurkan vaahteran vierestä että talon toisesta päästä, tosin sinne olisi mahdollista tehdä myös autolle paikka, lähinnä vieraskäyttöön. Kulkuväyliä tarvitaan sekä kasveista nauttimisen kannalta että niiden hoitamisen helpottamiseksi. Talon varjoisen päädyn huoltopiha on myös työn alla, esittelen senkin jossakin vaiheessa, mutta se liittyy kiinteästi näihin polkuideoihin.

Kallionauhus (Ligularia dentata)

Yksipuolisesti jaa-ääniä on saanut keltainen väri! Keltaisen ympärille onkin harvinaisen helppo rakentaa, kun välillä tuntuu, että suurin osa kasveista on keltaisia. Jos säästän ne harvat hempeänkeltaiset etupihalle, täällä saa olla enemmän väri-ilottelua ja leiskuvampia tulitunnelmia, kuten Sini ehdotti.

Keltaisen värikaverit tulevat olemaan punainen, sininen ja violetti, sekä tietenkin vihreä. Tältä pohjalta olen lähtenyt miettimään kasveja, jotka toimisivat hyvin luontoarvoja korostavassa pihassa eli houkuttelisivat perhosia tai pölyttäjiä, ja varsinkin perinnekasveja suosien. Kasvilista alkaakin siis muodostua:

Kevään kukkijatNarsissit (Narcissus)
Keltavuokko
Kevätesikko

Keltaiset perennatKevätvuohenjuuri (Doronicum orientale)Nauhukset (Ligularia), mm. valtikkanauhus
Päivänliljat (Hemerocallis)
Päivänhatut (Rudbeckia), mm. sädepäivänhattu (Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm’), syyspäivänhattu (Rudbeckia laciniata)   - aurinkoisimpaan paikkaan
Tarha-alpi (Lysimachia punctata)Kaunosilmät (syyskaunosilmä Coreopsis verticillata) - aurinkoisimmalle paikalleKultakärsämö (Achillea filipendulina)

Sini-violetit perennat

Akileijat (Aquilegia)
SormustinkukkaRitarinkannukset (Delphinium)
Ukonhatut (Aconitum)

Vihreät perennatSaniaiset, mm. kotkansiipi (Matteuchia struthiopteris)
Poimulehti

Pensaat
Kapusiiniruusu (Rosa foetida 'Bicolor')

Extrana: ruusuja! Miten olenkin voinut unohtaa ruusut koko suunnitelmasta?!

Säilytettävät kasvit

Syreenit (leikattuina ja karsittuina)
Vaahtera(t)Ja miltäkö siellä voisi näyttää? Tein pikaisesti kollaasin kuvista tännekin ja ehdoton lopputulos oli, että joo, väriä ja korkeutta tänne puolelle myös, kiitos kyllä! Tarkemmat asemoinnit ja kasvien paikat ovat vielä auki, mutta tästä saa jo hyvin kuvaa siitä, miten eläväinen pihasta muodostuisi lisäväreillä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!