torstai 20. elokuuta 2015

Suvi ja kakkarat


Tässä vielä muutama sananen näistä tarkalleen ottaen kruunusuvikakkaran (Glebionis coronaria) nimellä myydyistä siemenistä ja niistä kasvaneista kaunokaisista. Ihastuin näihin loppukesällä runsaasti kukkiviin kakkaroihin arboretumissa jokunen vuosi sitten. Kun siemeniä kerran löytyi helposti, kylvin liikoja toivomatta niitä keväällä runsaasti tyhjään kukkapenkin kylkeen. Saatoin alkukesällä nyppiä niistä muutamia rikkaruohoina, mutta se ei kyllä ole tarpeen. Tässä sekoituksessa on vaaleankeltaisia kakkaroita sekä perinteisenä rakastaa, ei rakasta -yksinkertaisena, puoliksi kerroittuina sekä daaliamaisen puolipallon muodossa. Aivan mielettömän tehokas kukkija, joka on kestänyt pystyssä viikko toisensa jälkeen tuottaen paljon, PALJON, kukkia.

Kukat ovat yllättäen läheistä sukua päivänkakkaroille sekä krysanteemeille. Nämä ovat meillä kasvaneet noin kainalokorkeuteen, joten kukinnot ovat juuri sopivalla korkeudella ihasteltavaksi.


Lisäksi nämä tuntuvat olevan vuoden kakkossuosikki myös pörriäisten keskuudessa ja tämän erittäin heikon perhoskesän numero ykkönen, joten tällä olemattomalla vaivannäöllä sain todellakin ihasteltavaa. Kuvissa ilmeisesti tuttu sitruunaperhonen (Gonepteryx rhamni), joka arasteli kuvaamista, mutta palasi silti kukkien pariin heti kun väistyin pois tieltä. 

Pienellä haeskelulla totesin, että suvikakkaroita löytää jos jonkinmoisina versioina, joten muitakin värejä on tarjolla. Olen kuitenkin toista mieltä siemenpussin ohjeiden mukaisesta kelpoisuudesta leikkokukuksi: meillä ne eivät ole kestäneet ollenkaan leikattuina vaan lakastuvat saman tien.

Yllätyksekseni luin myös, että varsinkin tämän kruunusuvikakkaran vihreitä osia sekä terälehtiä käytetään Kiinassa, erityisesti kantonilaisessa keittiössä vihanneksen tapaan. Tätä tuskin kukaan on kokeillut meillä päin?
4 kommenttia :

  1. Kauniit kukat ja kauniit kuvat! =)

    VastaaPoista
  2. Hyvin pystyssä pysyvät ja pitkään kukkivat kukat ovat aina tervetulleita puutarhaan. Kauniitakin ovat. Kiitos siis vinkistä.

    VastaaPoista
  3. Kauniita ja sympaattisia kakkaroita! Kuvasi ovat taas kerran ihan hengästyttävän upeita.

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!