torstai 12. tammikuuta 2017

Mökkipuutarhan muutos: Metsäpuutarha mielessäin

Rakkaat puutarhaystävät,

puutarhavuosi on täten käynnistetty! Ensimmäisenä ajatukseni harhailevat jokilaaksoon, sen puutarhapohjaan ja erityisesti kuivaan metsärinteeseen. Olen aiemminkin maininnut näistä jokilaakson puutarhan osasista: tästä nimenomaisesta rinteestä, kosteammasta sekametsäpuolesta, varjoisasta takapihasta, paraatipihasta etupihan puolella, pirtin päädyn kivikosta ja navetan edustasta. Löydän varmaankin ajan kuluessa kaikille suuhun sopivat kutsumanimet ja asiasanat tänne blogiinkin.Mökin pihamaata ja tonttia rajaa vanha soranottoonkin käytetty kumpare, jonka mökin puoleisen osan jakaa kahtia vanha maakellari. Kuvissa vasemmalle laidalle eli etelän puolelle jää tänään ajatuksissa oleva kuiva metsäpuutarha - tai ainakin toivottavasti tuleva sellainen. Yllä oleva kuva on otettu mökin edestä kohti metsärinnettä. Kuvasta oikealle maakellarin oikealta puolelta mökin päädyn takaa löytyy varjoisampi metsän puoli.

Kaikki kuvat ovat vuosia vanhoja, joten niiden ottamisen jälkeen on jonkin verran tapahtunut, mutta monella tapaa vain kasvien - ja tässä tarkoitan lähinnä rikka sellaisten - luonnollista kasvua ja leviämistä. Suoraan sanottuna metsärinteessä ei ole tehty yhtään mitään, jollei lasketa parin vuoden takaista muutamien kuolleiden oksien karsintaa.


Tässä kuvassa näkyy miehen lisäksi koko etupihan pihamaa metsärinteestä katseltuna. Muistaakseni tämä kuva on otettu ensimmäiseltä visiitiltä talolla ja siten myös pihassa. Tässä oikeaan reunaan jäävät koivut ovat harventuneet muutamalla ja maakellarin edustan pusikko on vesiputkia vetäessä aikalailla tuhottu. Mutta kuvasta näkyvät myös pienet puuntaimet, joita rinteessä on ja joiden toivoisin kasvavankin siellä.


Ympäri käännyttäessä keväällä paljastuu oikea voikukkien armeija. Mikään, ei niin mikään tapa ei ole niiden kukoistusta vähentänyt muuta kuin korkeintaan muutamalla päivällä. Miksi ne viihtyvät juuri tässä on hyvä kysymys, kun muualla ei juuri voikukkia ole. Niiden joukossa kasvaa myös kurtturuusua, joka viimeksi tutkittuna on paljon paremmassa hapessa pienten leikkaustoimien jälkeen. Haluaisin säästää mahdollisimman paljon jo tontilta löytyvää, koska ne viihtyvät valitsemillaan paikoilla ja tietenkin ovat ilmaisia kasveja täyttämään vielä niin tyhjää pihaa.
Kuvassa voi myös nähdä tontin yhden harvinaisen säilyneen perennan eli sammalleimun. Se viihtyy hyvin kuivassa rinteessä ja tuleekin saamaan seurakseen lisää eri värisiä leimuja.


Olen ottanut tällaisenkin hyvin informatiivisen kuvan, jossa yritin tarkasella, mitä rinteessä kasvaa. Sieltähän löytyy muun muassa ahomansikkaa, jota mielelläni istutan tai kylvän lisääkin. Onko teillä hyviä vinkkejä heinän poistoon? Yksittäiset tuppaat ovat helppoja, mutta mahtaako kokonaisuuteen auttaa esimerkiksi niittäminen?


Metsärinteessä kasvaa muutama vaahtera, varmaankin pihapiirin vaahteroiden siemenlapsia. Pidän vaahteroista ja näin kaukana talosta ne saavat kaikki mielellään kasvaa paikoillaan. Mäntyjä rinteessä kasvaa muutamia tontin puolella ja sitten sen rajojen ulkopuolella, hoitamattomassa metsän ja kedon yhtälössä enemmänkin.


Maakellarin kyljen maa on aikamoinen murheenkryyni. Se on aikalailla kasvitonta kummaltakin puolen, joten jotain on kehitettävä.


Pihapiiriin sopivat katajat kuin nenä päähän näin laitumen vieressä kun ollaan. Tämä yksilö maakellarin takaseinän tasolla on komea kuin mikäkin - lisää näitä! Hyviä lajikkeita saa suositella.


Esimakua synkemmästä pohjoisrinteestä antavat suuret kuuset ja koivut, joita kasvaa jo maakellarin päällä.


Koivujen lisäksi tontin eteläreunaa rajaa syreeni, jonka jatkoksi suunnittelen lisää pensaita aidanteeksi. Kirjoitin näistä suunnitelmista jo aiemmin.


Mäeltä avautuvat maisemat pelloille sekä tontin ja laitumen väliin jäävään ketoalueeseen.Mäen päällys ei enää kuulu tonttiimme, mutta siellä kasvaa lähinnä kuivaa heinikkoa ja ketokasveja.

Nyt kysynkin teiltä, arvon puutarhaystävät, että mitä SINÄ tekisit tälle rinteelle? Mitä näkisit siinä kasvamassa? Kaipaisin vinkkejä kuivassa viihtyvistä kasveista, jotka sopisivat metsäiseen rinteeseen sekä hoitotoimenpiteistä, millä tämä rinne saataisiin kukoistamaan. Kiitoksia jo etukäteen aivoriihen osallistumisesta, viimeksi sain tällä tavalla hurjasti hyviä ideoita.

Kuivan metsärinteen osalta tavoitteena on siis:


 • Luoda rinteeseen luonnollinen polkulinja ja päällystää se esimerkiksi kuorikatteella
 • Istuttaa kuivaan metsään soveltuvia lajeja, pensaita ja mahdollisesti puitakin
 • Löytää perennoja, jotka viihtyisivät rinteessä
 • Korvata halutuilla kasveilla rikkaruohojen meri

Apuna suunnitelmissa on vihdoinkin jokilaakson kirjastosta mukaan napattu Ella Rädyn ja Hanna Marttisen Suomalainen metsäpuutarha. Onko muita hyviä kirjoja, joista voisi löytyä apua metsän ja pihamaan yhdistämiseen?

3 kommenttia :

 1. Mä nään tuossa luonnollisen metsämaitikkaniityn! Se tosin viihtyy tuoreessa kangasmetsässä, onkohan paikka sille liian karu? Jos se on kovin kuiva, kissankäpäläkasvusto kävisi tuohon kauniisti. Heinät tuskin häviävät niittämällä, niinhän niille tehdään nurmmellakin, sanoisin, että joudut lapiohommiin niiden osalta. Metsämaitikan seassa heinät eivät haittaa, mutta kissankäpälien kaveriksi ne eivät ehkä sovi, jäävät kauniit käpälät turhaan heinätuppaiden alle. Sitä paitsi - koristeheinät sopivat tuohon maisemaan kauniisti, jos se vain sopii ajatusmaailmaasi!

  Käypä kurkkaamassa blogistani, mitä kirjoitan sinusta ja kuvistasi.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
 2. Hei. Löysin kirjoituksesi, kun etsin ideoita omaan mökkipuutarhaani. Siellä olen todennut metsäruusut tosi kestäviksi kuivassa metsämaassa. Eli itse saattaisin istuttaa rinteeseen erilaisia villiruusuja ja muita kestäviä pensasruusuja. Jos heinät jaksaa kaivaa pois, laittaisin tilalle jotain tehokasta maanpeitettä esim. maahumalaa tai kuivassa kestäviä kurjenpolvia. Jos taas kaivamisessa on liian iso homma, alkaisin niittämään ja kylväisin jonkin niittykukkaseoksen rinteeseen. Itselläni on mökillä pieni kukkaniitty ja se on minusta aivan hurmaava ja todella helppohoitoinen. Onnea rinteen muokkaukseen!

  VastaaPoista
 3. Hei, mielenkiintoinen projekti.

  Itse laittaisin rinteeseen havuista katajia kuiviin paikkoihin, sekä pesäkuusia tuoreempiin paikkoihin. Sopivia katajia III-vyöhykkeelle löytyy paljon, niin maanmyötäisesti kasvavia, maljamaisia kuin pilarimaisiakin sävyjäkin löytyy tummasta vihreästä siniharmaaseen ja kellertävän vihreään, samoin pesäkuusia muutamaa on erilaista. Lisäksi voisi laittaa tuoreemmalle puolelle hortensioita, alppiruusuja ja atsaleoita antamaan kukintaa alku ja loppukesälle, sekä kuivemmalle puolelle kukkivaksi pensaaksi sopii mm. lamohietakirsikka, keijuangervo, rinneangervo ja ruusuangervo, sekä ne metsäruusut. Mielenkiintoa saat lisäämällä erilaista lehtimuotoa/väriä esim. purppura-, kupari tai keltaheisiangervon.

  Itse aloittaisin kaivamalla vaikka talikolla maata, poistaisin enimmät rikkaruohot, lisäsin maata/kompostia/ hevonpeetä. Samalla näkee kasvualustan paksuuden, mahdolliset kivet yms. Tekisin laajat istutuskuopat, joihin sekoittaisin kasville sopivaa multaa reilusti muokatun pohjamaan kanssa. Kattaisin alueen katekankaalla ja kuorikatteella (tai oman pihan oksasilpulla). Istuttaisin siis aluksi vain pensaita ja havuja ja jättäisin tilaa tuleville ideoille sekä perennoille. Rikkaruohot kuolevat 1-2 kasvukauden aikana katekankaan ja hakkeen alla, sitten sen voisi poistaa sopivista kohtaa ja parantaa maata perennoja varten.

  Metsäpuutarhastasi tulee vielä upea kun se sijaitsee vieläpä rinteessä! Istuta myös mahdolliset löytämäsi kivet joukkoon niin avot!

  VastaaPoista

Lämmin kiitos kommentistasi!