keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Etupihan kevättäOsittain varjoisalla etupihalla on kevät näyttävien saniaisten juhlaa. Hyvin menestyvät sekä istuttamani kotkansiipi (Matteuccia struthiopteris), mutta myös luonnostaan sinne on tullut pienempiä saniaisia, joita en oikein osaa tunnistaa. Tervetuloa kuitenkin, näytätte viihtyvän ja hyvä niin :) Oikeastaan yksi syy, miksi lähdin suunnittelemaan enemmän japanilaistyylistä puutarhaa tänne etupihan varjoon oli juuri saniaiset ja se, mien ne luonnostaan pyrkivät sinne kasvamaan.

Tunnistatteko tätä saniaista? Se on kovin kevyt ja kepeä verrattuna kotkansiipeen.

Vuoden ensimmäisiä kasvihankintoja on kauan etsimäni hiirenporrassaniainen (Athyrium filix-femina), jolle pitää etsiä kiva paikka etupihalta.

Tämän riippalehtikuusen vehreyttä odotin kuin kuuta nousevaa ja niin kovin pitkään ruskeana pysyneet oksat alkoivat jo pelottaa... Mutta kas, sieltä se vihertyi tänäkin vuonna :) Samoin sen jaloissa pieni siilikuusi voi oikein hyvin.


Ainakin suurin osa jaloangervoista näyttää selvinneen talvesta, samoin raidalliset kuunliljat ovat lähteneet kasvuun, ja sormivaleangervokin on työntänyt pintaan muutamia lehtiä. Ikivihreät varjoyrtit taas ovat osittain mädäntyneet talven aikana, samoin kävi ikävä kyllä myös japaninvaahteralle, joka vielä aiemmin keväällä näytti lupaavalta...


Tunnistatteko tätä? Se on itsekseen kasvanut takapihalle ja jos se on, mitä kuvittelisin (viitapihlaja-angervo), niin siirtäisin sen mielellään etupihalle pihlajan tunnelmaa jatkamaan...

Etupihan aurinkoisessa päädyssä näyttävät viihtyvän erittäin hyvin puutarhuriystävältä saamani kevätvuohenjuuret. Ne saavat kuitenkin lähtöpassit takapihalle, kunhan löydän niille sopivan paikan. Haluaisin tähän aurinkoonkin enemmän japanilaishenkeä - mitä ehdottaisitte? Tila ei ole suuren suuri, metrin, puolitoista leveä ja ehkä puoli syvä parhaimmillaan, joten sen täyttää helposti. Mutta mitä siis pihlajan alle?

8 kommenttia :

 1. Tuo riippajapaninlehtikuusta ihailin yhdessä taimimyymälässä. Se oli siellä hinnoiteltu jostain syystä superkalliiksi, että sinne jäi. Mutta joskus kyllä tuon haluaisin, kun etupihalta valmistuu paikka sille.

  VastaaPoista
 2. Vehreää kasvua, sitä on aina niin kiva seurata.
  Olen mieltänyt japanilaiset puutarhat varjon puutarhoiksi, mutta luonnollisesti aurinko niihinkin paistaa.=)

  VastaaPoista
 3. Ihana riippalehtikuusi! Etupihalle voisi sopia yakushiman alppiruusut. Vähän tietysti riippuu siitä onko kovin kuuma ja kuiva paikka, niin sitten eivät ehkä viihtyisi.

  VastaaPoista
 4. Hyvä lähtökohta kasvikokoelmalle on juuri tuo: jos kerran saniaiset luontaisesti viihtyvät jossakin - kasvatetaan sitten niitä siinä! Kyselemäsi kasvi näyttää ihan pihlaja-angervolta.

  VastaaPoista
 5. Riippalehtikuusi on aika hauska ilmestys!

  VastaaPoista
 6. Kauniita kuvia olit ottanut ja kasvit niin hyvän näköisiä.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!