keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Apua kaivataan!


Vilautin Instagramissa meidän etupihaa. Naapureiden kanssa jaettu maisema aina vastapäiseen metsään asti on näin syksyisin mielettömän hieno! Omassa pihassa pihlaja ja kujaa pitkin jokin eksoottisempi pihlaja, vaahterat ja pilvikirsikat, pensaista ja köynnöksistä puhumattakaan, loistavat syysväreissä. 

Mutta se pienen pieni takapiha. Yleensä olen syksyisin kyllästynyt puutarhanhoitoon ja ajatuksiin oman pihan kasveista, mutta jostain syystä tänä vuonna minua on alkanut himottaa ajatus myös takapihalle lisävärien luomisesta. Tässä kaipaisin teidän vinkkejänne. Tilaa ei ole paljoa, joten pensaan tai pienen puun on oltava erittäin kompakti, mielellään joko korkea tai sitten erittäin kapea, tai se saisi vielä tykätä leikkaamisestakin. Useampia lajeja ottaisin tietenkin mielelläni, tai sitten yhden ehdottoman hienon yksilön.

Mitä sinne siis istuttaisin, jotta voisin takapihankin suuntaan ihailla syksyn värejä? Väreistä mieluusti punainen tai kirkas oranssi olisivat sopivat, keltaista maisemassa jo näkyykin. Minkälaisia ideoita teille herää? Voisin kerätä niitä omaan postaukseseensa ja tehdä pientä vertailua, jos vaikka joku muukin siitä hyötyisi :)

10 kommenttia :

 1. Meillä kasvaa maahumalaa, jossa on syksyinen upea väri. Se voisi sopia teillekin perennojen väliin, jos et maailmanvalloittajaa säikähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Viherrilli. Meillä maahumala pysyy vihreänä vaikka talven yli ja sen lisäksi valloittaa aivan kaikki paikat, jota ei voi pienessä pihassa toivoa - viheliäinen tapaus siis. Ei enää meille :D

   Poista
 2. Pieneksi puuksi tai pensaaksi voisin ehdottaa vartettua koriste- tai marja-aroniaa. Saat taatusti oranssin syysvärin! Keltaiseksi muuttuu puolestaan syreeni 'Tammelan kaunotar', joka sekin on meillä vartettuna pikkupuuksi. Lumipalloheidet muuttuvat meillä vähintään lehtien reunoilta viininpunaisen-violetin sävyisiksi (mutta edelleen osittain kelta-vihreiksi) ennen kuin varistavat lehtensä. Myös osassa kirsikoita on hieno väri ja jotkut niistä pysyvät näpsäkän kokoisina.

  Olisiko näistä apua?

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Korvan takana on nyt aroniat. Lumipalloheisi on vieras minulle, sitä pitääkin tutkia lisää. Kirsikoista kirjoittelinkin jo tulevaan postaukseen.

   Poista
  2. Lumipalloheidet ovat siitä hankalia syysväriltään, että ruska vaihtelee yksilöittäin. Pitäisi saada juuriverso sellaisesta emotaimesta, jonka katsoo värittyvän kauniisti. Lumipalloheisi on melko mojovan kokoinen pensas, mutta minä pidän sen ilmavana leikkaamalla ja yhdessä nurkassa puuna leikkaamalla alimmat oksat ja juuriversot pois (ja tukemalla sen tukipuuhun). Juhannuksen aikaan lumipalloheisi on lyömättömän kaunis, edes syreeni ei pärjää sille!

   Poista
  3. Hyvä tietää, kiitos Sini oivista vinkeistä!

   Poista
 3. Kiva kysymys, rakastan tälläisiä. Koko kauden upean värikkäitä olisivat erilaiset Purppuraheisiangervot, niistä on kapoisia vartettuja pikkupuitakin. Itse ostin vähän aika sitten Summer Winen, se on hienon punainen. Pienet kirsikkapensaat saavat upean syysvärin (Kääpiömanteli, ruusumanteli, pienet koristekirsikat). Sitten tulee vielä mieleen Sorvarinpensaat, joilla upea punainen syysväri, niistä olemassa pieniäkin versioita. Yksi punaisimmista on Mongolianvaahtera, mutta siitä tulee aika iso, voi leikellä kyllä. VIlliviinin varmaan saisi mihin nurkkaan vain, punainen on hän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavia lisäyksiä, aika moni vieraitakin mulle - kiitos Sametti Hortensia näistä. Heisiangervon tunnistan ulkonäöltä, mantelit olisivat uskomattoman kauniita, mutta eivät enää meillä menesty. Sorvarinpensasta en muistakaan, pitääpä tutkia sitä lisää. Villiviini meiltä jo löytyykin, kärhön kanssa kiertymässä portin ylle :)

   Poista
 4. Saitkin jo paljon hyviä vinkkejä. Jos kapeaa ja vähän tilaa vievää puuta mietit voisi pylväspihlaja olla yksi vaihtoehto. Kaunis kukinta ja syksyllä saa myös kauniin syysasun. Aluella näyttää olevan jo ennestäänkin pihlajia, joten siinäkin mielessä toisi yhtenäistä ilmettä. Havut eivät ilmeisesti tule kysymykseen, mutta tässä kuitenkin yksi ehdotus. Kapea, kestävä ja tuuhea tuija Fastigiata tai miksei myös Columna soveltuvat oivasti myös pieneen pihaan ja antavat vihreää kauneutta ympäri vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Pylväspihlajan päädyin itsekin lisäämään listalle, koska rakastan pihlajia yleensäkin. Tuolla takapihan kapeassa vihervyöhykkeessä (asumme aivan moottoritien kupeessa) ei ole vielä yhtään pihlajaa maisemassa, mutta eiköhän se korjaudu ;)

   Havujakin on suunnitteilla, vaikka en olekaan tuijien ystävä. Näistäkin voisin kirjoittaa ihan oman postauksensa myöhemmin, kiitos ideasta.

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!