keskiviikko 19. elokuuta 2015

Terveiset terälehdiltä!


Helteinen elokuun iltapäivä ja omenapuun alla käy täysi kuhina. Tänä kesänä on tullut mietittyä, että jopas ovat kimalaiset pikkuruisia, kuin kuivan kesän oravat. (Vapaasti saa lanseerata sanonnan märän kesän kimalaisista, en pistä pahakseni.) Mutta nyt, kun vihdoin ja viimeinkin myös meillä on paistanut jo viikkotolkulla, on myös kimalaisissa näköä ja kokoa. Pörinäkin on kokoon verrattavissa ja vaikka en kimalaisia pelkääkään, pakostakin hiukan väistää tuollaisen taisteluohjuksen lentäessä kohti näköä. 

Tämän kesän parhaat kimalaiskasvit ovat olleet violetti väriminttu (Monarda didyma), harmaamalvikki (Lavatera thuringiaca) sekä siemenstä kylvämäni suvikakkarat (Glebionis). Jälkimmäiset ovat olleet naurettavan helppoja: heitin ne keväällä maahan ja säistäkin johtuen niillä meni ikuisuus nousta ja päästä kukkaan, mutta aivan ensimmäisten päivien jälkeen en ole antanut niille vettä enkä muutenkaan hoivannut. Uskomattomia tapauksia. 

Tässä keskityn kuitenkin vain väriminttuun. Sen erikoinen, ehkä moderniksikin kuvailtava, monitasoinen kukka on mehiläisten ja meidän tapauksessamme erityisesti kimalaisten mieleen. Värimintut tunnetaan englanniksi hyvin kuvaavalla nimellä bee balm, eli mehiläispalsami, ja sitä ne todellakin ovat. Parhaista kukinnoista riidellään! Väriminttu on tavallisimmillaan punainen, enkä juuri välitä punaisista kukista, joten päädyin tähän versioon. Ilmeisesti lajike tunnetaan nimellä 'Scorpion'. Läheltä tutkiskeltuna tämä kukinto on ehdottomasti erikoisimpia, joihin olen nenäni työntänyt. 

Erilaisten väriminttujen öljyjä on perinteisesti käytetty lääkinnässä Amerikan alkuasukkaiden keskuudessa. He käyttivät sitä myös riistan mausteena. Kasvit sisältävät tymoli-nimistä yhdistettä, jonka on todettu olevan antiseptista. Samaista tymolia esiintyy muun muassa ajuruohoissa, ml. timjamissa (Thymus). Olen myös kuullut, että väriminttu on hyvä teekasvi, onko kukaan teistä kokeillut?
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi!