torstai 28. tammikuuta 2016

Kivikkopuutarha ja kevätajatuksia


Hyvää tätä vuotta kaikille puutarhaystäville!

Omakin puutarhamieli on hiljalleen heräillyt talviunilta ja jostain syystä tänä vuonna päällimmäisenä on metsäpuutarhan rinnalla viime vuonna aloitetun kivikkoryhmän jatkaminen (kröhöm, esimerkiksi istuttamalla kasveja). Sain viime vuonna peiteltyä osan alueesta maanrakennuskankaalla ja siihen painoksi ja osaksi tulevaa kivikkoa kokoilin jo jonkin verran kiviä. Minulla on jo olemassa muutama erittäin kuivan paikan perenna, jotka joko jaan tai siirrän tuohon tulevaan kivikkoon, mutta sormia tietenkin syyhyttää päästä hankkimaan myös lisää. 

Katselinkin puutarhavuoden aloittajaisiksi hiukan laatuohjelmia, kuten alla olevan BBC:n Great British Garden Revival -sarjan jakson, joka käsitteli muun muassa kivikkotarhoja. Näitä napsaistaan hyvin nopeasti netistä pois, mutta ainakin vielä tänään sitä on voinut uudelleen katsoa.Lisämainintana vielä löysin itselleni uuden Monty Don -sarjan eli englannin puutarhahistoriaa valottavan sarjan The Secret History of the British Garden, jos se jotakuta muutakin kiinnostaa. (Miten niin jos? Voiko jotakuta olla kiinnostamatta?! :D)
Ajattelin kirjoitella kivikosta lisää, mutta ensin kysyn teiltä, että minkälaisia vinkkejä osaisitte antaa kasvivalintoihin ja kivikon suunnitteluun. Onko sinulla jokin luottokasvi, joka menestyy karussakin paikassa vähällä hoidolla, kuivaa ja kuumuuteen sopivia lajeja mielessä tai oma projekti, jonka voisit kommentteihin linkittää? Käyn mielelläni katsomassa erilaisia kivikkoistutuksia.

Oma suosikkini on tietenkin kotiin päin ei Hatanpään arboretumin kivikkoryhmä. Se on hieno! Ihan niin paljon tilaa tai noin mukavaa kasvupaikkaa ei meillä tarjolla ole, mutta ainahan sitä voi haaveilla. Tykkään tästä skandinaavisen ja omasta mielestäni myös itämaisen tunnelman yhdistävästä tilasta niin kovin.7 kommenttia :

 1. Kiitos postauksesta, kivikkokasvit ovat lähellä sydäntäni. Ruusunmekossa on kolme erilaista kivikkoa, viimeinen on myös saanut nimen Kesäkeittiö. Sen tekemiseen tarvitsin kaivuria, joka ensin laittoi suuret kivet ympyrän muotoon, täytti sen kumpareiseksi hiekalla ja lopulta laittoi vielä pienempiä kiviä päälle. Kasveja olen istutellut siihen tekemällä heille kuopan, täyttämällä sen mullalla ja istuttamalla aarteen siihen. Ensimmäisen talven talvehtivat hyvin, nykyinen vähän arveluttaa. Kivikossa kasvaa ainakin laventelia, neilikkaa, erilaisia mehitähtiä, maksaruohoa... Ympärillä on mm. pensasmangolia, sinikämmekkä, pikkusyreeni, kurjenpolveja ja paljon muuta, mitä talven aikana on unohtunut. Täytyykin tehdä ensi kesänä postaus näistä kivikoista :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa aikaa suunnitella ja haaveilla puutarhasta!
  Minulla oli aurinkoisessa kivikossa Suomessa karhunnataa, sininataa, valtava vaaleanpunainen laventeli (!! vyöhyke I),sammalleimuja, laakakatajaa, kääpiö-unikoita, rantavehnää (vahvassa maahan upotetussa muoviputkessa, ettei levinnyt!) sekä mehiruusukkeita.
  Puutarha unelmia sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hatanpäässä on tosiaan tuo ihana kivikkoistutus! Laittaisin itse varmaan rikkoja maata peittämään, niissä on kivan sammaltyyppiset lehdet, mättäitä. Ja laukkaneilikkaa, ihana minimätäskasvi sekin.
  Ketäpä ei kiinnostaisi puutarhaohjelmat, etenkin brittiläiset, eihän sellaisia ihmisiä voi edes olla.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa kun te "täysveriset" puutarhaihmiset ilahdutatte näillä lämpöä tuovilla kuvilla. Piristystä loskan keskelle:)

  VastaaPoista
 5. Kivet ovat niin upeita elementtejä puutarhassa. Viime kesänä ihailin tuota Hatanpään osiota ja harmittelin, kun itsellä on niin vähän luonnonkiviä.
  Kasviehdotuksissa olen surkea, mutta itse tykkään kivikkokasveissa erilaisista neilikoista, kuten keto- ja sulkaneilikka.

  VastaaPoista
 6. Voi ihanuudet nuo edellisen postauksen kisut ja tuo ihana punainen kuin meidän Nöpönen vauvana, miten noita kuvia hartaudella katselin!

  Hatanpäällä on ihanuuksia joka lähtöön, ehdotuksia en anna, olen niissä aika huono meillä ei kuivaa kivikkoa ole oikein. Nautin suuresti upeista kuvistasi!

  VastaaPoista
 7. Tuttu paikka tuo Hatanpään kivikkoryhmä, siellä on tullut vuosien mittaan usein piipahdettua ja ihanat kuvat olet siitäkin ottanut. Voisin suositella kuivaan kasvupaikkaan vaikkapa nukkapähkämöä, kangasajuruoha, timjameja ja salviaa. Ja Monty Don - juuri äskettäin linkkasin saman sarjan facebook-sivulleni löydettyäni sen joulun tienoilla jostain toisesta blogista, jota en millään nyt muista. Mutta kuinka Montyn voisi ohittaa!

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!