keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Hämyinen toukokuu


Etupihalla alkaa toukokuussa vasta vihertää. Maa on pitkään jäässä ja lumet sulavat viimeisenä, joten kasvun ihmettäkin odotellaan pitkään. Mutta hiljalleen syksyisten puutarhakärpästen sesonginjälkeisten puraisujen perään olemme laittaneet etupihaakin mukavaksi. Vielä on paljon katettua alaa, mutta sekään ei haittaa. Ne tärkeimmät eli keväisin niin kaunis japaninriippalehtikuusi sekä pesäkuusi ovat paikoillaan. Kuvasta näkee, miten vaikea talvi verotti myös lehtikuusen oksia, mutta onneksi se on kova kasvamaan silti. Olen virallisesti julistanut lehtikuusenvihreän kevään teemaväriksi. 


Jaloangervot ovat vielä pieniä, mutta joka vuosi kasvavat kuitenkin. Vielä kun tarkasti muistaisi, mikä niistä on mitäkin lajiketta! Istutettuna ovat muun muassa isotöyhtöangervo (Aruncus dioicus), jaloangervo (Astilbe x arendsii ’Younique White’ ja Erica’), japaninjaloangervo (Astilbe Japonica-ryhmä ’Europa’) ja pikkutöyhtöangervo (Aruncus aethusifolius). Osa niistä kukkii jo, mutta kaikki eivät ole mielestäni kukkineet. Annan niille kuitenkin aikaa, koska paikka on todella haastava ja on jo suuri voitto, että ne selviävät talvista. 


Etupihan voittajia ovat saniaiset. Nämä valloittavat lonkerot kuuluvat kotkansiipisaniaiselle (Matteuccia struthiopteris), joka oli yksi ensimmäisistä etupihan kasveista. Se on viihtynyt niin hyvin kuin tuolla paikalla vain voi. Tänä vuonna olisi edessä kasvustojen jakaminen.Tämä saniainen on luonnon omaa tuotantoa ja minusta niin kaunis! Se saa jäädä paikalleen ja sitä varjelen heiniltä ja muilta tuholaisilta parhaani mukaan. Sain idean saniaisista, kun niitä luonnostaan työntyi maasta jo ennen istutusalueen muodostumista ja ilmeisesti se oli hyvä päätös tällekin lajille. Tunnistaako joku tämän yllä olevan lajin?

4 kommenttia :

 1. Oijoi, miten upeat kuvat saniaisista ja lehtikuusista! Ah, tämä vihreä kasvunväri! <3

  VastaaPoista
 2. Mulla ei ole vielä lehtikuusta, mutta tuon kuvan jälkeen alan kyllä lämpenemään niillekin;)

  VastaaPoista
 3. Hienot kuvat! Ihana tuo saniaisen vihreä väri, niin kirkas ja keväinen.

  VastaaPoista
 4. Ehdin vihdoin blogikierrokselle, viimeiset postauksesi ovat taas niin kauniita! Tuo kolmeen suuntaan lehtiruotejaan venyttävä saniainen lienee metsäimarre? Se on kyllä superkaunis ja herkkä olemuksessaan!

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!