maanantai 11. toukokuuta 2015

Ruusuisia unelmia


Jos joltakulta on pääsyt menemään ohi, niin rakasta ruusuja! Ennen kaikkea kukkien ulkonäköä, mutta myös niiden tuoksua. Kirjoittelin jo viime vuoden puolella ruusuhaaveistani, ja nyt ajattelin tutustua paremmin niihin ruusuihin, joita haluaisin istuttaa sekä tuuliaidanteeseen että muuten mökkipuutarhaan.

Suunnittelen mökin pihapiiriin saapumisen kunniaksi monilajista ruusuaidannetta ja siihen jollen avattavaa porttia, ainakin porttikaarta, jossa kukkisivat kärhöt. Juhannuksen maissa tuoksuva sisäänkäynti siis :) Tulevan portin pielen istutukseen pitäisi ehdottomasti saada sekä juhannusruusua että morsionruusua. Myös suvi- ja papulanruusuille olisi paikka sydämessäni ja portin aidanteessa valittu.

Morsionruusu 'Juhannusmorsian' on tällä hetkellä suosikkini. Sen haaleanvaaleanpunainen kukan väritys on mieleeni, samoin sen kauniisti kerrottu kukka.

Juhannuksen tietämillä kukkivat pimpinellaruusut ovat ehdottomia suosikkejani. Ne tuoksuvat kauniisti, kukkivat runsaasti ja ovat niin kauniin romanttisia. Koska ne tekevät paljon juurivesoja, ne kannattaisi istuttaa niin, että mahdolliset leviävät vesat voi leikata ruohonleikkurilla. Tämä tuottaa minulle hiukan päänvaivaa, koska en kaavaile mökillekään nurmikkoaloja.

Mitään vikaa ei myöskään ole tässä valkoisessa juhannusruusussa. Se tuoksu, ah!

Haavellistallani on myös viljaminkeltaruusu mökin ovenpieleen kamarin ikkunan alle. Jostain syystä se vain kuuluu sinne. 

Luonnonruusuille paras paikka olisi tuuliesteessä. Tosin pieni nukkeruusu voisi viihtyä myös portin pielessä. 'Linnanmäen kaunotar' olisi kaikessa yksinkertaisuudessaan mieletön pariksi syreeneille ja jasmikkeelle.

Onko teillä omia ruususuosikkeja tai kasvatatteko yleensäkään näitä piikkisiä pensaita?

Alla vielä lainaus edellisestä ruusupostauksesta linkkeineen.

Pimpinellaruusut

  • Juhannusruusu, Rosa spinosissima 'Plena' 


Luonnon- eli villiruusut

  • Luumuruusu, Rosa villosa 'Ainola' | Tuoksuva, lovellinen kukka

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!