maanantai 10. lokakuuta 2016

Syksyinen pirteä PispalaPispala on paikka, jonka moni tunnistaa. Mutta kuinka moni on ottanut jalat alleen ja puskenut ylös portaita - niitä on useampia - tai mutkitteleviä rinnekatuja ja -kujia, joita värikkäät puutalot reunustavat? Pispala on minusta kauneimmillaan syksyllä, kun puut pääsevät kilpailemaan toistensa kanssa pirteissä väreissä.  

Kävimme miehen kanssa tutkimassa muutaman meille uuden kadunpätkän, joiden päästä meidän onneksemme aina löytyi portaat, joita pitkin pääsi pois pihapiireihin poikkeamatta. Pispalassa voi varautua myös kulkemaan takaisin samaa reittiä, näitäkin reissuja on tullut muutama tehtyä ;) 
Alempana Pispalassa kadut ovat kävelijälle mukavia kulkea, autoilijoille taas aikamoinen labyrintti. Talojen kunto on niiden hintojen nousun myötä kohentunut, mutta vieläkin riittää boheemia katseltavaa.

Talojen joukkoon mahtuu modernimpaakin, eivätkä kaikki silmää niinkään miellyttäviä, tässä kuitenkin yksi kauniimmista yksilöistä. Ylhäällä rinteessä talot ikään kuin kasvavat rinteen sisään. Ei käy paikallisia kateeksi liukkailla keleillä: oho, hups ja slips, nähdään Tahmelassssaaaaaaaaaa!Aivan ylhäällä häämöttää Pispalan koulu, jossa isä sisaruksineen on aikoinaan istunut pulpeteissaan. Punainen talo on ehkä kuuluisimman pispalalaisen eli Lauri Viidan koti ja nykyään pieni museo. Tästä voi kuunnella, miten Viita kuvasi Pispalan rakentamista teoksessaan Moreeni. Rinteeseen rakennetut talot ja niiden pihat on usein tuettu pulteriaidoin eli näillä pyöreillä kivillä. Autot parkkeerataan siellä, missä tilaa on. 3 kommenttia :

  1. Oi, miten ihania kuvia! Kesällä on tullut käytyä, mutta pitäisi kyllä näköjään käydä syksylläkin :)

    VastaaPoista
  2. Oi mitä värejä! Meidän puut ovat jo melkein paljaana. Me ajelemme aina Pispalan läpi, kun käymme Tampereella. Se jotenkin kuuluu asiaan. Miehen isä on aikoinaan asunut siellä vähän aikaa. Pienessä punaisessa talossa oli kiva ravintola, jossa kävimme usein syömässä. Harmi kun se lopetti.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kuvakierroksesta Pispalassa.

    VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!